Sa lubad purjus sõbral oma sohvale magama jääda. Kui õde lunib laenuks su uusi kalleid saapaid, mida sa kordagi kandnud ei ole, ütled “okei”. Ning alles täna nõustusid sa enda kaela võtma ajahädas kolleegi töö, kuigi oled enda ülesannetega juba niigi ülekoormatud.

Kas tuleb tuttav ette? Paljud naised upuvad teiste abistamisse, sest neil on raske öelda “ei”. Enne kui järgmisele palvele vastuseks vastumeelse “jah” pomised, uuri järele, miks on harjumus vastata “muidugi, pole probleemi” nii võimas ja kuidas seda kommet endalt ilma süükoormata maha raputada.

Miks naised “jah” ütlevad

Kui mehe õlule proovitakse veeretada kohustust, mida ta täita ei taha, siis enamasti ei kõhkle ta eituse kuuldavale toomisega kuigi pikalt. Ei, ma ei saa sulle raha laenata. Kahju küll, aga mul pole aega õhtul su koera pissitada.

Põhjus, miks poisid ja tüdrukud palvetele samamoodi ei reageeri, peitub nii sotsiaalselt heakskiidetud kui ka bioloogilises käitumises. Meestele tagab ühiskondliku positsiooni vastutusrikas käitumine ja oma arvamuse väljaütlemine. Nad õpivad juba varakult “ei” ütlema, sest vastasel korral peetakse neid tossikesteks.

Naised, otse vastupidi, teenivad kiidusõnu, kui nad on kenad ja koostööaltid. Abivalmis tüdrukuid tõstetakse esile. Täiskasvanueas nõustuvad naised enamasti abipalujat aitama, et teenida ära teiste heakskiitu ja olla neile meelepärane. Naiselik soov meeldida on sedavõrd sisse kasvanud, et paljud naised leiavad, et äraütlev vastus on sama, kui oleks öelnud: “Ma ei hooli sinust.”

“Jah”-vastus paistab olevat otsekui looduse poolt naistesse sisse kodeeritud. Uuringud näitavad, et abivalmis naise ajus muutuvad heaolutundega seotud piirkonnad eriti aktiivseks ja keha ujutatakse üle mõnuhormoonidega. Tulemuseks on see, et tšikid saavad inimestele meele järele olemisest füüsilist naudingut.

Põhjused keeldumiseks

Esiteks, mõtle vastumeelsusele, mida sa alati tunned, kui nõustud asjadega, mida sa üldse teha ei taha. Siis arvuta välja aeg, mis kulub ülesande täitmiseks. Nüüd lahuta need minutid-tunnid maha ajast, mida oleksid kulutanud meelepäraste asjadega tegelemisele.

Pideval nõustumisel võib olla veel üks tagasilöök — sind hakatakse pidama jalamatiks, mitte toredaks ja abivalmiks tüdrukuks. Kui sa ei suuda end kehtestada ja kogu aeg kõigega päri oled, teenid sõprade ja tuttavate seas vähem lugupidamist. Ja nii nad hakkavadki sind ära kasutama, sest teavad, et suure tõenäosusega oled sa alati nõus.

Pea meeles, pidevalt appi tõtates ei aitagi sa tegelikult teisi. Eitav vastus sunnib inimest ise hakkama saama ja ennast aitama. Näiteks kujuta ette, et keeldud laristajast sõbrale ei tea mitmendat korda raha laenamast, et ta saaks oma arved makstud. Ilma sinu abistavate pangaülekanneteta ei jää tal aga muud üle kui oma rahaasjades ise kord majja lüüa.