Mehe üleolev käitumine on tema ülima enesekindluse väljendus — ta teab, et on võrratu, ega karda seda ka demonstreerida. Süüdista selles testosterooni, kuid mehed on ikka ja alati olnud altimad end kiitma kui naised, ning saanud sellest ka väärilist kasu. Indiana ülikooli meditsiinikoolis tehtud uuringus leiti, et naised hindasid oma enesekindlust madalamaks kui mehed (kuigi akadeemiliselt olid nende tulemused sarnased) ning sama tegid ka kõrvalseisjad.

Naised väldivad uhkeldavat käitumist, sest nad ei taha näida ülbikutena. Tegelikult võib aga ülimalt enesekindel hoiak aidata sul rohkem saavutada, tunda end seksikamalt ning panna inimesi endast huvituma. Kuid n-ö heal ja halval ülbusel on vahe, ütleb Marci Fox, kes koos Leslie Sokoliga kirjutas raamatu “Think Confident, Be Confident”. “Hea ülbus põhineb sinu tõepärastel hinnangutel oma võimete ja kogemuste kohta, halb aga teiste mahategemisel,” selgitab Marci. Siin on olukorrad, kus tasub olla stiilselt upsakas.

1. Sa tead ilma kahtluseta, kes võitis FIFA 2002. aasta maailma karikavõistlused.

On naisi, kes vähendavad oma teadmiste tähtsust, et vältida arusaamatusi inimestega, kes näiteks arvavad, et Sidney on Austraalia pealinn. Kuid kui sa tead, millest räägid, siis kuuluta seda uhkelt ja kindlalt. Et panna ennast autoriteedi positsiooni, too kiirelt välja, kust pärineb sinu info: “Ma õppisin mõned aastad Austraalias, nende pealinn on täiesti kindlalt Canberra.” Või kasuta vaidluses sõna “kõik”, soovitab raamatu “Talk Like a Winner” autor Steve Nakamoto. “Sõna “kõik” võtab arutelu kokku, viidates, et mul on õigus ja sina eksid.” Näiteks: “Kõik, mida ma oskan öelda, on see, et käisin 2005. aastal Lõuna-Ameerikas matkamas ja brasiillased olid endiselt oma 2002. aasta karikavõidust vaimustuses.”

2. Korraldad enda juures peo ja tahad selle kiiresti käima lükata.

Kui käitud nii, nagu sinu korraldatav pidu oleks linna kuumim, võibki see selleks saada. Võta klaasike veini ja vii end õigesse meeleollu. Kergelt ülbe olek muudab sind muretuks ja säravaks võõrustajaks, ning selline vibe levib kiiresti. Ühes Harvardi ülikoolis läbi viidud uuringus leiti, et õnnelikkus on nakkav — see levib rahva seas nagu emotsionaalne viirus. “On ülioluline, kuidas sa ennast võõrustajana esitled, sest külalised võtavad sinu käitumisest eeskuju,” ütleb raamatu “The Art of Conversation” autor Catherine Blyth. “Mõtle endast kui inimkokteilisegajast, kelle ülesanne on rahvast liikumas hoida.” Seega, ära ole tagasihoidlik, vaid haara ohjad. Boonus: mida lõbusam inimestel on, seda enesekindlamalt sa end tunned.

3. Õhtustad oma õe nunnu ülemusega.

Kuidas avaldada muljet nii kohtingukaaslasele kui ka võimalikule tööandjale? Olles võluv, ütleb Steve. “Anna endast kõik, et teine inimene end mugavalt tunneks, kuid ära unusta ka ennast tagasihoidlikult kiitmast.” Võta enesestmõistetavalt, et tema on sinust lummatud. Kas sina tahaksid sellise inimese alluvuses töötada? Kas partnerina oleks ta sinu jaoks piisavalt hea? Nõnda mõeldes sa ei tunne, et sind arvustatakse, ning saad põdemise asemel keskenduda enda vastas istuva inimese tundmaõppimisele. Tulemus: mõjud uudishimuliku, sooja ja sõbralikuna ning näitad, et tunned end oma nahas väga hästi.

Loe ja vaata Cosmo veebruarinumbrist:

• Cosmo kaanestaar: Eesti tippmodell Sandra Ude

• Riivatud seksilelud

• Olukorrad, kus võid olla veidi ülbe

• Salakaval suhtepüünis

• Tutvu teemaailmaga

• Võrgutaja ABC

4. Näed oma uues kleidis nii hea välja, et inimesed hakkavad sinuga rääkides puterdama.

Kui tunned end mõnikord supervõluvana, on patt seda mitte ära kasutada, sest seda ei juhtu ju iga päev. Alusta sellest, et seisad peegli ette ja ütled endale kõva häälega (ja veenvalt), kui hea sa välja näed. Marci selgitab: “Positiivsed sõnumid iseendale muudavad sind enesekindlamaks ning tõstavad su “ülbuse koefitsienti” (loe: sul on terve päev pea püsti ning rind ees). Kui keegi sulle komplimendi teeb, kalluta pea küljele, naerata ning ütle: “Aitäh, seda on hea kuulda.” Tõlge: “Aitäh. Ma tean.”

5. Sa pead kõne oma parima sõbra pulmas.

Edukas avalik esinemine tähendab inimeste veenmist ja sa ei räägi enesekindel olemata pehmeks mitte kedagi. Nii et enne, kui haarad konverentsisaalis mikrofoni või laserosutaja, tee endale veidike teraapiat. Ütle kõva häälega: “Põhjus, miks just mind on valitud kõnelema, peitub selles, et ma olen andekas!” See kõlab naljakalt, kuid on efektiivne. Steve selgitab: “See annab sulle meeletult energiat, mis on nakkav, ja aitab saavutada entusiastlikku meeleolu. Rääkima hakates viita enda tunnustamiseks sujuvalt kellelegi kolmandale, näiteks: “Minu jaoks on suur au, et meie tegevdirektor palus just minul seda esitlust teha.”