Mina sattusin sellisesse töötuppa umbes neli aastat tagasi. Läksin kuulama ilusat muusikat ning see, mida ma kogesin pärast kontserti oli väga ebatavaline. Kõik tundus olevat kõige paremas korra, kuigi eelnevalt võib olla nii ei olnud — süda oli armastust täis, sees valitses puhas rahu ja inspiratsioon ning soov maailma vallutada.

Mis on mantra?

Mantra on silp, sõna, lause või heli, mida kasutatakse paljudes idamaistes religioossetes praktikates mediteerimiseks, loitsimiseks ja hea energia nõidumiseks.

Mantra — man tähendab meel ja tra tähendab projektsioon, meele projektsioon läbi heli.

Mantra laulmine, kas vaikselt või kõva häälega, on teadlik meetod oma meelt juhtida ja kontrollida. See seletab ka sügavat rahu, mis mantraid kuulates või lauldes tekib.

Om; Om Mani Padme Hum; Om Namah Shivaya — tuntuim mantra on silp “om”, mida budismis ja hinduismis peetakse pühaks silbiks ning hääldatakse “aoum”.

Erinevad traditsioonid tunnevad tuhandeid erinevaid mantraid ning neid kasutatakse väga erinevatel eesmärkidel ja viisidel. Mantra võib olla tähenduseta puhas heli või vibratsioon (nagu “om”), aga tähendusrikas mõte või väljend. Erinevates traditsioonides võib mantra kasutamine olla samuti üsna erinev: mantrat võidakse kuuldavalt hääldada või sosistada, aga ka laulda, erilisel viisil kuuldavale tuues või lihtsalt kuuldamatult meenutades — lastes mõttes kõlada. Mantra võib olla kasutusel ka kirjutatud kujul.

Mida mantra meie ajus teeb?

Meie suulaes on 84 meridiaanipunti, mis on nagu arvutiklaviatuur. Lauldes mantrat puudutame me keelega neid punkte. Sellise liikumisega anname edasi infot hüpotalamusesse, mis on nagu arvuti ise. Hüpotalamus asub nägemiskühmu all aju keskosas. Sealt tõlgendatakse helimustrite kordus edasi juhendiks. Hüpotalamusest läheb see info edasi veresoonte kaudu ajuripatsisse. Veresooned on nagu sõnumikandjad, mis viivad info edasi keha ja aju elulistesse piirkondadesse. Hüpotalamus reguleerib nälga, janu, kehatemperatuuri, und. Kontrollib ja mõjutab tujusid, emotsionaalset käitumist, seksulaasust. Ajuripats on meie keha meisternääre, mis annab käske edasi kõikidele teistele näärmetele.

Mantra on väga võimas meetod meele rahustamiseks. Sa võid olla alustades väga vihane, aga lauldes rahuned järjest. Sa ei pea isegi aru saama, millest parasjagu laulad. Kogu see tarkus, mis selle taga on, töötab ka ilma tähendust mõistamata. See on nagu palvetamine või loitsimine — vähehaaval hakkab see sinu alateadvust mõjutama. Vana muster vabaneb ja mingil hetkel mantra kinnitub meie närvisüsteemi. See vibreerib Sinu alateadvuses ja rakkudes edasi.

Mantra laulmine puhastab alateadvust. Kui sa laulad mantrat, siis Su vibratsioon muutub. See mida Sa vajad, tuleb lihtsamini Su poole.
Kui me laulame mantrat, siis me kutsume appi positiivse jõu, mida sisaldavad need konkreetsed silbid.

Erinevad toimed

Mõni mantra toob tervenemist, teine tasakaalu, kolmandal on südant avav mõju, mõni muudab meele teravaks ja teine jälle lõdvestab Sind. Mantra jõud asub vibratsioonis. Kurbus, rõõm, õnnetunne, nauding, kahetsus — kõik vibreerib meie meeles. Hoiakud, uskumused, tõekspidamised, eelarvamused vibreerivad meie meeles energialainetena. Need määravad programmitüübi (stsenaariumi), mida meel kasutab. See määrab läbi vibratsiooni nii sinu enesetunde kui selle, kuidas sa ümbritsevat näed ja tunned.

Mantra laumise töötubades on peamine eesmärk osalejate meeli rahustada osalejate ning nad sügavamasse meditatsiooni seisundisse tuua. Läänemaailma kiiret elu elava inimese jaoks on see vägagi tervendav. Selline laulmine aitab südamel avaneda ja sügava rõõmuga kontakti luua.

Naistekas korraldab koostöös Nitya ja Ninadiga nii kontserdi kui ka õpitoa, kus muusikud ja mantralauljad oma tarkuseid jagavad. Kui sa soovid neist osa saada, siis:

Mõlemale üritusele tulijaid kostitab omalt poolt ka 100-protsendiliselt looduslik RiRi kookosvesi. Hellitage oma keha ja hinge!