Toimetulekutoetust makstakse allpool toimetulekupiiri elavatele, sealhulgas ka elukohata inimestele toidu, riietuse ja muude esmavajalike kaupade ja teenuste ostmiseks. Lisainformatsiooni toimetulekutoetuse kohta vaata internetist aadressilt www.eesti.ee vastavatest alajaotustest.

Kohalike omavalitsuste toetused

Valla- või linnavalitsus võib määrata ja maksta lisasotsiaaltoetusi kohaliku omavalitsuse eelarvest kohaliku omavalitsuse volikogu kehtestatud tingimustel ja korras. Uurimaks, kas elukohajärgne omavalitsus maksab lisatoetusi, tuleb pöörduda valla- või linnavalitsuse poole.

Lisavõimalus peredele

Kui peret on tabanud töötus, siis on võimalik kombineerides paremini toime tulla. Kui naine on lapsehoolduspuhkusel ja mees jääb töötuks, võiks pere rollid ümber jagada - naisel on õigus lapsehoolduspuhkus katkestada ja tööle minna, lapse eest hakkab hoolitsema isa. Nii on perele tagatud vähemalt üks töine sissetulek ja mõlemad vanemad on tegusad.

Kui lapse kohta makstakse vanemahüvitist, on isal õigus hüvitisele juhul, kui ema ei ole lapsehoolduspuhkusel. Isa hüvitis arvutatakse sama kalendriaasta tulude lausel, mille alusel arvutati emale makstav hüvitis.

Taotlus hüvitise saaja vahetamiseks tuleb esitada pensioniametile, vajalik on lisada tööandja tõend senise hüvitisesaaja lapsehoolduspuhkuse lõpetamise või katkestamise kohta. Kuu 15. kuupäevaks esitatud taotluse järel hakkab vanemahüvitis laekuma teisele vanemale järgmisest kuust.

Kui töötav ema soovib last rinnaga toita, on tal seaduslik õigus kasutada toitmispause, mille tööandjale hüvitab sotsiaalkindlustusamet, tuginedes töö- ja puhkeaja seaduse paragrahvile 18. Seadusega saab tutvuda internetis aadressil www.riigiteataja.ee.

Samuti on võimalik vahetada lapsehooldustasu saajat, eeldusel, et teine vanem ei kasuta lapsehoolduspuhkust. Ka sotsiaalmaksu tasumise pärast ei pea muretsema. Kuni 3-aastast last kasvatava vanema hüvitise või lapsehooldustasu sotsiaalmaksu maksab riik. Sotsiaalmaksu maksmine tagab pensioni- ja ravikindlustuse.