„Mõtle välja midagi loomingulisemat“. Selline juhtkonna nõudmine paneb tõesti mõtlema. Ilmselt ei arvata sind loominguliste inimeste sekka ega teata ka, kuidas sinus loomingulisust arendada. Vastupidiselt levinud arvamusele, et vaid anne määrab loomingulised võimed, tasub meenutada ühte Vana-Kreeka kuulsaimat oraatorit — Demosthenest. Lapsepõlves ei hiilanud ta just ilukõnega, ta kokutas ega suutnud sõnu selgelt hääldada. Aga ta töötas kangekaelselt enda kallal iga päev. Ta tuli mere äärde, korjas väikseid kive suhu ning üritas selgelt hääldada iga sõna ning kõnelda huvitavalt. Ja tema töö kandis vilja. Nii et loomingulised võimed on meis kõigis, neid tuleb vaid arendada.

Kuidas siis arendada oma loomingulisust?

1. Suhtle lastega

Psühholoogide arvates on kõige loomingulisemad inimesed just lapsed. Nende suuremaks saades hakkab ebastandardne mõtlemine asenduma tüüpilisega. Meenuta, kuidas väikesed mõtlevad välja uusi sõnu, laulavad olematuid laulukesi, „küpsetavad“ liivast kooke, „keedavad“ rohust ja poriloikudest võetud veest kõige maitsvamaid roogasid. Just suhtlemine väikeste loojatega on parim viis säilitada endas loomingulist toonust. Ning ära karda näida naeruväärne. Osale laste mängudes, võid lubada endal olla rüütel ning ratsutada harjavarrel … see tähendab hobusel.

2. Vaata ringi

Tegeleda oma loominguliste oskuste arendamisega võib igal pool. Istudes ühistranspordis ning uurides end ümbritsevaid inimesi, püüa fantaseerida. Kust nad tulevad, kuhu sõidavad, millised on nende ametid, millised võivad olla nende hobid, millest nad mõelda võivad? Esialgu võib see tegevus näida absurdne, ent selliseid ülesandeid antakse teatrikooli õpilastele ja ajakirjanikele ülikoolis selleks, et arendada loomingulist mõtlemist.

Reklaamid ajakirjades, teleekraanil, tänaval … Kõik see võib olla loomingulisuse näiteks, olgugi et üsna tihti negatiivseks. Seetõttu võib igaüks tunda end eksperdina ning mõelda, kuidas antud reklaam mõjuvam välja näeks.

Oma fantaasiat võib arendada ka kaugel tsivilisatsioonist. Loodus loob imelisi vorme, mis tekitavad erinevaid assotsiatsioone. Ürita neist aru saada.

3. Otsi uusi teid

Ja seda mitte üksnes töös, vaid ka elus. Alusta vähesest ja kõige lihtsamast. Leia teine tee töölt koju. Uus tee võib-olla võtab veidi rohkem aega, selle eest aga leiad uusi muljeid ning võid avastada lausa põnevaid kohti. Loobu argumendist, et sul on vaid kaks sammu bussipeatusest koduukseni. Astu üks peatus varem välja või sõida oma peatusest mööda ning mine jala. Või tee lihtsalt haak sisse, kõnni läbi pargi. Lisaks uutele muljetele saad ka kasuliku füüsilise koormuse.

4. Arene koos kolleegidega

Kasuta ära tööülesannete lahendamiseks korraldatavaid ajurünnakuid. See on suurepärane võimalus kollektiivseks loominguliseks arenguks. Esialgse harjutusena võiks lasta kõikidel liikmetel fantaseerida täiesti suvaliselt. See paneb ajud tööle.

5. Loe raamatuid

Ka lugemine arendab loomingulist mõtlemist. Loomingulisust võib võimendada, kui lugemise ajal kujutad end ette režissöörina, kes kavatseb asuda sellesama teose põhjal filmi tegema. Mõtiskle, kuidas võiks kujutada loodust või interjööri, kuidas on riietatud peategelane, millised inimesed teda ümbritsevad …

6. Õpi eelkäijatelt

Paljud kirjanikud on rääkinud, et enne kirjutama hakkamist on nad palju lugenud. Jälgides teiste inimeste püüdlusi, on samuti võimalik loomingulisust õppida. Abiks on ka kõikvõimalid internetikanalid, mis võivad aidata loomingulise ja kujundliku mõtlemise arendamist. Jälgi neid. Sealt võib leida värskeid ideid ja ka head tuju. Isegi kui loominguline lähenemine ei sobi töös, muudab ebastandardne mõtlemine sind huvitavaks teistele inimestele ning aitab õppida muutma igat ettevõtmist — ka kõige igavamat — huvitavaks. Oma võimeid saab alati täielikult ilmutada oma hobides, kohtumistes sõpradega, kodustel koosviibimistel või lausa sellistes argipäevastes tegemistes nagu laua katmine ja toidu valmistamine. Loomingulisus suudab kaunistada kõige hallimad argipäevad erksate värvidega.

Allikas: Samaja