Ülesanne “Nüüd puhata!” on raskem, kui esialgu paistab. Et seda õigesti lahendada, on mõistlik meeles pidada, et nii puhkuse kui puhkepäevade ajal tuleb lisaks põnevale ajaveetmisele ka jõudu koguda. Kahjuks juhtub sageli nii, et üks välistab teise. Kuidas viia kokku huvitavat puhkust ja jõu taastamist ning märgata vigu, mis möödunud puhkuse ajal tehtud, sellest lähemalt allpool.

Tahan siit ära…

Usud, et keskkonnavahetus võimaldaks hästi puhata — oled õigel teel. Reageerides ümbritseva keskkonna muutustele, lülitub aju tavapärastelt skeemidelt ja piltidelt üle uutele, asub tööle teisel režiimil, mis juba iseenesest vabastab tüdimusest.

Enamus meist elab kahjuks lõputu ringliikluse „töö-kodu-töö” rütmis, isegi nädalalõpud on üksteisele äravahetamiseni sarnased.

Kui oled täis otsustavust ning suundud reisile Euroopa pealinnadesse või Aafrika savannidesse, siis on sul kõik võimalused sellest hallist argipäevast välja tulla.

PÕHILINE VIGA: Kui sa ei suuda end ka kaugetes maades välja puhata, siis oled ilmselt unustanud puhkaja kuldreegli: “Summa ei olene liidetavate järjekorrast”.

See tähendab, et kui kodus väsib inimene tavapärasest „sipelga-sündroomist” (töö, pesupesemine, koristamine, jalutamine — kuidas siis muidu, need on ju minu kohustused), siis reisidel väsib ta täpselt samuti „turisti-sündroomist” — tormata, vaadata, külastada, pildistada… Ja on päris selge, et sellise reisi järel tuled sa tööle tagasi üsnagi väsinult.

Tahan vaheldust

Järgmine väga levinud puhkuse retsept on vaheldus tegevuses. Printsiip on lihtne: kui tegeled tavapäraselt vaimse tööga, siis on kõige parem lõdvestusvahend füüsiline töö. Ning vastupidi — kui seisad päevad läbi tööpingi taga, siis võiks puhkusel olles asuda memuaare kirjutama.

PÕHILINE VIGA: Oled vaevalt lahkunud kontorilaua tagant, kui alustad hasartselt kodus remondi tegemist, suvila ümberehitust… Hakkad lahendama oma olmeprobleeme, pärast aga tunned, et kõik jõud on otsas.

Edasi toimub järsk üleminek teise äärmusse — enam ei tee sa mitte kui midagi. Kõige raskematel juhtudel viib liigne pingutus „teisel rindejoonel” depressioonini.

Loomulikult nõuavad igasugused kuhjunud igapäevatoimingud tähelepanu. Ometi on tähtis aru saada, et nendega tegeledes sa ju ei puhka. Ka see on töö, kuid teistsugune. Tõeliseks puhkuseks on tarvis eraldi aega.

Tõmban juhtme välja

Paljud inimesed on veendunud, et selleks, et end hästi välja puhata, tuleb aju täiesti välja lülitada. Milleski on nendel ju õigus, ega asjata pole nendega ühel nõul joogid, kes on kuulsad oma võime poolest täielikult lõdvestuda. Idamaiste praktikute veendumuse kohaselt saab täieliku rahu seisundi saavutada vaid siis, kui oled oma peast absoluutselt kõik mõtted välja visanud.

PÕHILINE VIGA: Kui pea naudib väljateenitud puhkust, siis võtab keha kõik löögid enda kanda. Näiteks juhul, kui puhkame toitva süsteemi „kõik on sisse lülitatud” järgi, siis muutume üheks suureks ilma peata maoks, mis neelab mõtlematult ja pidevalt kaloririkkaid toite ja jooke.

Pühendades oma puhkuse aga ekstreemsustele, lendame kartmatult suuskadel mägedest alla, sõuame mööda kärestikujõgesid, lendleme langevarjudel ja sukeldume sügavustesse. Kui tuleb tuttav ette, siis on võimalik, et sa polegi enam üllatunud puhkusejärgse väsimuse üle.

Diiva diivanilt

Teatavasti soodustavat täielik füüsiline lõdvestumine täisväärtuslikku puhkust.

PÕHILINE VIGA: Täieliku füüsilise lõdvestuse all peetakse sageli silmas liikumatut lebamist diivanil. Võid ju vedeleda pehmel mööblil kasvõi 3-4 päeva, kuid sa ei tunne end üldsegi puhanuna. Väsimusele on lisandunud unehäired ning üldine tuimus.

Ja pole ka ime, sest teooria „diivan + teler= puhkus” paikapidavust pole veel keegi tõestada suutnud. Teaduslikult on tõestatud just vastupidist: liikumatus ei ole inimese jaoks normaalne seisund. Hingeliste ja füüsiliste jõudude taastumiseks tuleb vaheldada füüsilist koormust lõõgastumisega.

Kokkuvõtteks

1. Võimatu on haarata ääretust. Liigsetest muljetest ning liialt aktiivsest puhkusest võib samuti väsida. Isegi kõige huvipakkuvamal reisil andke endale hingetõmbeaega.

2. On olemas kiireid töid, aga on ka tähtsaid töid. Seda peaks endale meenutama iga kord, kui oled ühe lühikese puhkuse ajal otsustanud lahendada kõik kogunenud probleemid. Kiired asjad nõuavad kiiret vahelesegamist, tähtsad ei talu kiirustamist ning vajavad korralikku kaalumist. Puhkus kuulub väga tähtsate asjade hulka. Ning enne kui pikkida see kõikvõimalike tegemistega, mõtle kõik hoolega läbi.

3. Ära jäta pead päris ilma tööta! Ka keha vajab puhkust — ning mitte ekstreemset, vaid normaalset. Kõikide meie tegemiste (sealhulgas ka puhkuse) kuldreegel kõlab: mitte kuritarvitada! Nii nagu mõni mürgine aine väikestes annustes võib olla raviva toimega, nii võivad ka igasugu kasulikud ja meeldivad asjad üle doseerides mõjuda halvasti nii tervisele kui ka psüühikale.

4. Ära sulgu mausoleumi! Isegi kui istud puhkuse ajal kodus ning naudid mitte midagi tegemist, ei tee rahulikud jalutuskäigud enne magamaheitmist halba.

5. Jaga kaheks. Täisväärtuslik puhkus ei välista huvipakkuvaid reise, maitsvaid eineid ega meeldivaid ostusid. Neid kõiki on tarvis vaid oskuslikult doseerida, vaheldades aktiivsuse rahuga, sest rahuhetked on meile eluliselt. Kõige parem oleks ettenähtud puhkus jagada kaheks osaks: aktiivseks ja rahulikuks. Näiteks, kui suvi möödus peamiselt võrkkiiges, siis võib talvel planeerida tervisele kahju tekitamata mõningaid muuseumite külastusi.

6. Säästa oma puhanud organismi. Kui sul õnnestus suurepäraselt puhata, pole vaja viimase kolme päevaga, mis on jäänud tööle minekuni, ära teha kõik aasta jooksul kogunenud tööd. Jah, hetkel oled võimeline mägesid kohalt nihutama. Ometi võiksid oma jõudu säästa. Parem võta paari-kolme kuu pärast veel üks nädal puhkust — ekstra võitluseks koduste töödega. Muidu läheb õnnestunud puhkus teil lihtsalt vett vedama.

Seega pea meeles: kui puhkuse graafiku õigesti paika paned, on kasu kahekordne.

Puhkus sodiaagimärkide järgi

Tulemärgid (Jäär, Lõvi, Ambur): Sinu puhkuseks sobib suurepäraselt mõni kuurort. Osa puhkusest tuleks kindlasti seal veeta, see on tulemärgi organismile väga kasulik.

Õhumärgid (Kaksikud, Kaalud, Veevalaja): Tähtede järgi oled sa turist. Pühenda pool oma puhkusest uute kohtade külastamisele, õppides tundma maailmakultuuri hinnalisi vaatamisväärsusi. Värsked muljed mõjuvad hästi organismile ning lisavad uut jõudu.

Maamärgid (Sõnn, Neitsi, Kaljukits): Võimalik, et sa seda ise ei tea, kuid alateadvuses oled kodusistuja. See aga tähendab, et pool puhkusest tuleb pühendada kodustele asjadele. Sinu enda hingelise tasakaalu huvides.

Veemärgid (Vähk, Skorpion, Kalad): Kui tahad efektiivselt puhata, võta telk või süst, mägisuusad või lumelaud, akvalang või langevari — tähed ütlevad, et kõik need tulevad vaid kasuks, sest oled ekstreemsuse armastaja. Ainult ära unusta, et teine pool puhkusest tuleb ikkagi veeta vaikuses ja rahus. Näiteks langevarju paigates või suuski määrides.

Puhkuste hooajad

Arvestades inimese biorütmide ning elukoha klimaatiliste tingimustega toimib ka meie organism vastavalt teatavatele hooajalistele mõjutustele.

Septembri algus — veebruari keskpaik: Suurenenud aktiivsuse faas. Sel perioodil oled oma vormi tipus ning suudad palju ning efektiivselt töötada (muidugi tingimusel, et suvel puhkasid ning ei jätnud tähelepanuta ka värskeid puu- ja juurvilju).

Veebruari keskpaik — märtsi lõpp: Raske periood. Organism vajab hingetõmbeaega, ning kui selline võimalus avaneb, siis on hea välja võtta osa oma puhkusest.

Märtsi lõpp — juuli algus: Normaalse aktiivsuse periood. Kangelastegusid pole ette näha, kuid organism on võimeline tavalisel töörežiimil stabiilselt funktsioneerima.

Juuli keskpaik — augusti lõpp: Loomuliku languse periood. Seda võib ka mitte juhtuda, kui näiteks juulis õnnestub hästi puhata. Ometi nõuab meie organism reeglina viimasel suvekuul aja maha võtmist ning väikest puhkust.