Mida arvavad aga lugejad? Kommentaarid on muutmata kujul.

***

Vabatahtlikult sõjaväkke minek on naistel juba praegu lubatud, aga naiste kohustusliku ajateenistuse vastu olen ma igal juhul. Las jääda nii kuis on: võrdsed õigused neil meestega on, kuid juba bioloogiliselt ei ole mehed ja naised võrdsed ega saa kunagi looduslikel põhjustel, üritagu need soovolinikud jahuda mida tahavad. Laskem siiski naistel naisteks ja meestel meesteks jääda.

Naised paneme sõdima kohustuslikult. Kas järgmisena sunnime mehed sünnitama? Jaburaks kisub asi minema, jätkem parem kohe lollid ideed. Iisraelist võib veel are saada, sest see riik on juba 50 aastat sõjas, aga norrakate käitumisest ei saa ma üldse aru. Ilmselt heast elust lihtsalt väheke lolliks läinud. Meie pole ei sõjas ega ole ka veel sellisel heaolu tasemel, et totrustega tegeleda. Matke see idee juba eos maha.

***

Isiklikult oleks naistele kohustusliku ajateenistuse vastu. Sellel ei ole mõtet ja neid ei saa lõpuni meestega samamoodi kohelda, nii on meid loodus lihtsalt loonud ja nii lihtne see ongi. Esiteks on probleemiks hügieenilised vajadused ja lisaks sellele ei ole kõik naisek kindlasti mitte nõus nina mullas ja raskus seljas roomama nagu seda mehed teevad.minumeelest võiks see jääda iklagi naistele vabatahtlikuks.

***

Eesti väiksuse tõttu oleks mingigi sõjaline koolitus naistele mõistlik, siin ei ole võimalik luua mingit kuid-aastaid püsivat tagalat, kus naised suppi keedaks. see nn tagala ise asuks ka sõjatsoonis, lihtsalt riik on nii väike. osad mehed/naised kujutavad vist ette, et mehed kangelaslikult võitlevad piiril ja siis naisuke kasvatab kuskil Mustaka või Türi paneelmajas last, käib poes ja lasteaias jeebiga nagu ikka. ulme. ma ootaks mingitki teavet, mida ma naisena üldse tegema pean, kust infot saab kasvõi vägede lähenemise/pommitamise/ühistranspordi liikumise/liiklusummikute kohta kui nett maas.

***

sunniviisil naisi sõjaväkke??? No andke andeks! Vabatahtlikult, palun väga — kes tahab see läheb. Kes tunneb selles ära oma kutsumuse või pakub lihtsalt huvi — no miks mitte. Minu tutvus- ega sugulaste (naised) ringis pole ühtki sõjaväelast, politseinukku, tuletõrjujat ega muud mundrikandjat. Ju siis on minu tutvusring teiste vaadetega, see aga ei tähenda, et naised neis ameteis üldse ei tohi olla. Kui inimene ise tahab — no lasku aga käia…aga kohustuslikuks….mul pole sõnu. Üks ettepanek on mul siiski — kui see otsus alguses kuskil tagatubades ja hiljem riigikogus vastu võetakse, siis kohustusliku teenistuse peaksid esmajärjekorras läbima kõik asja otsustajad ilma mingite põhjuste ja erandideta, , sealhulgas ka proua Mikko!

***

naised võiks ja peaks samasugust kohustust kanda nagu mehed. Ja seda ütlen mina naisena. Ma kindlasti pooldan seda, et naised käiksid sõjaväes. Kes kardab iibe pärast, siis miskipärast pole seda probleemi Iisraelis kus naised käivad 2 aastat kohustuslikult sõjaväes ja sünnitavad keskmiselt 3-4 last meie vist 1,6 vastu

***

Naistel võiks mingi sõjaväeline õpetus olla küll, kuid strateegiliselt teistmoodi, kui meestel. Vähem jõule panustamine, rohkem infrastruktuur-logistika, meditsiin, elementaarne tulirelva vm vajaliku käsitlemisoskus.

***

Minul on tütar peale gümnaasiumi ja ametikooli sõjaväes. Ega see mulle eriti ei meeldi — miks peab mu armas laps sellist valu ja vaeva nägema…Aga palju rohkem oleksin ma mures siis, kui ta oleks mingi põhikooliharidusega küünetehnik.