1. Sa ei kasuta aksessuaare

Aga asjata! Ebatavalised kõrvarõngad ja käevõrud, kaelakeed ja sallid — need pole lihtsalt lisandid riietuse juurde, vaid väljendavad ka sinu individuaalsust, aidates sul iga päev muutuda.

2. Sa ei kallista oma meest ega lapsi lihtsalt niisama

Arvad, et sul pole rumalusteks aega? Muide, iga inimene vajab vähemalt kaheksat kallistust päevas. Taktiilne suhtlemine muudab elu õdusamaks, laseb tunda lähedust, parandab emotsionaalset seisundit ning tugevdab isegi immuunsüsteemi. Kingi siis kallistusi (kas põhjusega või ilma) ning saa neid armsatelt vastu.

3. Sa häbened laulda ja tantsida

… seltskonnas ja isegi üksi olles. See on aga suurepärane võimalus väljendada ennast, oma emotsioone. Kunstiteraapia on tegelikult terve psühholoogiline suund: laulmine, tantsud ning teised kunstialad aitavad vabaneda stressist ja ärevusest, jagu saada rahulolematusest iseenesega, avastada endas uusi võimalusi.

4. Sa suhtud oma mehesse kui pojasse

„Pane müts pähe!“ — „Tee kiiremini, jääd muidu hiljaks!“ — „Kas sa oled juba söönud?“ Kõik see takistab harmooniliste abielusidemete loomist. Esiteks on sinu mees täiesti iseseisev inimene ning ilmselt võimeline ise otsuseid vastu võtma. Teiseks mõjutavad kontroll ja ülihoolitsus teie intiimelu — kirg võib tekkida vaid võrdsete partnerite vahel.

5. Üritad kõike kontrollida

Ning oled just selletõttu pidevas pinges. Kontrollimisele kulub palju emotsioone ning ka füüsilist jõudu. Ent jälgida kõike, mis ümberringi toimub, on võimatu. Psühholoogid aga selgitavad, et sellisel moel üritad sa teiste ees rõhutada oma isiklikku tähtsust ja asendamatust. See aga räägib juba enesekindluse puudumisest.

6. Viimase aasta jooksul pole sa midagi uut ette võtnud ega ole ka midagi uut õppinud

Ent uued muljed, võimalused ja väljakutsed on parimad vahendid nooruse pikendamiseks. Võistlemine iseendaga lisab meile uut energiat.

7. Sa kannatad kroonilise unepuuduse käes

Kui sa ei maga end korralikult välja, mõjub see kahjulikult nii sinu iseloomule kui ka välimusele. Parimad kasuliku une tunnid on tunnid enne keskööd.

8. Oled perekonnas liider

Teie perekonna sõbrad räägivad enamasti teist järgmiselt: „Tiina koos mehega“, mitte „Jaan koos naisega“. Lapsed aga pöörduvad isa poole enamasti selleks, et küsida: „Kus ema on?“ See on vale jõudude asetus. Sinu abikaasa tunneb end kindlasti ebamugavalt, kuna sina oled faktiline perekonnapea, mitte tema. Otsustav hääl tähtsates küsimustes on samuti sinul.

9. Tahad alati, et viimane sõna jääks sinule

Lähedased näevad sind enamasti komandöri või range õpetaja rollis, mitte aga õrna emana ja mõistva naisena. Sõltumatus, jõud ja karmus on traditsiooniliselt meeste pärusmaa. Seega ei tasu just neid iseloomujooni teiste prioriteetide seast esile tõsta. Naise jõud peitub tema paindlikkuses ning oskuses leida kompromisse.

10. Argipäevatoimetused tekitavad sinus nukrust ja igavust, vahel lausa õudu

Kuidas selle kõigega toime tulla? Läbimõeldud ja organiseeritud olme ning jagatud kohustused jätavad sulle rohkem aega perega suhtlemiseks.

11. Sinu elus pole kohta loomingul — „sul pole aega“

Hobid ja meelelahutus muudavad aga elu erksamaks ja täiuslikumaks. Loomulikult nõuavad kodused toimetused palju aega ja jõupingutusi, kuid just seetõttu tasub leida endale midagi, mis pakub sulle rõõmu. Tuleta meelde, mis sulle kunagi meeldis. Kas joonistada, katsetada toitudega, võib-olla aga hoopiski pildistada?

12. Sa pole iialgi mitte millegagi rahul

Pessimism sunnib sind vaid sündmuste tumedamaid värve nägema. Pealegi tekitab see ebameeliva kortsu su kulmude vahele.

13. Sa ei kuule või ei kuula oma keha signaale

Nii võid äkki avastada, et oled unustanud lõunat süüa või oled väsimusest ümber kukkumas. Ent mitte keegi peale sinu enese ei suuda hoolitseda selliste põhiliste vajaduste eest nagu söök ja puhkus. Kuulata, mida sinu organism sulle öelda üritab.

14. Sinu töö ei paku sulle rahuldust

Võib-olla valisid endale elukutse vanemate soovitusel või arvasid, et töö peab esmalt raha sisse tooma ja alles seejärel rõõmu pakkuma. Parem oleks ikkagi kulutada oma energia sellele, mis toob õnne või vähemalt rahuldustunde. Leida hingelähedast tööd pole kunagi hilja.

15. Sa ei luba endale väljendada oma emotsioone

Sa ei karju, kui oled vihane, ei nuta, kui oled kurb või liigutatud. Võimalik, et sa häbened näida liiga emotsionaalsena? Ent naise jõud ongi tema emotsioonides. Paradoks seisneb selles, et kui oled teadlikult endas „külmutanud“ negatiivsed tunded — kurbuse või solvumise, siis unustad sa ka varsti, kuidas rõõmu tunda.

16. Sinu relvaks on kriitika

Oled sageli rahulolematu oma lähedaste suhtes. Nende tegevus, otsused ja valikud ei meeldi sulle. Sa annad neile sellest viivitamatult teada ega ürita end just eriti delikaatselt väljendada. Kuid ka mees ja lapsed vajavad tuge. Ürita sagedamini ära märkida nende häid omadusi.

17. Sa ei lobise oma lastega enne magama jäämist

Sellega kaotad unikaalseid õrnuse ja läheduse hetki — perekondliku õdususe minuteid.

18. Sul ei ole sõbratare ning sa ei saa aru, milles seisneb naiste sõpruse iva

Võib-olla näisid sulle juba lapsepõlves tüdrukud-eakaaslased rumalavõitu ja pinnapealsed. Vaata siis nüüd oma ümbruskonda, oma sõbratare ja kolleege. Küllap on nende seast võimalik leida neid, kelle elustiil ja mõtted on sulle lähedased ja huvipakkuvad. Naiste omavaheline suhtlemine pole sugugi üksnes laste edust rääkimine ja meeste kirumine või võimalus oma uute rõivastega uhkustada. Need on kohtumised inimestega, kes suudavad sind mõista. Seejuures lihtsalt seetõttu, et te olete naised.

19. Sa elad minevikus

Sa mäletad kõiki oma möödalaskmisi ning suuri eksimusi, „vead“ endaga kaasas süütunnet. Sa tead täpselt, milles on sinu tänase ebaõnne põhjus — loomulikult sinus eneses. Ela olevikus, see on psüühikale palju kasulikum. Õpi tunnetama „siin ja praegu“ seisundit, pööra oma tähelepanu sinuga hetkel toimuvale. Tunneta oma keha asendit ja hingamise rütmi, tundeid, reaktsioone, mõtteid. Reaalsus on alati palju huvitavam!

20. Sa pöörad liiga vähe tähelepanu oma välimusele

Sinu garderoobis on terve hulk „juhuslikke“ asju. Ja juuksuri ning kosmeetiku juurde minekuks ei ole sul iialgi aega. See on väga vale lähenemine! Lülita oma rutiinsete tegevuste nimekirja enese eest hoolitsemine ning jälgi rangelt kõiki kirjapandud punkte!