* Mina isiklikult ei näe probleemi selles, et kool, lastehaigla, ooperiteater või kesiganes lisaks riiklikule rahastamisele annetustelt lisa teenib. Tallinna Nõmme Gümnaasium näiteks soetas aastat viis-kuus tagasi vilistlaste annetuste najal uue klaveri. Kes tahtis panustada, tegi seda, kes ei tahtnud, see mitte.

Probleem algab siis, kui annetuse tegemine ei ole 100% vabatahtlik, südamest tulev tegevus, vaid seda üritatakse šantaaži abil "annetajalt" kätte saada (nagu TIKi kirjas kirjutati, kui ei anneta, teeme klassipäevikusse sinu lapse nime taha märke). Sellisel juhul tekib õigustatud küsimus, kas organisatsiooni juhtimises oleks vaja verevahetust, kuna erinevalt teistest omasugustest ei suudeta riigipoolset finantseerimist efektiivselt kasutada.

Liiatigi, kui tõesti tuntakse, et on vaja annetust küsida, võiks seda teha ikkagi viisakas ja austavas vormis (jälle seesama TIKi kiri).

* Tegu on RIIGIKOOLIGA mis peab pakkuma tasuta haridust. Mōnel eliidil on raske sellisest lihtsast asjast aru saamisega.

* Mustamäe Gümnaasiumis oli alles mõned aastad tagasi sellega jama, et raha jaotati igasuguseks muuks otstarbeks laiali ja keeleõpe sai sellest ainult väikese osa. Tänu sellele, et see välja tuli, pääsesid lapsevanemad ühe aasta lisaraha maksmisest ja järgneval aastal lasti summa kohe poole madalamaks. Ajalehed pasundasid sellest, aga asi unustati kiiresti. Tekib tõesti küsimus, et kes kontrollib kuhu see raha läheb. Vaevalt, et Inglise Kolledžiski teisiti on, loodan, et selle kooli pedagoogid streikima ei lähe kui palgatõusu vaja, et äkki nii ausad ikka on.

* Mul on väga kahju, et TIKi õpetajatele, lastele ja mainele asja eest teist taga liiga tehakse. EPL kirjeldab ühe lapsevanema seisukohta justkui see oleks valdav, ent tegelikkus on hoopis teistsugune. Vaid üksikud vanemad ei mõista, milleks seda raha kogutakse, aga seda, et keegi ei tea sellise annetuse olemasolust kooli algul, ei saa lihtsalt tõsi olla. Siis peaks küll kõik koolipoolsed kirjad ära kustutama ja ilmselt ei käidaks ühelgi koolikoosolekul. See ei ole tõenäoline. Kui selline lisaraha ja lisatundide süsteem ei sobi, siis ei ole ju vaja TIKi õppima tulla, leidub hulgaliselt teisi väga häid koole. Samuti hakkab silma see, et õppetoetuse teema läheb kangesti korda inimestele, kes ei ole tegelikult selle kooliga seotud. Nii juhtub ka tihti, et kommenteeritakse ilma asjast tegelikult aru saamata ja fakte teadmata. Asjaga rahul olevad vanemad aga ei hakka kuskile kirjutama, et küll meil on tore kool ja entusiastlikud inimesed, kes alati mõtlevad, kuidas lastele midagi veel paremat pakkuda. Samas maksavad nad kinni ka nende laste õppe, kelle vanemad seda millegipärast teha ei taha. Kes ei suuda majanduslikult - see ju saab ka ilma või väiksema summaga, nii on alati olnud. pealegi - 400 eurot jagatuna 12 kuuga - see summa on ca 33 eurot. Lasteaiamaks on üle kahe korra suurem. Seda ju suudeti maksta .....

* naljakas... mina käisin kunagi täiesti tavalises väikelinna koolis ja seal õpetaja vabatahlikult andis meile mõned tunnid nädalas juurde... muidugi ta sai palka ka selle eest, aga selline asi ei tulnud kellelgi mõttesse, et vanematelt poole (peaaegu inimväärse) kuupalga jagu pappi sisse kasseerida

* Mõttetu jauramine ja ainult seetõttu, et seda tasu otsustati juriidiliselt nimetada annetuseks. See on oma olemuselt lihtsalt tasu lisatundide ja väiksemate keelerühmade eest. Kõige tavalisem teenustasu. Kes ei maksa, see ei pea saama sellist teenust nõuda. Kes maksab, selle arvelt ei peaks mittemaksjale sellist teenust võimaldama. Sest tasuta lõunaid ei ole ka tegelikult.