Kes ei oleks kuulnud mõnda sõpra või tuttavat kurtmas, et elu on kuidagi üksluine ja rutiin tapab. Täielikult masenduses nad muidugi ei ole, aga no teate küll seda vingus nägu. Äkki oled sa ise üks neist inimestest? Tahaksid oma ellu väikest värskendust, aga samas… Mis see küll olla võiks ja kuidas seda saavutada?

Osa sellest ühe koha peal tammumisest on tingitud kehvast majandusseisust, ütlevad eksperdid. Isegi siis, kui masu hakkab vaikselt mööduma, liiguvad asjad paremuse poole ikkagi üsna aeglaselt. Ajal, mil su sõbrad tulutult uut tööd otsivad ja sõnapaar “majanduslik kindlus” kõlab nagu ulme, on täiesti normaalne, et igaks juhuks ei kiirusta sa suuri elumuutusi ette võtma ning hoiad pigem kinni sellest, mis sul parasjagu on. Mõnel teisel juhul võib “seisev vesi” olla aga liiga paljude valikute tulemus — sa ei saagi täpselt aru, mida oma eluga peale hakata, rääkimata sellest, et teha seda edukalt.

“Kui ka see ei pea sinu puhul paika, võib sind ühele kohale naelutada hoopis täiuseihalus,” ütleb raamatu “The Paradox of Choice” autor Barry Schwartz. Selleks, et oma ellu muudatusi sisse viia, peaksid kõigepealt välja mõtlema, mis on sinu eesmärgid, ning seejärel võtma kokku kogu oma energia, et pall veerema lükata. Meil on plaan olemas.

1. SAMM: pane kirja, mis sulle meeldib

Ära muretse — keegi ei palu sul nüüd ja kohe detailselt üles märkida, mida sa järgmised viis aastat iga päev teed, ega siduda end mingite muutumatute põhimõtetega. Pane lihtsalt kirja kõik asjad, mida sa armastad. Nii on kergem sihte seada ja välja uurida, mis sinu südame kiiremini põksuma paneb.

Loe Cosmo detsembrinumbrist:
• Intiimselt Katy Perryga.

• Cosmo kamasuutra.

• Tähtsaim naine su mehele on... tema ema!?

• Meeste uus seksivajadus.

• 14 julgustükki, mida pimedas proovida.

• Mis tujus on su nahk talvel?

Kuigi sellise nimekirja tegemine tundub nagu täielik klišee, võib taoline tegevus tõeliselt valgustavaks osutuda. “Pane nädala jooksul iga päev kirja kõik asjad, mis sind rõõmustasid või toredad tundusid,” õpetab Catherine Cardinal. “Kui nädal läbi saab, loe oma nimekiri läbi ja uuri, kas sa leiad selles mingi mustri. Kui nimekirjas on näiteks pildikeste kritseldamine ja sõbrannale stilistiks olemine ning taolised tegevused korduvad, on see märk sellest, et otsid oma ellu loovat väljundit.” Järgmiseks pane tähele oma kadedushooge. “Iga kord, kui tunned, et oled kellegi peale natuke kade, tee täpselt kindlaks, miks,” soovitab psühholoog Yvonne Thomas. Mõtle natuke — kas see, et kolleeg asutas oma firma ega pea enam hommikust õhtuni kontoris orjama, ajab sind turri? Või lähed näost roheliseks iga kord, kui satud külla kellelegi, kes elab oma majas? Kadedus on tugev emotsioon ja näitab kätte meie salasoovid.

Veel üks taktika oma unistuste väljajoonistamiseks: mängi “Mis oleks…” mängu. Selles, et me ei suuda endas selgusele jõuda, on tihti süüdi asjaolu, et unistades vajutab hirm läbikukkumise ees mingil hetkel pidurit ning fantaseerimine jääb pooleli. “Küsi endalt, mida sa oma elus muudaksid, kui oleks kindel, et see muutus ei saa mitte mingil juhul läbi kukkuda,” soovitab raamatu “Live a Life You Love” autor Susan Biali. Ehk jätaksid oma klienditeenindaja töö ja hakkaksid hoopis koerte juuksuriks, sest sa armastad loomi üle kõige? Treeniksid maratoniks? Mis iganes sulle ka pähe ei tule, võta see lõppeesmärgiks. Kuna alateadvus teab täpselt, mida me elust tahame, pööra sellele rohkem tähelepanu — dekodeeri oma päevased unelemised. Kui mõte koosoleku või liiklusummiku ajal suvalistesse kohtadesse rändab, mõtle, kas see suund võiks midagi öelda ka selle kohta, mida sa elult tegelikult tahad.

2. SAMM: koosta jõukohane plaan

Kui sul peale kõigi nende taktikate rakendamist sihid selged on, võib oma soovide elluviimine ikkagi keeruliseks osutuda. Kuidas siis “seisvast veest” välja saada? Tekita n-ö väikseid laineid — pisikesi muudatusi oma mugavas elurutiinis…

Tervikartiklit saab lugeda Cosmo detsembrinumbrist.