Leinav ema, kelle tütar käsimüügiravimite üledoosi tõttu suri, on otsustanud loo avalikkuse ette tuua — olgu see hoiatuseks kõigile lapsevanematele. Mandy ja Peter Yousafi 19aastane tütar suri paar päeva enne nende pulma. Olgugi, et ta viidi haiglasse, oli neiu suutnud tablettidega enda maole juba niivõrd suure kahju teha, et tema päästmine osutus võimatuks. Praegu pead tõstev “paratsetamooli väljakutse” on Mandy ja Peteri murelikuks muutnud ning nad soovivad kõigile südamele panna, et selline asi on tõeliselt ohtlik ja võib surmaga lõppeda.

Praegune liikumine on ka esimesed teismelised Inglismaal juba haiglasse maoloputusele viinud. Noored ei anna endale aru, millega nad riskivad — sotsiaalne surve kaalub kaine mõistuse üle ning nii hakatakse oma tervise ja eludega mängima. 

Miks paratsetamooli üledoseerimine ohtlik on?

Paratsetamooli lagunemisel tekib maksas mürgine vaheühend. Normaalses doosis paratsetamooli kasutamisel muudetakse see kahjulik vaheühend maksas kahjutuks. Kui aga ravimit on tarvitatud rohkem kui lubatud, ei suuda organ oma ülesandega toime tulla ning selle ühendi toime tagajärjel maksarakud hävivad.

Paljude maksarakkude hävimisel ei suuda maks enam oma ülesannetega toime tulla ning tekib maksapuudulikkus, mille tagajärjel inimene võib surra.

Organismile kahjulikuks annuseks loetakse 150mg kilogrammi kohta, surmavaks annuseks kokku umbes 12,5-15 grammi.

Siinkohal kutsume üles kõiki lapsevanemaid enda lastega sellel teemal rääkima. Hoiatage oma lähedasi!

Allikas: Daily Mail, Inimene.ee