Kui teie tutvusringkonnas pole just moslemitest sõpru või tuttavaid, on üpris suur võimalus, et teie mulje mosleminaisest on suures osas kujunenud tänu meedias levivatele negatiivsetele stereotüüpidele — võrdkujud, millel pole tegeliku eluga kuigi palju ühist. Tänapäevasel klikimeedia ajastul on just negatiivne ja skandaalne see, mis müüb. Seega edastatakse meile eelkõige halva maiguga uudiseid. Tavaelu ja pereidüll ei huvita ju eriti kedagi; tahetakse klatši ja verd.

Kas teid üllatab teadmine, et paljud naised moslemimaailmas tunnevad lääne naistele kaasa ja näevad hoopis neid ohvritena? Paljudele meie ühiskonna inimestele on suureks üllatuseks, et samamoodi kui lääne meedia on loonud üdini negatiivse kuvandi mosleminaisest kui rõhutust, alandatust, harimatust jne inimesest, on nende meedia aitanud luua kuvandi “vaesest lääne naisest”, kes on üldjoontes nagu “Vaprate ja ilusate” Brooke Logan, Cher, Miley Cyrus vmt — õnnetu ja segaduses meeste ihade ori, kes meeleheitlikult üritab midagi tõstada. Aga mida?

Kui palju te tegelikult teate mosleminaiste elust või väljavaadetest ja miks on see oluline? Esiteks, selle planeedi elanikkonnast moodustavad moslemid pea kolmandiku ja islamist on saanud teine peamine religioon Euroopas. Kuid kas teadsite, et suurem osa Euroopa ja Ameerika islamiusku pöördujatest on naised, mitte mehed? Aga miks? Kindlasti oma tõmmu ja kuldsuise mehe pärast? Mõnikord kindlasti, aga islamil on naistele pakkuda veel palju muud peale meeste. Siinkohal tooksime välja vaid mõned neist õigustest ja hüvedest, mis islam naistele juba 14 sajandit tagasi pakkus:

  • Mees ja naine on võrdsed, lihtsalt erinevad ja teineteist täiendavad.
  • Iga moslem, olgu ta mees või naine, on kohustatud end harima ja teadmisi omandama.
  • Abielu on kahe osapoole vaheline leping, mille juurde kuulub muu hulgas ka südamlikkus ja halastus. Naisel on õigus abieluga nõustuda või sellest keelduda; naise nõusolekuta abielu on automaatselt kehtetu. Naisel on õigus täielikule ülalpidamisele oma abikaasa poolt — naine võib töötada, aga ei pea seda tegema; perekonna majandusliku heaolu eest vastutab mees ka siis, kui naine töötab või on rikas. Naisel on õigus oma abikaasa igakülgsele kaitsele. Naisel on õigus lahutusele. Naisel on õigus lastele.
  • Naisel on õigus töötada ja vabalt vallata oma vara. Tal on õigus omada kinnisvara, ettevõtteid jne. Naise raha on tema isiklik vara, millest ta abikaasal ei ole õigust midagi võtta, samas kui naisel on õigus oma abikaasa varast endale ülalpidamist nõuda, kui mees keeldub seda andmast.
  • Naisel on õigus pärida. Naissoost pärija osa on võrreldes meessoost pärija omaga küll poole väiksem, kuid seda mitte seetõttu nagu oleks naine vähem tähtis vaid eelmises punktis välja toodud tõsiasja pärast, et ülalpidamiskohustus lasub alati mehel, olgu selleks siis abikaasa, isa, vend või mõni muu lähisugulane.
  • Naisel on hääleõigus ja õigus oma arvamusele.
  • Igal naisel on õigus oma väärikusele, mille üheks väliseks tunnuseks islamis on see, et naine katab oma keha ega näita seda väljaspool pereringi meestele. Naisel on õigus olla hästi koheldud ja austatud hoolimata tema majanduslikust seisust või sotsiaalsest klassist.

Selle kõige peale tahaks kindlasti öelda, et see kõlab ju hästi, aga kust siis tulevad need õuduslood naiste ümberlõikamisest, väärkohtlemisest, kividega surnuks pildumisest, aumõrvadest jmt? On väga oluline mõista, et nagu Eesti Vabariigi seadused ei tee automaatselt igat Eesti kodanikku seaduskuulekaks, nii ei muuda ka islami seadused igat moslemit automaatselt ideaalseks moslemiks. Häid ja halbu inimesi on igal pool, ka moslemite hulgas.

Lisaks tuleks kindlasti arvestada sellega, kui suur on islamimaailm ja kui palju erinevaid rahvaid seal elab. Rahvaste oma taustkultuur on tihti see, mis islami varjutab ja võidule jääb, eriti kui küsimuses on meeste ülemvõim naiste üle. See on üheks põhjuseks, miks paljudes tagurlikes ühiskondades on naistel hariduse saamine pea võimatu — kui naine on harimatu, ei tea ta ka seda, mis õigused tal on ja seega ei saa ta neid nõuda. Haritud naine on patriarhaalse ühiskonna suurim oht. Parim relv naiste õiguste taastamiseks on haridus.