„Parimad õnnestumised tulevad pärast suurimaid pettumusi“ — Henry Ward Beecher

Kunas sa viimati pettusid mingis tulemuses, mis ei vastanud sinu ootustele?

Selleks võib olla mistahes sündmus sinu elus, alates suurest ebaedust, lõpetades väkese äpardusega. Võib-olla ei läinud koosolek tööjuures nii hästi, nagu plaanisid. Sinu uus töö polnud just see, mida ette kujutasid. Võib-olla keegi, kes sulle väga meeldis, ei vastanud sinu tunnetele samaga. Võib-olla sinu suhe ei kujunenud selliseks, nagu lootsid.

Milline see tunne oli? Kas sa tundsid sisimas tuimust ja tühjust? Olid sa rusutud ja masenduses? Või tundus see maailma lõpp olevat?

Pettumused on rahulolematused, mis kerkivad pinnale, kui su tulemused ei vasta ootustele. Lühidalt : a) sul on ootus, b) asjalood ei arene vastavalt ootustele.

Inimesed puutuvad pettumustega kokku igapäevaselt. Sõltuvalt sellest, kui suur on pettumus ning kuidas sa otsustad sellega tegeleda, võib pettumustunne hajuda lühikese aja jooksul või olla sinu elus kaasosaline pikema ajaperioodi vältel. Kui selle tundega ei tegeleta, võib pettumus viia masenduseni ja viimaks ükskõiksuseni.

Miks on pettumused head?

Vastupidiselt sellele, mida inimesed arvata võivad, on pettumused tegelikult ka positiivsed nähtused, peamiselt kahel põhjusel.

1. Kirg millegi vastu

Pettumus peegeldab kirge millegi vastu, milleks võib olla kindel eesmärk, unistus, soov või tulemus. Kus iganes on põhjus, on ka tagajärg — sel juhul on kirg põhjus ja pettumus tagajärg. Kui sa ei taha midagi, ei tunne sa ka pettumust, on nii? Pettumus oma olemuselt näitab, et on midagi, mida sa nii väga tahad, et see võib haiget teha. Mida suurem on pettumus, seda tugevam on kirg.

Martin Luther King jr ütleb asjatundlikult: “Ei ole sügavat pettumust, kui ei ole sügavat armastust”. See sügav armastus on see, mis juhatab sind eesmärkide, unistuste ja soovide poole. See sügav armastus õhutab sind tagant, tuues sind kohtadesse, kus sa kunagi varem käinud ei ole. See sügav armastus teebki elu elamisväärseks. Pidage meeles, et pettumus on alati parem emotsionaalne seisund kui apaatsus ja neutraalsus, kus inimesel on kõigest ükskõik. Parem on tunda negatiivset emotsiooni kui olla absoluutselt tundetu. Võime tunda eristab meid eluta olenditest. Mitte midagi tundmine tähendab olla android, robot, masin.

2. Tähendab võimalust areneda

Pettumus näitab võimalust areneda ja kasvada. Kui sa oled tulemuses pettunud, tähendab see, et sinu mõttemustris on viga, mida tuleb parandada.

Kui sa oled pettunud, tähendab see, et sul on reaalsuse kohta mingi väärarvamus, millega tuleb tegeleda. Teisest küljest, kui su kujutlused reaalsusest on alati õiged, ei ole sa kunagi pettunud. Illusioone korrigeerides ja reaalsusest täpsemat pilti saades, täieneb ka teadmistepagas. Need teadmised on jõu allikaks, millega oma eesmärkide poole püüelda.

Mõelge pettumusest kui veaotsingu vahendist, mis aitab reaalsustaju tasapinnaliseks siluda. Kasutades eelnevatest kogemustest saadud teadmisi, võite täpsemini oma soovide täitumise suunas tegutseda. Mida rohkem tegelete pettumusega ja sellest õpite, seda lähemale jõuate oma soovidele ja unistustele.

Tõlkis ja toimetas: Külli Reino, alkeemia.ee