“Uksekell heliseb nõudlikult. Uuesti. Olen pooleaastase lapsega kahekesi kodus, ma ei julge ust avada. Ma ei oota kedagi, keegi ei ole küllatulekust ette teatanud.

Ukses olevat postkasti luuki praotatakse veidi. Nõutakse ukse avamist: “Siin politsei!”

Ma avan ukse. Püüan mõista, mida näen. Sotsiaaltöötajad, politseinikud. Ja turvahäll. Selline, milles tohib last autos sõidutada.

Ma olen rahulik, olen šokis. Ma ei nuta, ma ei muutu hüsteeriliseks. Kuulan, kuidas mulle loetakse ette lastekaitset puudutavat teadet.

Ma ei saa aru, esitan küsimusi. Ma püüan selgitada oma seisukohta. Tulutult.

Põhjus lapse äraviimiseks on minu diabeediravi, millesse ma nende meelest täie tõsidusega ei suhtu, negatiivne suhtumine lastekaitsjatesse ja peretöösse… isegi minu vaimne tervis seatakse kahtluse alla. 

Peamine põhjus aga tundub olevat minu suhtumine lapse nuttu ning minu ja tita omavaheline kommunikatsioon.

Lõpuks panen beebile sokid jalga, luti suhu ja annan talle kaasa Smurfi mänguasja. Ma ei tea, kuhu poiss viiakse ja millal ma saan teda jälle näha.

Ma saan andmed pere kohta, kelle juurde laps viiakse, kuid jään ilma seaduslikust otsusest. Seega ma ei või esitada mingeid nõudmisi. Minu laps on minult ära võetud ja minu õiguslik kaitse on kadunud…”

Soomes võetakse sotsiaaltöötajate poolt peredest ära üks laps iga kahe tunni järel, seega kokku  umbes 4000 last aastas. Suurem osa neist kogeb siis esimest korda elus perest eemalolekut. 

Lokakuun Liike on 2014 aastal loodud internetiportaal, mis  käsitleb perepoliitilisi teemasid rahvaajakirjanduse meetoditega, võimu valvekoerana tegutsedes ja kodanikuaktiivsust toetades. Lokakuun Liikes ilmunud artiklid on enne avaldamist hoolikalt kontrollitud. Liike on vastu võltsobjektiivsusele, eliitajakirjandusele, kus üksikisiku kogemused ei ole usutavad ilma isiku kogemustest teadmatu ametniku “paremini teadva” kommentaarita. Liike on poliitiliselt sõltumatu, erinevaid usulisi veendumusi austav ja liikmemaksuta portaal, mis on kõigile avatud.
Lokakuun Liike konsulteeris artiklit kirjutades ja avaldades ka juristiga. 

Kuidas Victoria lugu edasi läheb, loe esmaspäeval Naistekast!