1. Lepi sellega, et sa pead valetama
Kui oled sellise otsuse vastu võtnud, jää selle juurde ning lepi sellega, ükskõik kui raske see sinu jaoks ka pole. Et südametunnistus sind hiljem vaevama ei jääks, põhjenda endale usutavalt ja arusaadavalt juba varem ära, miks sa pead seda tegema.

2. Mis saab, kui sa vahele jääd?
Enne valetamist küsi endalt, mis saab siis, kui sa vahele jääd ning kui suur on võimalus, et keegi su paljastab. Arvesta neid aspekte:

- kas oled varem taolise asja kohta või sellele samale inimesele valetanud? Kui oled ning ta on sulle jälile jõudnud, siis on üsna rumal uuesti samasse ämbrisse astuda.

- kas su teol on tunnistajaid? Kui tegid midagi keelatut ning sind nähti, tuleb see ühel hetkel nagunii välja.

- kas suudad juhtunu kohta endale sobiva ning teistele usutava loo välja mõelda ning selle juurde jääda? Kui sa pole just parima fantaasiaga või on su jutustamisoskus puudulik, ära parem üritagi…

3. Mõtle kõik detailid läbi
Sul peab olema perfektselt läbi mõeldud lugu, kui soovid seda tõena esitada. Sa pead teadma, mida sa räägid ning olema valmis erinevateks küsimusteks, mis su jutu kohta esitatakse.

4. Kasuta oma fantaasiat
Lugu jutustades kujuta endale ette, et see juhtuski just nii. Sel moel paned oma peas justkui filmi käima ning sul on hiljem lihtsam seda samamoodi üle rääkida.

5. Ära käitu nagu valetaja
Valetajad puterdavad, kokutavad, punastavad ja väldivad silmsidet. Nad paistavad närvilised, mudivad käsi, närivad huuli ja vahivad pingsalt aknast välja. Tavasuhtluse puhul vaatavad vestluspartnerid teineteisele otsa, hääletoon on rahulik, ning aeg-ajalt libiseb pilk kõrvale, kui sa vajud mõttesse või midagi segab keskendumist.

6. Valeta juba enne, kui sinult küsitakse
Oled eelisseisus, kui oled oma versiooni loost saanud juba enne küsimuste tekkimist ära rääkida. Palju keerulisem on olukord siis, kui sinu valgustkartvatest tegudest saadakse teada ning hakatakse selle kohta uurima, sest siis sa ei tea, mida ja kui palju nad kuulnud on. Üheksal korral kümnest on küsijal tegelikult kogu informatsioon juba olemas ning valetamisega mässid sa end veel rohkem sisse.

7. Parim kaitse on rünnak
Kui keegi süüdistab sind valetamises, on sul kaks võimalust puhta nahaga pääsemiseks:

- meenuta eelmist või eelmisi kordi, mil sind on alusetult süüdistatud

- ründa süüdistajat, visates talle näkku mõne tema vale minevikust

8. Mängi süütukest
Esinedes rumala ullikesena, kes on liiga totu, et üldse midagi valetada, on sul hea võimalus oma tõelisi ja suuremaid pahategusid varjata. Valeta meelega ja kehvasti mingi eriti väikese ja mõttetu asja kohta ning tee nägu, et kõik on parimas korras. See võib sind päästa, kui edaspidi oma parimad nõksud käiku lased.

9. Ole ükskõikne
Sind ei huvita, kas ta usub sind või mitte. Sina oled oma sõna öelnud ja jääd selle juurde. Jälgi oma hääletooni - valetajate hääl tõuseb tavaliselt paar tooni kõrgemale. Ole rahulik, ära võta süüd enda peale ega asu kaitsepositsioonile. Sind absoluutselt ei huvita! Ja hiljem ole suuremeelne ning andesta süüdistajale, et ta sind kohe ei uskunud.

10. Ära unusta, mida sa rääkinud oled
Hea valetaja mäletab, kellele ja mida ta rääkinud on. Suuremaid ja tõsisemaid udujutte tuleb sul meeles pidada terve elu, seega mõtle hoolega, kas sa seda tõesti suudad. Sa pead käituma nii, nagu see, mida sa räägid, ongi päriselt juhtunud ning rääkima vajadusel sedasama lugu täpselt samamoodi üha uuesti ja uuesti üle...

Allikas: MadameNoire