Õnneks on sellest murest teadlikud ka paljud remonditöökojad ja margiesindused ning enamus neist pakuvad autode ostueelse ülevaatuse teenust.

Vastavaid ettevõtteid saab grupeerida järgmiselt:

1. Tehnoülevaatuspunktid
Paljud ülevaatuspunktid pakuvad teenust, mille nimi on auto ostueelne kontroll või auto ostueelne ülevaatus. Enamasti sisaldab see amortisaatorite kontrolli, pidurite kontrolli, veermiku kontrolli, tulede kontrolli, kere kontrolli auto põhja alt ja mingil määral kontrollitakse ka erinevate vedelike lekkeid. Teenus on reeglina soodne, hind on vahemikus 5-10€. Ajakulu on umbes 10-15 minutit. Vead märgib üldiselt klient ise üles.

2. Remonditöökojad, mis ei ole spetsialiseerunud mõnele kindlale automargile
Sellistes asutustes pakutakse tihtipeale sarnast auto ostueelse diagnostika teenust, mis sisaldab reeglina kõike eelnevat, kuid natuke põhjalikumalt. Olenevalt töökojast teostatakse vahel ka veakoodide lugemine, juhul kui töökojal on olemas diagnostikaseade. Hinnaskaala on umbes 15-40€ ja aja kulu olenevalt töökojast on 30-60 minutit. Vigade loetelu antakse kliendile kaasa paberil.
Näideteks CarStop, Autoasi, CarStageGarage jpt.

3. Margiesindused ja remonditöökojad, mis on spetsialiseerunud mõnele kindlale automargile
Kindlasti on tegemist kõige põhjalikuma ostueelse ülevaatusega. Klient saab oma uuest võimalikust autost teada nii palju kui võimalik. Kontrollitavate osade nimekiri on mitu lehekülge pikk ning tänu õigetele diagnostikaseadmetele on võimalik auto erinevate osade seisukord väga täpselt välja selgitada. Teenuse hinnad jäävad vahemikku 30€-100€ ja aega kulub 1-2 tundi. Põhjalik dokument auto seisukorra kohta antakse kliendile kaasa paberil ja saadetakse reeglina lisaks e-mailile.
Näidetena saab välja tuua Silberauto (MB ametlik esindus), Carmasters (BMW remondikoht), Flameko autohooldus (Audi, VW, Seat, Škoda remondikoht) jpt.

Soovitus!

Autot ostes vaata see kõigepealt ise üle ja tee kindlasti proovisõit. Juhul kui auto meeldib ja tundub olevat heas korras, siis teosta kindlasti ka ostueelne kontroll. Põrsast kotis ei soovi keegi osta ja varjatud vigadega auto ostul võivad remondiarved olla ettenägematult suured. Ära osta mitte ühtegi autot vaid silmadega vaadates ja proovisõitu tehes, sellest tänapäeval enam ei piisa! Enne ostueelse diagnostika külastamist sooitame minna www.lkf.ee veebilehele, kus on võimalik kontrollida sõiduki VIN-koodi järgi, et kas ja milliseid varasemaid liikluskahjusid on antud sõidukil olnud. See teenus on tasuta ja igaüks saab seda kontrolli ise teha. Üsna tihti võib selguda, et auto on läbi teinud raske avarii ja korra juba maha kantud.

Milline on parim ostueelne ülevaatus?
See sõltub juba konkreetsest autost ja eelarvest. Reeglina on ikka nii, et mida kallim on teenus, seda kvaliteetsem see on. Kuid siiski, kui on tegemist lihtsa ja odava autoga (bensiinimootor, manuaalkast, vähe lisavarustust), siis võib piirduda kasvõi mõne tehnoülevaatuspunktiga või soodsama remondikohaga. Kui on tegemist autoga, mis on uuem, kallim ja millel on rohkelt lisavarustust, siis tasuks kindlasti kaaluda ostueelse diagnostika teostamist margiesinduses või mõnes samaväärses remondikohas. See tasub hiljem kordades ära!

Oled ikka nõutu?

Üsna suur osa naistest on hädas, kui neil on vaja endale auto osta. Paljudel kas pole üldse kelleltki abi küsida (näiteks on mees ka autovõõras inimene) või kui on keegi sobiv, siis pole sellel inimesel aega/viitsimist tegeleda. Seega üsna paljude naiste jaoks on teema võõras ja hirmutav ja nad kardavad igal sammul petta saada (reeglina saavad ka).

Selle aasta alguses loodi ettevõte Automaakler, mille põhilisteks teenusteks on autode ostuabi ja autoalane konsultatsioon. Ostuabi teenus tähendab seda, et kõigepealt selgitatakse kliendiga koos välja, millised on tema vajadused ja milline auto talle sobiks. Siis otsitakse sobivad variandid välja, vaadatakse üle, proovitakse ja teostatakse ostueelsed kontrollid ja diangostikad. Lõpuks valitakse välja 1-2 parimat ja antakse omapoolne heakskiit, lisaks aidatakse tehingu vormistamisel ja liisingulepingu sõlmimisel.
Tegeletakse nii kasutatud kui ka uute autodega, kuid uute autode puhul on töökorraldus natuke erinev. Teine teenus on autoalane konsultatsioon, mis tähendab sisuliselt vajaduste väljaselgitamist, võimalike mudelite soovitamist ja suunamist sobivasse remondikohta ostueelsele ülevaatusele.

Seega, kui oled auto valimisega hätta jäänud, heida pilk www.automaakler.ee ja küsi asjatundlikult meeskonnalt nõu.