1. Jalg üle põlve istumine

See pole üldse midagi hullu!

Unusta jutt, et see tekitab veenilaiendeid — need on praktiliselt sada protsenti päritavad. Kuna sa surud oma veresooni kokku, võib see küll kõrgendada veidi vererõhku ja su jalad võivad “surra”, aga pikemas plaanis ei kahjusta see su südametööd ja tervist kuidagi. Selle asemel, et muretseda, kuidas sa istud, peaksid sa muretsema sellepärast, kui palju sa istud, sest liigne istumine võib suurendada paljude tervisehädade — muuhulgas diabeedi ja vähkkasvaja — riski. Kui sul on istuv töö, siis on soovitatav end vähemalt kord poole tunni jooksul sirutada: jalutada kasvõi kolleegi laua juurde ja rääkida temaga paar sõna juttu, selle asemel, et järjekordne meil saata.

2. Küünte närimine

See ei tapa sind, aga ei tee ka tugevamaks!

Lisaks sellele, et su küüned näevad koledad välja, mõjub küünte närimine ka su küünte tulevikule halvasti. Esiteks kahjustab see su küünenahkasid — ja kui need on kahjustatud, ei kasva küüned enam nii tugevad. Teiseks kahjustub küünte üleüldine tervis, sest sa transpordid nendeni pidevalt baktereid ja pärmseent oma suust. Küünte närimist seostatakse ühelt poolt harjumuse ja teiselt poolt ärevusega. Lisaks kõikvõimalike ebameeldiva maitsega toiduainete küüntele määrimisele soovitavad eksperdid regulaarsetel küünenärijatel hakata hoopis regulaarseteks maniküürikülastajateks. Kohe see ei pruugi tulemusi anda, aga lõpuks võidavad siiski ilusad küüned.

3. Sõrmede naksutamine/naksutamine

See ei kahjusta sind kuidagi — kui sa ei tee seda just 24/7!

Need, kellele meeldib seda teha, naudivad neid raksatusi. Teiste jaoks on see heli lausa jälk. See hääl tekib sellest, et liigesevedelik liigub su sõrmes teise kohta. See ei tee midagi halba. Aga kui sa raksutad oma sõrmi pidevalt, võivad su liigesesidemed väsida ja kuluda ning see võib pikemas plaanis su sõrmede osavust vähendada. Sõrmede naksutamist seostatakse samamoodi ärevusega nagu küünte närimist, aga muud ravi sellele leida on raske kui õppida ennast lihtsalt teadlikult kontrollima.

4. Telefoni näppimine enne uinumist

Vaat selle pead sa küll lõpetama — juba täna!

Nutitelefon võib su unerežiimi täiesti segamini ajada. See valgus, mida nutiseadmed kiirgavad, mõjub stimuleerivalt, mitte uinutavalt. See valgus vähendab melatoniini (hormoon, mida su keha tekitab, et sa jääksid uniseks) produtseerimist sinu kehas, nii et sul on keerulisem nii uinuda kui ka rahulikult järjest terve öö magada. Paljud eksperdid soovitavad lülitada kõik elektroonilised seadmed juba tund aega enne uinumist välja. Ilmselgelt enamik meist seda ei tee. Proovi vähemalt nii palju teha, et kui sa juba hommikuse äratuse oled telefonile pannud, loed uinumiseni raamatut või ajakirja, mitte ei ürita veel paar meili telefonis ära lugeda.

Allikas: Prevention