Tõhusad liigutused suurendavad meie usaldusväärsust ja veenmisvõimet

Inimaju on programmeeritud märkama väiksemaidki käe- ja sõrmeliigutusi. Tegelikult pöörab aju randmetele, pihkudele, sõrmedele ja üldse käelabadele ülejäänud kehaga võrreldes ebaproportsionaalselt suurt tähelepanu. Evolutsiooni seisukohast on sel mõte sees. Kui me liigina tõusime tagajalgadele ja meie aju kasvas järjest suuremaks, muutusid ka meie käed järjest osavamaks, väljendusrikkamaks ja ühtlasi ka ohtlikumaks. Oskus jälgida üksteise käsi on meile eluliselt tähtis: mida nad meile ütlevad või kas nad ennustavad halba (näiteks relva käes hoidmine). Et meie ajul on loomupärane kalduvus keskenduda kätele, on edukad esinejad, mustkunstnikud ja suured kõnemehed kasutanud seda fenomeni ära oma etenduste põnevamaks muutmiseks või meid eksijälgedele viimiseks.

Kui soovite suurendada oma veenmisjõudu
…kodus, tööl, isegi sõprade seas, siis püüdke lisada oma käte liikumisele väljendusrikkust. Mõnel inimesel tuleb käte kaasamine suhtlemisse loomulikult; tegemist on andega, mis ei nõua liigset mõttetööd või koolitust. Teised peavad kahjuks tegema teadlikke pingutusi ja harjutama.

Inimesed reageerivad tõhusatele käeliigutustele positiivselt. Kui soovite suurendada oma veenmisjõudu — kodus, tööl, isegi sõprade seas, siis püüdke lisada oma käte liikumisele väljendusrikkust. Mõnel inimesel tuleb käte kaasamine suhtlemisse loomulikult; tegemist on andega, mis ei nõua liigset mõttetööd või koolitust. Teised peavad kahjuks tegema teadlikke pingutusi ja harjutama. Kuid hoolimata sellest, kas käte ilmekas kõne on teile loomuomane või mitte, võtke arvesse, et anname mõtteid palju paremini edasi, kui kaasame suhtlusse ka käed.

Käte peitmine jätab halva mulje: hoidke nad nähtaval

Inimesed võivad hakata teisse kahtlustavalt suhtuma, kui nad ei näe suhtlemise ajal teie käsi. Niisiis hoolitsege, et teie käed oleksid vesteldes alati nähtaval. Kui olete suhelnud kellegagi, kes hoidis käsi jutuajamise ajal laua all, siis küllap teate, kui ebamugav see tundus. Suheldes kellegagi isiklikult, eeldame, et näeme tema käsi, sest aju sõltub neist kui kommunikatsiooniprotsessi lahutamatust osast. Kui käed on nägemisulatusest väljaspool või mitte eriti väljendusrikkad, vähendab see muljet edastatava teabe väärtusest ja aususest.

Olge korrastava käitumisega ettevaatlik

Kasutame sõrmi oma rõivastuse, juuste ja keha kohendamiseks, kui oleme mures oma välimuse pärast. Kurameerides tegelevad inimesed rohkem välimuse sättimisega, sealjuures mitte ainult enda, vaid ka kaaslase omaga. Lähedus lubab armunul naisel mehe varrukalt ettevaatlikult niidijupi eemaldada, samas kui mees võib õrnalt ära tupsutada toidukübeme naise suunurgast. Taoline käitumine on omane ka emale ja lapsele, ja mitte ainult inimeste, vaid ka teiste imetajate ja lindudegi juures, olles hoolimise ja intiimsuse tundemärkideks. Inimsuhetes on selline kohendamine ja sättimine partnerite vaheliste tunnete ja läheduse täpne baromeeter.

Taoline korrastamine võib tekitada ka negatiivseid arusaamu. Näiteks on ebaviisakas end silmatorkavalt kohendada teise inimese juttu kuulates. Lisaks on teatud korrastamisvõtted avalikkuse silmis sotsiaalselt rohkem aktsepteeritud kui teised. Kõik on korras, kui korjate bussis oma sviitrilt niidijupi, kuid avalikus kohas küünte lõikamisega on teine lugu. Edasi, sotsiaalselt vastuvõetav enesekorrastamine ei pruugi eri kultuurides üht ja sama tähendada. Samuti on kohatu teist inimest korrastada, kui puudub seda lubav intiimne lähedus.

Kindlustunnet väljendavad käed

Enesekindlust väljendavad kehakeele ütlused peegeldavad aju kogetavat turvatunnet. Kätega on seotud paljud turvatunde sõnumid, mis annavad teada, et inimene tunneb end hästi ja on hetkeolukorraga rahul.

Sõrmedest katus

Sõrmede katusekujuliselt kokkupanemine on tõenäoliselt kõige tugevam kõrget kindlustaset väljendav kehakeele ütlus. See seisneb mõlema käe harali sõrmede otste kokkupuutes — žest, mis meenutab palveks kokku pandud käsi, kuid kokku puutuvad ainult sõrmeotsad, kusjuures ka pihud ei pruugi teineteist puudutada. Taoliselt kokkupandud käed meenutavad teravatipulist katust. Ameerika Ühendriikides kalduvad naised seda žesti tegema madalal (umbes vöö kõrgusel), mis teeb selle jälgimise mõnikord raskeks. Mehed teevad seda tavaliselt kõrgemal, rinna kohal, mis muudab žesti võimsamaks ja paremini nähtavaks.

Sõrmede katusena kokkupanek annab märku, et olete oma mõtete ja seisundiga rahul. See annab teistele täpselt teada, mida te millegi suhtes tunnete ja kui kindel oma arvamuses olete. Kõrget sotsiaalset positsiooni omavad inimesed (advokaadid, kohtunikud, arstid) kasutavad seda žesti päeva jooksul tihti, sest nad on endas ja oma seisundis kindlad. Kõik me oleme aeg-ajalt seda žesti kasutanud, kuid teeme seda erineva tugevusega ja kasutame eri stiile. Mõni meist teeb seda kogu aeg, mõni üsna harva; teised ehitavad katuseid (kus üksteist puudutavad näiteks ainult välja sirutatud nimetissõrmed ja pöidlad ning ülejäänud sõrmed on vaheliti põimitud). Mõni teeb seda laua all, teine näo ees, mõni isegi pea kohal.

Asjaolud võivad kiiresti muutuda
Katuseks kokkupandud sõrmed (enesekindlus) võivad üle minna rusikasse põimitud käteks (madal kindlustunne) ja moodustada uuesti katuse (enesekindlus), peegeldades kindlustunde ja kahtluse tõuse ja mõõnu.

Inimesed, kes ei ole teadlikud selle žesti jõulisest tähendusest, võivad taolist asendit säilitada märkimisväärselt kaua, eriti kui asjaolud on neile soodsad. Ka neil, kes teavad, et tegemist on kehakeele ütlusega, võib-olla raskusi selle peitmisega. Nende limbiline aju reageerib nii spontaanselt, et katuse tegemisest on raske üle saada, sest just erutuse korral unustatakse oma kehakeelt jälgida ja kontrollida.

Asjaolud võivad kiiresti muutuda ning koos nendega ka meie reaktsioonid asjadele ja inimestele. Kui see juhtub, võivad käed millisekundi jooksul enesekindlast katusest laguneda madalat kindlustunnet näitavasse asendisse. Kui meie enesekindlus on kõikuma löönud või mõtteid on haaranud kahtlus, põimuvad sõrmed kokku just nagu palveks. Taolised kehakeele muutused toimuvad kiiresti ning peegeldavad ja näitavad väga täpselt meie reaalajas toimuvaid sisemisi reaktsioone vahelduvatele sündmustele. Katuseks kokkupandud sõrmed (enesekindlus) võivad üle minna rusikasse põimitud käteks (madal kindlustunne) ja moodustada uuesti katuse (enesekindlus), peegeldades kindlustunde ja kahtluse tõuse ja mõõnu.

Ka teie võite rakendada sõrmedest katuse ja õige käteasendi positiivse mulje teenistusse

Katusena kokkupandud sõrmed võivad olla nii võimsaks enesekindluse ja veendumuse edastajaks, et sellist signaali saatvale inimesele on raske vastu vaielda. Katusena kokku pandud sõrmed on väga kasulik žest; kõnemehed ja müügiinimesed peaksid seda sagedamini oma jutu rõhutamiseks kasutama, nagu ka kõik teised, kes püüavad edastada tähtsat sõnumit. Kujutage ette, kui oluline on žestide osa, kui vastate võimaliku tööandja küsimustele, esitlete koosolekul materjali või arutate lihtsalt sõpradega maailma asju.

Näen koosolekutel kahjuks liiga sageli, et naised moodustavad sõrmedest katuseid laua all või väga madalal, õõnestades seega oma sisemist kindlustunnet. Loodan, et kui nad lõpuks saavad aru selle žesti jõust, mis näitab enesekindlust, kompetentsust ja veendumust — omadused, mida igaüks tahab näidata -, siis võtab järjest rohkem naisi selle žesti omaks ja hakkab seda tegema laua kohal.

Naistekas avaldab katkendeid raamatust "KEHAKEELEST. Kehakeele kiirlugemise kursus endise FBI agendi sulest" kirjastuselt Varrak. 
Selle asjatundliku raamatu abil saate tõsta oma inimeste tundmise oskust ja mõista, kuidas teie kehakeel võib mõjutada ülemuse, perekonna, sõprade ja võõraste arvamust teist endast.