Koduõpe laias mõistes on kodus lapse terve ja õnnelikuna harituks kujunemiseks soodsate tingimuste loomine. Sellises tähenduses koduõppest rääkides on selge, et koduõpe hõlmab palju rohkemat kui kooliprogrammi. Kitsamas mõistes ja ametlikult on koduõpe õppetöö korraldamine väljaspool kooli.

Koduõppel võib laps olla kas vanema soovil või tervislikel põhjustel. Vanema soovil valitud koduõpet korraldab ja ka tulemuste eest vastutab uue koduõppe korra järgi lapsevanem. Tervislikel põhjustel toimuvat koduõpet korraldab kool, lapsel on õigus kaheksale õppetunnile kooli poolt läbiviidavale juhendatud õppetegevusele nädalas ja õppetulemuste eest vastutab õpetaja.

Nii vanema soovil kui tervislikel põhjustel koduõppel olevale lapsele koostatakse uue koduõppe korra järgi individuaalne õppekava.

Alates sügisest 2008 on nii vanema soovil kui tervislikel põhjustel koduõpe lubatud kuni põhikooli lõpuni.

Koduõppe peamine eelis seisneb individuaalse lähenemise võimalikkuses. Kodus on võimalik toetuda konkreetse lapse huvidele, arvestada tema tugevuste ja nõrkuste, tempo, pere elustiili ning väärtushinnangutega. Koduõppel oleval lapsel on võimalik soovi korral käia huvikoolis ja ringides ka tavapärasel koolitundide toimumise ajal.

Individuaalse lähenemise korral juhtub sageli, et kohustuslik materjal saab selgeks kiiremini kui koolis, ja on aega pühenduda sellele, mis enda jaoks huvitav ja oluline.

Mõeldes, kas valida koduõpet ja kuidas seda korraldada, on oluline alustada sellest, mida vanemad oma lastele ellu kaasa anda soovivad ja kuidas selleni jõuda. Milliseid tingimusi on selleks vaja enda ümber luua ja milline inimene ise olla. Kes on see konkreetne laps ja mis tema jaoks hea on.

Võttes aluseks koduõppe laiema mõiste, võib öelda, et koduõpe toimib ainult sellises peres, kus vanemad on ise huvitatud koos lastega kasvamisest, igapäevaselt lastega koos elamisest ja maailma avastamisest ning lastele terve ja õnnelikuna harituks kasvamiseks soodsa keskkonna loomisest.

  • Sügisest 2008 hakkab kehtima uus koduõppe kord, millega saab tutvuda aadressil:
    https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=12903204

  • Koduõppe kohta leiab rohkem infot MTÜ Eesti Koduõppe Keskus lehel www.koduope.ee. Sinna tuleb peagi ka lähem info 26.-27. juulil Kambja vallas Unipiha Algkoolis toimuvate koduõppe suvepäevade kohta.