Paraku on suur enamus endaga sisemist dialoogi pidavaid naisi iseenda kõige karmimad kriitikud… „Kuidas ma välja näen?!“ „Ma ei saa hakkama, olen selleks liiga rumal!“ Säärane sisemine kriitik võib osutuda üpriski destruktiivseks. See segab tegutsemast, süvendab stressi, raskendab eesmärgi saavutamist, vähendab rõõmu saavutatud eesmärkide üle.

Sageli me lausa nagu ootaksime juhust, et haarata endasse teiste negatiivseid hinnanguid. Kriitik võib olla üsna armutu. Kuidas siis temaga toime tulla?
Temaga võib sõlmida liidu ja õppida õigesti analüüsima tema märkusi. Ning siis, selle asemel, et sinu tiibu kärpida, hakkab ta sinu kasuks tööle ning lisab enesekindlust.

Kust tuleb enesekriitika?

Küllap oled märganud, et mitte alati pole sa nii kriitiline enda suhtes olnud. Kriitik on nõudmiste kaja, mille on esitanud erinevad inimesed. Ent see sisehääl ei pruugi üldse olla sinu oma. Oled selle üle võtnud teistelt, nendelt, kelle arvamus on olnud või on veelgi sinule olulise tähtsusega.

Kisu oma kriitikult mask maha

Kuulata tema häält ja mõtle, kas see ei meenuta sulle kedagi?

• Täiskasvanud inimese ellu ilmub kriitik sageli lapsepõlvest. Kui oled ema käest pidevalt kuulnud: „Jäta, sul ei tule niikuinii midagi välja“, siis hakkadki neid sõnu lakkamatult oma peas kuulma.
• Kirjuta üles kõige sagedamini korduvad enesekriitilised märkused. Kui sul on selline nimekiri, võrdle seda sellega, mida räägivad sulle lähedased. Võib juhtuda, et kinnitus: “Ma ei suuda ülikoolis õppida“ peaks hoopiski kõlama nii: „Mu mees ütleb, et ma ei suuda ülikoolis õppida“. Kriitiku identifitseerimine kergendab temast eraldumist. Kriitiku mõjul sunnitakse sulle pahatihti peale eesmärke, milliseid seavad sinu ette teised inimesed. Sa täidad nende ootusi ning unustad oma isiklikud soovid, tunded ja unistused.

Kuula kriitikut, aga ära talle pimesi allu

Kriitik on sisehääl, mis hoiatab sind vigade eest ja kaitseb valede sammude eest. Järelikult pole mõtet käskida tal suud kinni hoida, kui tahad, et ta sinu kasuks töötaks.

• Arvesta tema seisukohtadega, kuid ära allu talle kogu aeg. Suhtu kriitikusse nagu osakesse endast. Püüa lahus hoida kriitilised mõtted konstruktiivsetest ettepanekutest.
• Ole temaga suheldes avameelsem. Vaidle temaga, esita talle küsimusi. Kui seda, millest ta räägib, analüüsida, siis kaotab ta oma destruktiivse jõu.

Kuidas kehtestada kontrolli oma kriitiku üle?

Sisemine kriitik ei väsi oma õigust taga ajamast. Ta meenutab raadiot, mida ei õnnestu välja lülitada. Selle tagajärjel veenad sa ennast pidevalt, nagu suudaksid teha kõike aina paremini, kiiremini ja rohkem. On viimane aeg seda muuta.

Lihtsad harjutused:

On olemas teatud psühholoogilised võtted, mis aitavad seda sisehäält endale allutada.

• Visualiseeri oma kriitik. Kirjelda teda, milline ta on, mis on talle oluline — loo temast portree. Ehk märkad siis ka tema positiivseid jooni. Mõtle selle üle, mida ta keelab saavutada? Mille eest kaitseb? Kui palju aega sa tema pärast asjata kulutad? Võid teda lausa joonistada, siis näed, kes õõnestab iga päev sinu eneseusku. Harjutuse eesmärk on materialiseerida kriitik ja eemalduda temast.
• Ürita temaga dialoogi astuda. Kujutle hetkeks, et sinu sisemine kriitik töötab nagu filmikriitik. Sa loed filmi kohta põrmustavad retsensiooni, ent lähed ometi kinno seda vaatama. Vahel oled sa kriitikuga nõus, vahel mitte. Sul on selle kohta oma arvamus. Suhtu just samamoodi ka oma sisehäälde — las temast saab vaid üks paljudest arvamustest, mitte see ainuõige.

Põrmusta ta argumendid

Kriitik rõhub perfektsionismile. Ta hoiab oskuslikult tegevuses meie hirmud ja õõnestab usku isiklikesse võimalustesse. Me kritiseerime endid enne, kui teised seda meie eest tegema asuvad.

• Toeta ennast. Luba endale eksida, olla ebatäiuslik ja anna endale andeks edu puudumine. Püstita uuesti väärtuste hierarhia. Võib-olla sa ei teegi midagi teistest paremini, ent kust sa tead, et see kõik sulle õnne tooks? Luba endale olla üsna kena ja üsna tark. Perfektsionismist keeldumine maandab pingeid ning laseb tunda enesega rahulolu. Sinu kõige suurem kriitik oled sa ise. Mine üle enda poole peale!

Sa suudad omandada enesekindluse

On oluline teada, et korduvad märkused, mis on suunatud iseenda vastu, hakkavadki mõjuma saatuslikult. Näiteks oled endale nii kaua sisendanud, et ei suuda ära õppida inglise keelt, et lõpuks kaotadki kogu huvi keele vastu. Ometi võib seda sisendust ümber pöörata. „Vaat, õpin inglise keele selgeks ja saangi suhelda!“ Kui usud oma edusse, tunnetad oma sisemuses ka lisatoetust.
Sisemonoloogi sisu võib lisada sulle jõudu. Seega asu tööle ja võta arvesse alljärgnevat:

Sinu enesehinnang kasvab

Kui õppida enesekriitikat asendama positiivse veenmisega, võib sisehäälest saada tugi ja suurepärane motiveerija.

• Esita oma kriitikule täpsustavaid küsimusi. Võib juhtuda, tal polegi õigus. Sina aga saavutad küsimusi esitades järkjärgult jõu ja julguse teostada oma kavatsusi.
• Muuda oma kriitiku märkuste sisu. Sa arvad: „Olen selleks liiga rumal“ Mõtle veidi, võib-olla õnnestub Sul leida sellise arvamuse algne allikas (kes ja millal sulle niiviisi ütles, miks see on sulle nii tähtis?) Seejärel püüa mõtet muuta: „Ma pole nii rumal, et alla anda. Üritan ikkagi, tulgu mis tuleb“. Selline hääl kõlab ju tõesti paremini, kas pole?
• Muuda must valgeks. Mõtled murega eksamile või uuele tööle. „Ilmselt ei õnnestu mul midagi, ma ei tea midagi“. Pööra nüüd see kinnitus tagurpidi: „Saan kindla peale hakkama!“ Ning lisa: „Olen juba nii palju eksameid teinud oma elus“. Mõtte: „Ma ei suuda kaalust alla võtta“ asenda mõttega: „Võtan vastu selle väljakutse, see on just see eesmärk, mille saavutan“. Positiivsed sisendused annavad jõudu ja innustavad. Tähtis on vaid võetud ülesanne õigesti formuleerida.
• Hakka negatiivsetele mõtetele vastu faktide abil. Koosta oma saavutuste nimekiri. Oled sa rumal? Kust siis selline kogemuste pagas? Oled sa inetu? Aga kui palju mehi on sinu vastu huvi tundnud ja tunnevad veelgi? Võta siis vastu nende komplimendid.

Mõjuta oma elu

Võib öelda, et sinu sisemine kriitik tekitab sinus sageli masendust ning lubab sul olla tegevuseta, sest: „milleks, niikuinii ei tule sellest midagi välja ja pealegi on nii ohutum“. Ent ometi tasub võidelda oma isiklike hirmudega, mitte nende ees taanduda.

• Võta väljakutse vastu. Kui sa — vaatamata oma enesekriitikale — mobiliseerid end ja hakkad tegutsema (näiteks, kartsid töökohta vahetada, ometi tegid seda), siis tekib sul tunne, et vastutad ise oma elu eest. Nii tekib ka enesega rahulolu. Sa said ju endaga hakkama, asusid tegutsema, kuna läksid riski peale välja! Oled tubli!

Allikas: Planeta Zenštšinõ, aprill 2013