Mida me näeme?

Mõeldes oma unenägude peale on oluline mäletada neid subjektiivsetena. „Unenäo nägija töö“ on alateadvuslik töö. Reageerime ju unenägudele oma isikliku kogemuse vaatevinklist. Need on metafoorid üksnes meile arusaadavatest seostest. Seetõttu pole erilist mõtet tudeerida unenäoraamatuid, et teada saada oma unenägude tähendust. See on ju vaid sinu unes, just sinu alateadvuse peegeldus. Samas on täiesti võimalik teha iseseisvalt mõningaid järeldusi, et lõppkokkuvõttes mõista paremini iseennast.

Põgenev pruut

Unes jäävad sinu tõttu pulmad ära. Külalised ootavad, kostab pulmavalss, pruut on aga justkui õhku haihtunud või siis on öelnud mitte midagi aimavale peigmehele kõikide kuuldes kindla „ei“.

Mida see tähendab? Vastavalt ühele unenägude seletamise süsteemile oleme iga unest osavõtja meie ise. Ühes süžees võivad vabalt kohtuda meie naiselik ja mehelik olemus. Antud juhul on abielu meie elu tähtis muutus — vastastikune vastutus, üleminek suhete uuele etapile. Kui meie pruut põgeneb, siis paistab, et meie alateadvus suhtub sellesse kui mõningat ohtu sisaldavasse või lihtsalt valel ajal toimuvasse sündmusesse. Meie meheliku ja naiseliku omavahelised sisemised suhted võivad keerulised olla. Sest nii kohtuvad mehelik vastutus, ägedus ja otsustusvõime naiseliku stabiilsuse, õdususe ja arglikkusega. Naiselik osa põgeneb mehelikkusega „abiellumise“ eest. Võimalik, et see on märk, et sa ei usalda elus ette võtta midagi, mis julgust nõuab, kuigi oled selleks täiesti valmis.

Kaheline

Oled juba ammu lõpetanud õpingud, unes aga oled sunnitud ikka ja jälle eksameid sooritama. Ja loomulikult pole sa nendeks valmistunud. Seejuures on sulle millegipärast eriti tähtis eksam hästi ära teha.

Mida see tähendab? Taolised unenäod võivad teada anda vanast konfliktist sinu isiksuse „lapse“ ja „täiskasvanud“ osade vahel. Sisemise lapse omadused on siirus, uudishimu, loomingulisus. Sisemine täiskasvanu on aga ratsionaalne, praktiline ning langetab kaalutletud otsuseid. Mõtle järele, miks peab „laps“ pidevalt vastutama? Lisaks sellele näevad eksamitest und need, kellel on krooniline stress. Unes närveerivad nad eksamil, selle eest on neil reaalses elus veidi kergem oma stressiga toime tulla.

Truudusetu

Unes avastad end täiesti võõra mehe embuses. Ning näib, et see, mis teie vahel toimub, meeldib teile mõlemale. Sageli näed sellistes unedes armukese rollis neid, kellega reaalses elus vaevalt teretad.

Mida see tähendab? Kummaline, kuid sellised unenäod ei räägi suhetest, vaid meie loomingulisest energiast. Võimalik, et alateadvus soovitab mobiliseerida oma isiksuse mehelikke omadusi ning muutuda otsustavamaks ja julgemaks.

Kohutav ema

Oled koos lapsega rahvarohkes kohas. Alles hoidsid tal käest kinni. Vaatasid hetkeks mujale ja oledki ta silmist kaotanud. Võimalik, et arvad, et unustasid kolimisel lapse vanasse korterisse ning nüüd on sinna minek võimatu.

Mida see tähendab? Seegi on uni, mis avab teema vastastikest suhetest oma sisemise lapsega. Too kardab sinu elust kaduda ning annab märku sellest, et oled ta „unustanud“, pöörad talle liiga vähe tähelepanu ega hoolitse tema eest. See konflikt sisemise täiskasvanuga on hea märk. Nüüdsest tuleb „laps“ alateadvusele meelde. Veel räägivad taolised unenäod sinu vajadusest olla väike, nõrk, haavatav ning kasvõi ajutiselt loobuda tavapärasest kaitseseisundist. Selliste unenägude praktiline külg on tunda unes muret, et sellega siis päeval paremini toime tulla.

Nähtamatu

Selles unenäos ümbritsevad sind tuttavad näod — lähedased ja sõbrad. Kummalisel kombel tunned sina neid kõiki, sind aga ei tunne keegi ära. Vähe sellest, nad lihtsalt vaatavad sinust läbi, otsekui sind polekski olemas.

Mida see tähendab? Uned, kus meid ei märgata, räägivad sellest, et meie unikaalsus ja terviklikkus ei ilmuta end reaalses elus. Me otsekui ei näita maailmale tõelist ennast ning seetõttu meid unenäos otsekui ei olegi olemas. Ometi oleme olemas! Ning see unenägu kutsub sind olema loomulik ning näitama oma tõelist palet. Taolised unenäod võivad viidata ka vanale psühholoogilisele traumale, kui sind ja sinu vajadusi lapsepõlves ei märgatud.

Häbi

Ja taas oled rahvarohkes kohas — tänaval, teatris, tööl … Kõik tegelevad oma asjadega ning näivad täiesti tavapärastena. Kõik, peale sinu. Näib, et oled unustanud end riidesse panna või oled riides nii kohatult, et oleks parem olla ilma riieteta.

Mida see tähenda? See „ebamugav“ unenägu räägib hirmust olla haavatav, liialt paljastatud. Sageli näeme selliseid unesid, kui meie suhted kellegagi on alles arenemas. Tahaksime näidata ennast sellistena, nagu oleme, ent kardame siiski end avada. Unenägu võib rääkida ka ebakindlatest psühholoogilistest piiridest, mille tõttu tunnetame end pidevalt „alasti“ olevatena.

Tagaajamine

Sa põgened pidevalt, peidad end hinge kinni pidades, üritad igal viisil end varjata — keegi ju ajab sind taga. Sageli see „keegi“ ei oma kindlat nägu ega kuju. Selge on vaid see, et ta on väga ohtlik ning kui saab su kätte, siis ellu sa ei jää. Ja sul on suur hirm.

Mida see tähendab? Kui kõik unenäo osad oleme meie ise, siis tasub mõelda, mis osa see siis ikkagi on, kelle eest üritad põgeneda ja peitu pugeda. Milline iseloomujoon, tunne või vajadus see on, mille liginemine võib olla nii ohtlik, et tekitab paanikat. Võimalik, et kui sa seda mõistad, siis selgub, et ohtu ei olegi ning enam ei pea sa põgenema. Ent sellised unenäod võivad rääkida ka sellest, et tegelikult me ei tunne end reaalses elus ohus olevaina. Me lihtsalt pole veel valmis seda endale tunnistama.

Katastroof

Kõik toimub täpselt nagu tõelise katastroofi puhul. Võib-olla kukub lennuk, milles oled suundumas puhkusele, või tundmatud jõud purustavad su linna või läheneb orkaan … Õudus, paanika, segadus, kõik tormavad kusagile ja sina koos nendega.

Mida see tähendab? Meie teadlik ettekujutus endast läheb konflikti alateadvusega. Purustused, katastroofid ja kataklüsmid on stiihiate põrkumine, järsk harjumuspärase vana kadumine ja hirm kaotuse ees. Unes me ei tea, kui kaua katastroof kestab, oleme hirmul. Võimalik, et reaalses elus on kogunenud pingeid, kuna peame liiga sageli oma tundeid ja soove maha suruma. Siit ka alateadvuse signaal sellest, mis võib juhtuda, kui pinged väljuvad kontrolli alt. Stiihiast jutustavad unenäod võivad viidata ka sellele, et on olukordi, mida me ei saa mõjutada — ning on aeg nendest lahti lasta.

Allikas: Good Housekeeping