Traditsioonide algatajad

Briti saarte elanike sügavas kiindumuses tee vastu, nii nagu ka kogu maailmas tuntust kogunud kellaviietee traditsioonis, on „süüdi” tegelikult kolm suursugust naist — kolm hiilgavat aristokraati, kellel on olnud laitmatu maitse ning suur armastus tee vastu.

Tänu ühele nendest — portugali printsessile Catherine de Braganzaga´le (1638-1705)  — maitses Inglismaa seda jooki esmakordselt. Saades kuningas  Charles II abikaasaks tõi  printsess enesega kaasa teevarud. Tee oli tol ajal  Inglismaal tundmatu, samas Portugalis  küllaltki levinud jook. Ning ega kuninglikul õukonnal jäänudki muud teha, kui võtta üle vastse kuninganna harjumused.  Üsna pea joobus briti aristokraatia sõna otseses mõttes sellest moodsast joogist.

Tänu teisele säravale leedile Bedfordi printsess Annale, kuninganna Viktoria favoriidile, sai just kellaviieteest sajanditeks Inglismaa visiitkaart. Kui uskuda nende aegade õukonnajutte, ei suutnud Anna kuidagi välja kannatada pikka vahet hommiku- ja õhtusöögi vahel (lõunasööki polnud tol ajal ette nähtud). Et vähegi oma nälga kustutada, otsustas ta korraldada kella viie ajal pärastlõunal kerge eine: tee ja mõned saiakesed.

Üsna kiiresti kandus see rituaal kuninglikust buduaarist igasse aristokraatsesse kodusse, rajades sel moel aluse kõige kuulsamale traditsioonile Inglismaal — kellaviieteele.

Loo lõpetas kuninganna Viktoria ise.  Olles nüüd juba lausa asjatundja tee alal ning omades ka kirjanduslikku andi, üllitas kuninganna traktaadi „Tea Moralities”, mis on kardinaalselt mõjutanud kaasaegse tee-etiketi loomist.


Kuningliku väärikusega

Kuningas Charles II ajal oli tee hind Inglismaal ennekuulmatult kõrge. Ning seda said tõepoolest lubada endale vaid vähesed. Tänapäeval on tee hind tunduvalt langenud. Kuid teejoomise populaarsus inglise stiilis on sellest vaid kasvanud. Parimad hotellid ja restoranid korraldavad tavatult suurejoonelisi kellaviietee tseremooniaid, kuhu sattuda on pahatihti sama keeruline kui kuninganna õhtusöögile.

Üks peamisi ja suuremaid tee tarnijaid sellistel puhkudel on briti kompanii Newby, keda usaldavad Londoni parimad hotellid.

Kuid nautimaks tõelist inglise teejoomist pole sugugi vajalik lennata Londonisse. Selle võib organiseerida ka enda juures kodus — piisab kui hankida  2-3 sorti tõeliselt kvaliteetset teed, sellist, mida usaldavad britid. Ja kui nad eelistavad  Newby´t, tasuks nende eeskujule järgneda. Sest tõelise teejoomise iva pole koht, kus seda tehakse ega ka peente suupistete olemasolu, vaid ikkagi eelkõige kõrgekvaliteediline tee, mida meie päevil hinnatakse oma kättesaadavuse poolest endiselt väga kõrgelt.

Allikas: Biografija, oktoober, 2011