PZU reisi- ja isikukahjude grupi juhi Geily Kalti sõnul on ainuüksi viimastel kuudel olnud kaks juhtumit, kus nende klient on reisil olles haigestunud äkitselt kopsuembooliasse. Mõlemal korral on haige vajanud pikaajalist haiglaravi ning meditsiinilist transporti tagasi koju. „Kopsuemboolia pole just üleliia levinud haigus ning selle sümptomiteks on pigem süütud mured nagu näiteks köha või seljavalu. Seetõttu ei osanud pahaaimamatud inimesed esimeste sümptomite avaldudes ka koheselt arstiabi otsida,“ selgitas Kalt.

Välisriigis viibides haigestumine võib osutuda ootamatult kulukaks — antud juhtumite korral vajasid mõlemad patsiendid pooleteise- kuni kahe kuu pikkust statsionaarset haiglaravi kuna reisimine selles seisundis oli välistatud. „Kui lõpuks reisimine võimalikuks sai, oli selleks vaja spetsiaalset meditsiinipersonali, kes toimetaks patsiendi ohutult kodumaale,“ ütles Kalt lisades, et hinnanguliselt jäävad juhtumite ravi- ja transpordikulud 12 — 20 tuhande euro vahemikku juhtumi kohta.

„Mõlemal kliendil oli kaasas Euroopa ravikindlustuskaart, kuid see ei taga tasuta arstiabi alati ja kõikjal. Paljud Euroopa haiglad ja eraraviasutused ravikindlustuskaarti ei aktsepteeri ning ka antud juhtumite puhul sattusid patsiendid olukorda, kus ravikindlustuskaardist polnud abi. Nii võivadki ravikulud osutuda patsiendile märkimisväärseks väljaminekuks,“ selgitas Kalt. Ühtlasi tasub Kalti sõnul meeles pidada, et Euroopa ravikindlustuskaart riikidevahelist transporti ei kata, isegi kui raviteenuse osutajaks on riiklik haigla. „Ainuüksi transpordikulud võivad ulatuda tuhandetesse eurodesse — nii ka antud juhtumite puhul, kus meditsiiniline transport läks ühel juhul 9000, teisel 5500 euro ringis maksma,“ tõi Kalt näiteid praktikast.

Kindlustuseksperdi hinnangul tasub ka reisil olles otsida arstiabi niipea, kui tervislik seisund halveneb. „Tõsi — ootamatu terviserike võib rikkuda puhkuse, aga selle õigeaegne ravimata jätmine võib endaga tuua märksa tõsisemaid tagajärgi kui nurjunud puhkusereis. Elu ja tervis on inimesele siiski kõige olulisemad ning seetõttu ei tasu kannatada ning oodata koju jõudmist, et alles siin arstiabi otsida,“ ütles Kalt .