Kõik need probleemid on igale meist tuttavad. Ning pole juhus, et enamikule bürootöötajaist pole võõrad sellised hädad nagu haavandid, gastriit ja sapipõiepõletik.

Suppi ei peagi sööma

Arvamus, et lõuna ilma supita on maole kahjulik, pole õige. Keskpäeval vajavad vedelat toitu vaid lapsed ning need, kellel on maoga probleeme. Supi kasulikkuse täiskasvanutele on mõned teadlased üldse kahtluse alla seadnud.

Supp lahustab maomahla, see aga tähendab, et väheneb võime toitu seedida ning hävitada mikroobe, mis võivad koos söögiga seedekulglasse sattuda. Tulemuseks on kõhuhäired.

Samas võivad rasvane borš või kange puljong sundida organismi tootma liialt palju happeid ja fermente, mis paremal juhul tekitavad kõrvetisi.

Seetõttu ärge heitke meelt, kui ei õnnestu suppi süüa, ning unustage ära igasugused pakendites pakutavad võlusupid, mis ei sisalda mitte midagi kasulikku.

Nõuanne. Kui teil pole aega korralikult süüa, püüdke oma nälg kustutada jogurti, peotäie pähklite, juustu- või kalavõileibadega, aga ka kurgi- ja tomativiiludega ning maitserohelisega, seejärel jooge peale klaas mahla või teed.

Hamburgeri õigustuseks

Kõige levinum kontorimenüü on karbitoit — hot-dogid, hamburgerid, pirukad ja kohv. Selles toidus pole, muide, midagi kriminaalset. Teadlased on avastanud sealt hulga kasulikke aineid, mis parandavad mõttetööd ja tõstavad immuunsust.

Peamine etteheide kiirtoidule on selle kõrge kalorsus. Kuid eks see sõltub ju sellest, kui palju seda süüa.

Kiirtoidukohtades pakutakse ka madalakalorilist menüüd nendele, kes oma kaalu pärast muretsevad. Näitena võib tuua värske köögiviljasalati koos kalkunilihaga, lisaks puuviljamagustoit.

Seega pole taolises toidus küll midagi kahjulikku. Kätte saab selle kiiresti ja ka hind on küllaltki vastuvõetav.

Nõuanne. Täna kinnitage keha võileibadega, homme sööge salatit ja hot-dogi, ülehomme korraldage korralik söömaaeg restoranis, seejärel võtke ette jogurtid, kohupiim ja puuviljad, nädala lõpus aga tellige töö juurde sushi või soojendage mikrolaineahjus kodust kaasavõetud lõuna.

Must vaenlane

Ärge kohviga üle pingutage! Ööpäevane kofeiinidoos ei tohi ületada 435 mg. Tass lahustuvat kohvi sisaldab 66-100 mg kofeiini, jahvatatud — 80-120 mg. Tööpäeva jooksul võib endale lubada kõige rohkem kolm tassitäit (tassid, mitte aga pooleliitrised kruusid!) musta või neli piimaga kohvi, piim pehmendab kofeiini kahjulikku toimet.

Arvestamisel lisage juurde ka doosid, mida saab teistest jookidest: tassitäies tees, kui kasutada teepakikesi, on 42-100 mg kofeiini, pakitees — 30-75 mg, lahustuvas tees — 30-60 mg, kruusitäis kakaod sisaldab kuni 50 mg, pepsi või kokakoola klaasitäies on kofeiini 15-30 mg.

Nõuanne. Tahate virgutust? Siis jooge hapnikuga rikastatud mineraalvett või rohelist paraguai mate teed. Mõlemad värskendavad suurepäraselt ning taastavad jõudu, samas ei sisalda peaaegu üldse kofeiini. Iga kahe tunni tagant masseerige pöidla ja nimetissõrme vahel kõrvanibusid, seejärel ka ninaselga. Need harjutused teevad sama erksaks kui kohv.

Puhkepauside ajal

Nälja ja väsimusega pole õige võidelda süsivesikute abil. Veresuhkru taseme järsk tõus sunnib kõhunääret tootma suurel hulgal insuliini. Insuliin töötab kiiresti ümber maiusest verre imendunud lihtsad süsivesikud, ning kuna seedetraktist toitaineid enam ei lisandu, alandab glükoosisisaldust veres alla lubatud piiri. Tulemuseks on nõrkus ning töövõime langus 20-30 minutit pärast seda, kui olete midagi magusat põske pistnud.

Nõuanne. Võtke tööle kaasa pähkleid (mitte magusaid ega ka soolaseid!), kuivatatud puuvilju, banaane, kiivisid, õunu, mandariine või apelsine.

Peale lihtsate süsivesikute (glükoosi, fruktoosi), mis hetkega imenduvad ning nälga leevendavad, on neis ka kompleks-süsivesikuid — pektiini, kiudaineid, tärklist. Organism omandab neid pikkamööda, hoides 1-1,5 tunni jooksul optimaalset suhkrutaset veres. Pärast seda tuleb süüa midagi toekamat. Muide, sellised kerged eined on suurepärane vahend tööstressi vastu ning tõhus doping immuunsuse tugevdamiseks.

Viis reeglit valgekraele

Et tunda end erksa ning töövõimelisena, jälgige mõningaid tervisliku toitumise reegleid.

1. Vältige aperitiive. Oodates oma tellimust, paluge tuua gaseerimata mineraalvett või mahla.

2. Tellige vaid üks roog igast menüü osast (salat, soe toit, dessert). Sööge seni, kuni olete näljane. Kui kõht täis, jätke ilma kahetsust tundmata ülejäänu taldrikule.

3. Rasvasele ja magusale eelistage valgurikkaid roogasid (liha, kala, munad). Vorsti asemel tellige tükk kala (ilma hapukoorekastmeta). Salat on palju parem valik kui paar võileiba.

4. Eelistage köögivilju. Neid võib süüa koos tärklist sisaldavate toitudega, kuid pidage silmas, et keedetud kartul on parem kui praetud, makaronide maitsestamiseks on aga basiilik etem kui hapukoorekaste.

5. Ärge liialdage juustuga. Mõnest lõigust rohelise salati juurde piisab. Magustoiduks tellige üks roog — puuviljasalat, kohupiim, maasikakook või öelge üldse ära magusast ning piirduge väikese šokolaadiga, mis kohvi juurde pakutakse.