1. Kvaliteetne uni, mis tähendab unetsüklite järgimist (soovitavalt 7,5 tundi und);

2. Hommikul ärgates pühendada tunnike iseendale, millest 20 minutit lugeda raamatut ja 20 minutit mediteerida;

3. Ülejäänud 20 minutit soovitame panna oma päeva eesmärgid paika (mis kell mida teed);

4. Õige toitumine, vähemalt neli korda päevas, millest eriline rõhk peaks olema tervislikul ja värskel hommikusöögil;

5. Trenn - kindlasti teha hommikuti (vähemalt kolm korda nädalas);

6. Igapäevaselt liikuda vähemalt 30 minutit;

7. Oska öelda “ei” kohustustele, mis ei kuulu sinu ellu. Kuula oma sisetunnet, kui see ütleb, et uus pakkumine ei lähe kokku sinu eesmärkidega, siis keeldu. Inimesed mõistavad äraütlemist;

8. Päevane uinak, kestusega 20 minutit aitab päevale restarti teha ja mõtteid koondada;

9. Ära karda lahti öelda inimestest, kes ei rikasta su elu. Kui keegi on tõesti määratud sinu elus olema, leiab ta sinu juurde tee ringiga tagasi;

10. Kui sa tahad jõuda kiiremini eesmärgini, siis mine üksi, kui sa aga tahad jõuda kaugele, siis mine koos.

Sisemina koolitus

Mis oleks teie esimene mõte, kui kuuleksite, et Eestis on koolitus, mis õpetab iseendaga hästi läbi saama ja õnnelik olema? “Kas seda on vaja üldse õpetada?” küsiks ehk pea iga teine inimene tänavalt. “On küll,” leiavad kaks kahekümendates noort naist – Gerda Kuus ja Mai-Liis Kivistik, kes alates 2015. aasta sügisest viivad läbi Sisemina koolitust.

“Tihti tabame end mõttelt, et midagi peaks elus muutma, sest rahulolematus poeb põue. Vahel isegi julgeme tunnistada, et me pole õnnelikud. Nimelt sellepärast, et unistused, millele ei anta konkreetse eesmärgi kuju, ei kipu täide minema. Tekib domino-efekt ja leiamegi end olukorrast, kus midagi on justkui viltu ja lihtsalt ei oska väljapääsu leida,” selgitab Mai-Liis, miks paljud inimesed on tegelikult õnnetud.

“Kui aga sinu unistus või eesmärk on tõesti see, mida sa tegelikult tahad, ja sa tead, miks sa seda tahad, on palju raskem sellele käega lüüa. Meie eesmärk ongi aidata inimestel jõuda kiiremini selgemate sihtideni, mis neid õnnelikuks teeks. Kui sa endalt ikka ja jälle ei küsi, mida sa tegelikult tahad, siis oled järjest enam vastuvõtlik teiste mõjutustele ning lased neil kaudselt või otseselt enda eest valikuid teha. Sisemina aitab sul paika panna iseenda plaani täisväärtusliku eluni.”

Kust tuli noortel naistel idee sellist koolitust korraldada? Mai-Liisil pani ideeiva kasvama üks varasem terviseprojekt. “Tekkis mõte hakata inimesi suunama rohkem mõtlema, mis neile toitumise, liikumise või mediteerimise näol kasulikum oleks. Tollasel partneril, kellega koos plaanisin koolitust läbi viima hakata, olid käed-jalad aga igasugu muid tegemisi täis ning pühendumist ei saanud temalt oodata. Paningi koolitusemõtte pausile kuniks kohtasin 2015. aasta augustis Gerdat. Esimesest hetkest, kui tutvusime, meie mõtted klappisid ja nii hakkaski Sisemina lumepallina veerema.”

Gerda peas sündis koolituse idee aga isiklikust vajadusest lähtuvalt. “Kartsin väga inimeste ees esineda ning otsisin Eestis tükk aega koolitusi, mis õpetaks avalikku esinemist ja vastaks just minu vajadustele. Londonis ühel koolitusel käies kohtasin naisterahvast, kes jagas muljeid kogetud avaliku esinemise koolitusest. Koolitus seisnes selles, et esimesel korral tuli endast üks minut teiste ees rääkida. Teisel korral tuli rääkida publiku ees kaks minutit oma lemmiktegevusest, kolmandal korral juba viis minutit oma hobidest jne. Samal ajal kuulajad vaatasid kõneleja kehahoiakut, jälgisid parasiitsõnu ja andsid pärast tagasisidet. Eestist ma ei leidnud koolitust, mis oleks mulle sobinud, see-eest kohtusin ühe projekti raames hoopis Mai-Liisiga ning peagi rääkisin talle ka koolituse ideest. 2015. aasta novembrist alustasimegi oma esimese Sisemina workshopiga.”

Tüdrukud kinnitavad, et workshop on huvitav, sest on üles ehitatud küsimuste ja arutelude vormis ning igal kohtumisel saavad osalejad ka kodutöö. “Saame kokku neli korda ja grupi suurus on ca 6-8 inimest. Keskendume sellele, et kujundame oma eluratta ja selle tasakaalu, selgitame välja iseenda salasoovid, õpime unistama, seame eesmärgid, arendame analüüsivõimet ja paneme paika ühe ideaalse aastaplaani.”

Koolitusel luuakse keskkond, kus inimesed julgevad unistada, seavad paika oma igapäevased eesmärgid ja eneseanalüüsi käigus saavad teistelt koolitusel osalejatelt juurde huvitavaid ja põnevaid mõtteid. “Ausalt öeldes ei osanud me sügisel alustades uneski näha, et nii erinevad inimesed, kes Sisemina koolitustest on osa võtnud, kokku sobivad ja kuidas nad tegelikult kõik üksteist täiendavad. Ühel meie kohtumisel osalenutest kommenteeris väga toredalt: "“Varsti on meie igakuised kohtumised juba Saku Suurhallis!” See mõte meile meeldib!” on tüdrukud koolituse menukusest õhinas.

Millised on tulevikuplaanid? “Plaane on meil väga palju ja iga päev tekib uusi mõtteid ja ideid juurde, kuidas meie Sisemina veel paremaks ja põnevamaks inimestele muuta. Esimene samm on see, et teeme workshopist inglisekeelse versiooni. Tõlkimistöö on juba tehtud, helistuudio lindistamiseks olemas - varsti on ingliskeelne workshop n-ö “purgis,” selgitab Gerda. “Lisaks oleme leidnud lühikese ajaga mitu partnerit, kellega aktiivselt koostööd teeme.”

Tüdrukutele saad esitada küsimusi nende Facebooki lehel.