2000ndate keskel arvasin sinisilmselt, et küllap Eesti tasapisi areneb - oleme ju Euroopa Liidus ning tulevad peale uued põlvkonnad! Küllap samasoolised paarid võivad tulevikus abielluda ja üleüldiselt võetakse taolisi suhteid nagu kõiki. Inimest ei defineeri tema seksuaalne orientatsioon, kõik oleme võrdsed.

Nagu juba mainisin, olin sinisilmne. Aastal 2020 arutame selle üle, kas kaabudega mehed võivad homosid mõnitada, neid kujundlikult öeldes laeva peale panna ja Rootsi sõidutada. Ühe mehe Facebooki sõnavõtte ei hakka täpsemalt lahkamagi, miks neid võimendada.

Mis puutub abielusse, siis nüüd on ju olukord suisa vastupidine. Riiklikult hakatakse hääletama, kas peaks seadusesse pühalikult raiuma: lubatud igavesest ajast igavesti vaid mehe-naise liiduna! Kui sellest mõni aeg tagasi oma Berliinis elavate sõpradele rääkisin, hakkasid nad naerma. Nad ei suutnud uskuda, et see on päriselt, pigem tundus, et mingi satiir.

Kui 2014. aastal kooseluseadus vastu võeti, siis paistis, et tunneli lõpus on valgus, aga eks see oli ekslik. Rakendusaktid koguvad siiani sahtlis tolmu ja teatavasti on vahepeal toimunud muutus ka meie valitsemiskultuuris. Nüüd on vihkamine ja vähemuste mõnitamine justkui normaalsus!

Sõbrad ja tuttavad, kes avalikult seksuaalvähemuste kaitseks sõna võtnud, saavad aina vihakirju, millest osad sellised, et tulevad hirmujudinad peale. Sellises ühiskonnas ei tunne ma end turvaliselt. Üks näide veel. Sõbranna käis Vabaduse väljakul toimunud meeleavaldusel, kus toetati samasooliste paaride õigus. Ta jäi ka piltidele ehk jõudis online-meedias galeriidesse. Tema ülemus, 50ndates mees kutsus ta järgmise nädala hakul vestlusele ja rääkis, et sellised vaated peaks pigem jätma enda teada, ei peaks avalikult säärastel üritustel käima, mõjub ka firma mainele kehvasti.

Ühiskond on üpris lõhestunud ja see kerib aina edasi. Kas seega peaks üritama teemat pigem vaigistada, see aitaks? Ei. Tahtsingi jõuda selleni, miks toetan näiteks roheliste algatatud petitsiooni, mil hetkel ligi 34 000 toetusallkirja. Just sellised algatused näitavad, et on ka palju neid, kes leiavad, et kõik inimesed on võrdsed! Kahju, et Reformierakond ja sotsid pole seda ühiselt toetanud. Kui laiemalt mõelda, seisab taoline algatus õige asja eest.

Üleüldiselt peabki rohkem sõna võtma just ka seksuaalvähemuste heaks ja kaitseks. Oleme muidu justkui ajamasinas, kus tolerantsuse kasvu asemel hoopis olukord hullemaks läheb.

Jaga
Kommentaarid