Jahmatusin mullu suvel, kui istusin sõpradega Tallinnas ühe kohviku väliterrassil ja nägin, kuidas noor kena naine lõunatas, laps kaasas. Vahepeal andis lapsele rinda. Mitte see viimane (avalikus kohas imetamine) asjaolu ei üllatanud, vaid see, et naisel oli laual ka pudel õlut. Istusin piisavalt lähedal, et sildi järgi näha, et see oli alkoholisisaldusega õlu.

Mõni aeg hiljem tuli ta laua juurde meessoost tuttav, nad hakkasid omavahel prantsuse keeles rääkima. Mõtlesin veel, et tea, kas läänes on siis kombed teised. Mõelda, lapsele on see nii kahjulik, kui ema alkoholi tarvitab. Eriti veel täpselt imetamise ajal. Võeh.

Aga paistab, et pole vaid välismaine komme. Üks mu sõbranna sai viie kuu eest emaks. Ta oli varem paras peoloom, kelle jaoks pidu võrdus ohtra alkoholiga. Lisaks sellele ta suitsetas. Raseduse ajal hoidis ta end tagasi, aga nägin teda juba kahe kuu eest ühel istumisel siidrit joomas. Ta seletas, et väga vähe, see ei tee midagi.

Olen sellest mitmete tuttavatega rääkinud, aga pigem ei mõisteta, miks ma nii šokeeritud olen. Üks tuttav isegi nähvas, et mis ekspert ma olen, endal pole lapsigi. Tema lisas sedagi, et olla kuskilt sotsiaalmeediagrupist lugenud, et vahepeal veini joomine mõjub imetavale emale hästi ja see ei tee mitte kuidagi halba lapsele. Aitab kokkuvõttes stressitaset alandada, mis isegi parandab rinnapiima kvaliteeti.

Kõlab umbes sama jaburalt, kui rääkida, et imik naudib lennukiga lendamist ja see on talle kasulik. Ühel õhtul võtsin kätte ja veidi googeldasin, tõesti, on neid foorumeid ja kohti, kus argumenteeritakse, et joomine vähestes kogustes ei tee kurja.

Mul endal pole lapsi, aga noormehega juba on mõttes, et peagi. Vannun käsi südamel, et ma eal ei teeks oma lapsele seda, et tarbiks raseduse ajal ja järel alkoholi. Kuidas ma talle aastate pärast otsa vaataks ja räägiks, et nii muuseas rüüpasin tema imetamise vahele paar kokteili. Ja noomin: ära sina küll nii tee.

Mis eeskuju ma oleks?

Mulle tundub, et see on meie üldise joogikultuuri viga. Oleme nii harjunud, et igal seltskonnaüritusel tuleb juua. Ei pea alkohoolik olemagi, aga ikka tekib kihk, kui kaua ilma oled. Ema või mitte, seltskonnas tahaks juua. See reaalsus on hirmutav.