Aasta ja ühe kuu vanusel Olegil on diagnoositud raske kaasasündinud immuunpuudulikkus krooniline granulomatoostõbi. Selle haiguse korral on organism väga vastuvõtlik teatud haigusetekitajatele, mis võivad tekitada raskeid kauakestvaid ja eluohtlikke infektsioone ning nendega samaaegselt on oht inflammatoorsete ja autoimmuunsete tüsistuste tekkeks. Tänapäeval on selle haiguse seljatamiseks olemas tervendav ravimeetod luuüdi tüvirakkude siirdamise näol.

Raviarsti sõnul on luuüdi tüvirakkude siirdamine antud pisikesele patsiendile näidustatud, kuna tal on juba varakult tekkinud hulgikoldelised infektsioonid. Antud protseduur teostatakse Inglismaal asuvas Newcastle’i lasteimmunoloogia keskuses, mis on Euroopas antud vallas tunnustatud ja suure kogemusega.

Eesti Haigekassa katab ravikulud ning tasub lapse haiglasviibimise eest. Pere vajab aga toetust ema majutuskulude katmisel kui näiteks laps on intensiivraviosakonnas ja ema lapsega koos haiglas ööbida ei saa. Lisaks vajavad ema ja laps majutuskulude katmisel toetust ka pärast tüvirakkude siirdamist, kui nad püsivalt haiglas enam viibima ei pea, kuid käivad igapäevaselt kontrollis. Peale majutuskulude tuleb perel katta ise ka lapse ning saatja transpordi- ja elamiskulud. Perel ei ole paraku võimalik ise nimetatud kulusid katta ning nii tuli heade annetajate toel perele appi Lastefond.

Kuna haruldase immuunpuudulikkusega Arseni tarbeks laekus annetusi rohkem, kui tal on hetkel kulunud, siis otsustas fond aidata heade annetajate toel ka Olegi, kes põeb sarnast haigust ning vajab Inglismaal samas haiglas ravi. Oleg on Newcastle’i lasteimmunoloogia keskuses viibinud alates märtsikuust ning fond katab esialgu aasta lõpuni kuni 14 630 euroga lapse ja tema ema transpordi, elamis- ja majutuskulud.

“Lastefond toetab abivajajaid alati solidaarsuse põhimõttel, mis tähendab, et kui ühe lapse jaoks koguneb heade annetajate toel rohkem annetusi, kui laps raviga seonduvalt vajab, siis suunab fond annetused edasi teiste abivajavate laste ravikulude katmiseks,” selgitab Lastefondi toetusjuht Eveli Ilves. “Nõnda toimetasime ka pisikese Arseni jaoks kogunenud annetustega, mida kogunes headelt inimestelt rohkem, kui poiss vajab,” toob ta välja ning lisab, et kui Olegi pere fondi poole abipalvega pöördus, sai fond kohe mures perele anda kiirelt kinnituse, et saab last toetada ja nad ei pea muretsema, kas pisipoiss saab ravile sõita või mitte. “Tänu headele annetajatele saame anda raskes seisus peredele kindlustunde, et nad ei ole üksi ja et Lastefond aitab,” kinnitab Ilves.

Et tagada tugi peredele, kelle raskelt haigele lapsele on tarvis meditsiinilist abi, mida Eesti raviasutustes vähese kogemuse tõttu veel ei pakuta ning kes vajavad seetõttu ravi välismaal, tee palun ühekordne või püsiv annetus SA Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondi annetuskontodele, lisades selgitusse märksõna “ravireisid”:

Swedbank IBAN EE682200221015828742

SEB IBAN EE261010220014910011

Luminor IBAN EE791700017000285384

LHV IBAN EE527700771000610813.

SA TÜ Kliinikumi Lastefond on üks vanimaid ja suuremaid üle-eestilisi lastehaiglate juures tegutsevaid heategevusorganisatsioone, mis on alates 2000. aastast annetajate abiga toetanud erinevatele haiglatele seadmete soetamist ning eriravi või -hooldust vajavaid lapsi ja nende peresid kokku üle nelja ja poole miljoni euroga. Lastefondi vahendusel on võimalik haigeid lapsi aidata hakates püsiannetajaks aadressil https://www.lastefond.ee/pusiannetus/vormista-pusiannetus/. Toetuse taotlemiseks või abivajajatest teada andmiseks palume kirjutada e-mailile info@lastefond.ee.