Portugalis…
… soola ei küsita! Kui laual soola või pipart pole, ei ole sobilik seda ka küsima hakata. Sama hästi võiksid toiduvalmistajale otse öelda, et ta on halb kokk.

Prantsusmaal…
… söögilauas rahast ei räägita! Prantslased ei räägi söögilauas kunagi rahast — see ei ole sobilik! Ühtlasi ei ole sobilik käsi süles hoida ja leiva söömiseks tuleb leivaviilust või kuklist tükike murda ja suhu pista — otse leiba hammustamine on ebaviisakas.

Saksamaal…
… tuleb külla minnes oodata, kuni sulle näidatakse, kuhu istuda. Endale lauaääres ise kohta valima ei minda. Ühtlasi tuleb oodata võõrustaja märguannet, millal sööma hakata.

Jaapanis…
… tuleb söögipulkadega väga ettevaatlik olla! Sa ei tohi kunagi kellelegi toitu ulatada oma söögipulkadega. Söögipulki tuleb kasutada korrektselt ja nendega ei tohi kunagi kellelegi osutada. Söögipulka ei tohi kindlasti ka toidust läbi vajutada.

Saudi-Araabias…
… ja üleüldiselt kõigis islamiriikides ei tohiks üllatuda, kui sööma peab põrandal. Kui lauas pole söögiriistu, ei sobi neid ka küsida — see tähendab lihtsalt, et pakutud toitu tuleb süüa käest. Süüa sobib ainult parema käega, vasakut peetakse “räpaseks” ja see tuleb söögilauast eemale hoida.

Etioopias…
… süüakse tihti ühelt taldrikult ja kätega. Erinevatelt taldrikutelt söömine oleks raiskamine. Pead jälgima, et sa ei sööks kiirustades rohkem kui teised ja liha tuleb alati jätta viimaseks.

Ameerika Ühendriikides…
… tuleb soola ja pipart ulatada alati koos, isegi kui on palutud vaid üht ning need tuleks asetada lauale inimese ette, mitte anda talle otse kätte. Ühtlasi, suu täis ei räägita ja soola ei tohiks juurde paluda enne, kui sa pole toitu esmalt maitsenud.

Venemaal…
… tuleb randmed hoida laua serval, mitte süles. Kahvel peaks alati olema vasakus ja nuga paremas käes. Venelased suhtuvad väga tõsiselt ka viinajoomisse — viina ei sobi lahjedada ja tühjaks joodud pudel tuleb asetada põrandale, mitte lauale.

Mehhikos…
… tuleb öelda “provecho” (“naudi”), kui kahe inimese silmad söögilauas kohtuvad. See on viisakas ja aitab hoida lauas mõnusat õhkkonda.

Suurbritannias…
… ulatatakse kõike vasakule, nii et kui sa palud endast vasakul istuval inimesel endale veini ulatada, teeb pudel enne tervele lauale ringi peale ning sulle ei jää piiskagi.

Kallis lugeja, milliseid põnevaid etiketireegleid tead veel? Kas oled ise kunagi etiketiga jänni jäänud?

Allikas: allwomenstalk.com