Näitusmüügi “Magus Postitee” raames korraldatud võistlusel võttis mõõtu 16 magusameistrit: viis eksklusiivsete šokolaaditoodete valmistajat ja 11 mesinikku, kellest kolm registreerus veel võistluspäeva hommikul. Parimate hindamine toimus rahvahääletuse teel, seejuures jagati välja kõik 300 degusteerimisvaagnat, mis olid võistluseks ette valmistatud.

Varbuse mõisa aidas peetud magusakonkursi parimateks toodeteks tunnistati mee kategoorias Saaremaa Meetootjate Ühingu mesiniku Taavi Väli paakspuu mesi, parimaks klassikaliseks šokolaadimaiuseks Kubija Hotell-Loodusspa trühvel “Kubija” ja parimaks uudistooteks Maiasmoka käsitöökomm Vana Tallinna trühvel. See sobiks degusteerimisel osalenute meelest hästi ka Eesti esinduskommiks. Parimatele üle antud kunstiteosed valmistas Kanepi kandi kunstnik Epp Margna.

Maiasmoka toitlustusjuht Helis Külaots ütles, et Vana Tallinna trühvlit võib maitse tõttu nimetada rohkem naistekommiks. "Ilmselt seetõttu meie trühvel ka võitis, sest täna oli siin tooteid hindamas palju naisi.”

Kubija Hotell-Loodusspa toitlustusjuht Mirjam Papp märkis, et klassikaliste šokolaadimaiuste kategoorias parimaks tunnistatud “Kubija” trühvlit saab vastukaaluks nimetada meestekommiks. “Rumm, rosinad ja pistaatsiapähklid šokolaadis on meestele mokka mööda. Oleme seda kommi juba aasta otsa valmistanud ning sellest on saanud suur lemmik ka meie omas majas,” lisas ta.

Magusameistrite sügisene näitusmüük “Magus Postitee” ja magusakonkurss “Kuldne Maius” on kavas muuta iga-aastaseks traditsiooniks. Tänavu oli tegemist esmakordselt korraldatava ettevõtmisega, mis jätkab põnevate sündmuste jada ajaloolisel Vana-Võru maanteel ehk Postiteel.

Eesti Kutseliste Mesinike Ühenduse eestvedamisel toimunud ürituse eesmärk on tunnustada nii kohalike kui kaugema kandi magusameistrite tööd ning pakkuda ühtlasi Põlvamaale uus ja omanäoline sündmus. Ettevõtmine keskendus naturaalsetele ja käsitööndulikult valmistatud maiustustele, et tõmmata avalikkuse tähelepanu magusatoodete ökoloogilise puhtuse, tervislikkuse ja kvaliteedi küsimustele.

“Magus Postitee” toimus ajaloolise Postitee ääres asuva kunagise Varbuse mõisa südames. Varbuse Mõisameeste Selts plaanib vanale mõisakompleksile uuesti elu sisse puhuda ja sellest välja arendada omapärase Varbuse Muusikamõisa.