Huvitaval kombel seostatakse püstiseid pöidlaid kõrge staatusega. Vaadake John F. Kennedy fotosid ja pange tähele, kui tihti ta hoidis oma käsi taskus, nii et pöidlad jäid taskust välja. Tema vend Bobby tegi sama. Advokaate, kolledžiprofessoreid ja arste võib tihti näha kinni hoidmas pintsakureväärist, pöidlad üleval õhus. Ameerikas on moe- ja portreefotode stuudiote kett, milles naisi pildistatakse muutumatult niisuguses asendis, kus vähemalt üks käsi on kraesse haardunud, pöial õhus. Ilmselt on ka kompanii turundusmeeskond aru saanud, et pöidlad püsti on enesekindluse või kõrge staatuse tunnus.

Kõrge kindlustunne, kõrge staatus ja pöidlad

Pöidlaid kõrgel hoidev inimene edastab sõnumi kõrgest enesehinnangust ja/või näitab, et ta on kindel oma mõtete õigsuses või asjade positiivses seisus. Pöidlad püsti on veel üks raskusjõu vastu suunatud žest — kehakeele tüüp, mida tavaliselt seostatakse turvatunde ja kõrge enesekindlusega. Reeglina väljendab sõrmede ristamine madalat enesekindlust, välja arvatud juhul, kui pöidlad on pööratud otse üles. Tähelepanekute kohaselt kalduvad inimesed, kelle kehakeeles on suur osa pöialde ütlustel, olema oma ümbrusest teadlikumad, täpsemad mõtlejad ja terasemad vaatlejad. Jälgige inimesi, kelle pöidlad on tihti ülespoole suunatud, ja vaadake, kuidas nad selle pildiga kokku sobivad. Tavaliselt inimesed ei hoia pöidlaid üleval, nii et kui nad seda teevad, võite olla suhteliselt kindel, et tegemist on märkimisväärse positiivseid tundeid reetva käitumisega.

Ebakindlus, madal staatus ja pöidlad

Ebakindlusest annab tunnistust, kui inimene (tavaliselt teevad seda mehed) asetab oma pöidlad taskusse ja jätab ülejäänud sõrmed külgedel taskust välja rippuma. Eriti tööintervjuu ajal edastab see sõnumi „Ma ei ole endas kindel.” Liidripositsioonil olevad inimesed või need, kes muul moel midagi kontrollivad, ei tee seda žesti kunagi töö ajal või avalikkuse ees esinedes. Kõrge staatusega isik võib pöidlad taskusse torgata põgusalt puhkuse ajal, kuid mitte kunagi töistes olukordades. See žest on peaaegu alati madala enesehinnangu või sotsiaalse positsiooni näitaja.

Pöialde ütlused on nii täpsed, et aitavad eksimatult aru saada, kes tunneb end hästi ja kes mitte. Olen näinud mehi võimsalt esinemas, mis päädib sõrmede katusena kokkupanekuga, ent kui kuulaja paljastas kõnes esinenud vea, kadusid pöidlad taskusse. Seda tüüpi pöidlaasendid toovad meelde pahase ema ees seisva lapse ja annavad teada, et kellegi enesekindlus on kiiresti asendunud madala enesehinnanguga.

Naistekas avaldab katkendeid raamatust "KEHAKEELEST. Kehakeele kiirlugemise kursus endise FBI agendi sulest" kirjastuselt Varrak. Selle asjatundliku raamatu abil saate tõsta oma inimeste tundmise oskust ja mõista, kuidas teie kehakeel võib mõjutada ülemuse, perekonna, sõprade ja võõraste arvamust teist endast.