Teine maailmasõda oli alles-alles lõppenud ning USA majandus tundis teravat puudust haritud administratiivtöötajatest. Rahvuslik meedia ülistas ikka veel Rose Will Monroe’d, kes eesrindliku naisena tehases pommitajaid kokku pani (üldsus tundis teda kui Rosie the Riveter) ning Rahvusvaheline Administratiivtöötajate Liit (IAAP) tundis kurja vaeva, et kutsuda naisi üles töötama vähetasustatud ning -tunnustatud sekretäriametis.

Young&Rubiconi suhtekorraldaja Harry Klemfuss oli IAAP’ile kui kingitus taevast, kui ta oma turunduslikke oskusi kasutades rahvusvahelisele sekretäride päevale aluse pani. Oli 4. juuni 1952 ning Harry nautis esmakordselt endaloodud tähtpäeva pidustusi.

Ta juhib tervet maja!

Harry Klemfuss ei olnud ainuke, kes oskas hinnata panust, mille sekretär annab hästi toimiva organisatsiooni eksistentsi. Rahvusvahelise lennuettevõtte PanAm juhte David Fink on oma sekretäri Ethel Allardi kohta öelnud: “Ta juhib tervet maja. Ilma temata PanAm lihtsalt lõpetaks. Ta on täiuslik alluv — ütlen seda tervele maailmale.”

"Sekretär, inglise keeles secret keeper ehk siis saladuste hoidja on igas firmas esmaseks võtmeisikuks. Just nagu viikingi naine, kes võtmed vööl kodu hoiab, kui mehed merel maid avastavad ja kaupa teevad. Ei ole paremat tunnet, kui saab südamerahuga kontorist väljas asju ajada, teades, et tööpostil kõik laabub ja sujub," tõdeb sekretar.ee ja raamatupidaja.ee tegevjuht Gled-Airiin Saarso, kiites oma firmade sekretäre. Kuidas ja kes veel oma sekretäridest räägivad, loe SIIT.

Kommikarp ja lillekimp

Tänaseks on see päev hulga muutusi läbi teinud. Lisaks sellele, et sekretäride päev ülemaailmseks on kasvanud, on kaks teiste seas tähtsamat muutust asjaolud, et juba 1955. aastast on sekretäride nädal kolinud aprillikuu viimasesse täisnädalasse (ning sekretäride päev vastavalt selle nädala kolmapäevale, olles nn „liikuv püha“) ning alates 1998. aastast on selle ametlikuks nimetuseks administratiivtöötajate päev, et kajastada paremini assisteerivate ametite ülesandeid.

Klassikalised kingitused sekretäri meelespidamiseks on kimp kevadlilli, kommikarp või kolleegide/juhiga ühine lõunasöök mõnes vahvas restoranis. Lisaks traditsioonilistele kingitustele on saanud heaks tavaks anda sekretärile just sel nädalal võimalus end ametialaselt täiendada mõne koolituse või konverentsi raames.

Allikas: sekretär.ee

Päikeselist sekretäride päeva!
NB! Avalda arvamust: mida teeb teie ettevõttes sekretär?