Leino ujus oma kahe lapsega tuttava tiigis ja üht järjekordset vettehüpet tehes mees libastus ning kukkus vette nii õnnetult, et vigastas oma kaela ja seljaaju. See halvas ta hetkega ja mees uppus. Abikaasa tõi Leino veest välja ja elustas koos kaldal olnud naabrimehe abiga. Vigastus oli eluohtlikus piirkonnas, kuid Leino jäi ellu. Leino oli kaelast allapoole halvatud, tal puudus tundlikkus üle kogu keha ja hingamine oli võimalik ainult tänu hingamisaparaadile. Vaatamata sellele, et Leinole ei antud erilist paranemislootust, ei kaotanud ei Leino ise ega tema abikaasa Gerda kordagi usku.

Usk, armastus ja leidlikud lapsed

Gerda räägib, et teda on sel raskel teekonnal aidanud armastus. “Selline kohutav õnnetus on trauma kogu perele ja lööb segi kogu maailma. Aga minu usk Leinosse on vankumatu — ta on olnud kogu elu tahtejõuline, kange ja alati sihtinud maksimum tulemust.”

Gerda ei kahelnud kordagi, et Leino annab oma absoluutse parima, et sellest välja tulla. See annab ka omakorda naisele jõudu, et Leino kõrval omalt poolt maksimum anda. Kui neil on väga rasked hetked, siis aitab lähedus. Tuleb lihtsalt olla koos — lastega suures puntras kallistada. See on Gerda sõnul küll väga proosaline, aga igale raskele päevale järgneb alati helgem.

“Laste jaoks on issi endiselt issi. Kuna lapsed nägid kogu õnnetust ja elustamist pealt, siis oleme nendega juhtunu osas olnud algusest peale väga ausad ja selgitanud. Nad on olnud uskumatult mõistvad ning abivalmid — aitavad issil asju kätte tuua või tema jaoks neid liigutada,” räägib Gerda.

Mängud on lastel kiirelt ümber korraldatud nii, et neid saaks Leinoga koos mängida sel viisil, mis praegu võimalik. Klotside ladumine ja värviraamatute värvimine on nende peres lõbus kõigile — Leino teeb sellega käele trenni, lapsed lasevad aga fantaasial lennata.

Positiivsed muutused ja teine võimalus elule

Tänaseks on õnnetusest möödunud poolteist aastat ja Leino taastumine on kõiki prognoose ja ootuseid ületav, mis on meeletu tahtejõu ja pühendumise ning suure töö tulemus.

“Kui ilmnesid esimesed positiivsed muutused — taastus iseseisev hingamine, tekkisid väikesed, kuid kontrollitud liigutused varvastes — olime veendunud, et see on alles paranemise algus”, räägib Gerda.

Leino peab ise suurimaks imeks seika, et tema keha, käed ja jalad üldse liiguvad. Reeglina sellise vigastuse juures, ehk kõrgel kaelalülide juures, ei liigu kahjustusest alla poole enam midagi.

“Mul on väga-väga vedanud, mulle anti elus teine võimalus.”

Ravivõimalus välismaal

Kuid kehas on puudu tundlikkus, mis on peamine takistus iseseisvaks liikumiseks ning igapäevaseks hakkama saamiseks. Praegu on Leino taastusravi programmis igapäevaselt palju erinevaid praktikaid — füsioteraapia, magnetravi ja ultraheliteraapia, meditatsioon ja energiaravi, nõelravi, kiropraktika, kuid see ei ole piisav täielikuks taastumiseks.

Nimelt on seljaajuvigastustest taastumine väga pikk ja keeruline protsess, võttes aega aastaid ning parimate tulemuste saavutamiseks tuleks kaasata parimaid eksperte nii Eestist kui ka välismaalt. Mis puudutab ravivõimalusi välismaal, siis on perel hetkel sõelale jäänud tüvirakuravi pakkuv kliinik Panamas. Kuid pere tegeleb pidevalt ka uute ravivõimaluste otsimisega. Hetkel on nadleidnud veel ühe kliinku Saksamaal, Münchenis, kellega nad Leino ravivõimalusi arutavad.

Tüvirakkude siirdamine on näidanud märkimisväärseid tulemusi ja sealsed arstid on Leino seisukorda hinnanud ning andnud oma heakskiidu ravi alustamiseks. Üks raviprotseduur Panama kliinikus kestab kaks nädalat ning maksab paraku 24 000 eurot. Järgmise kahe aasta jooksul oleks Leinol vaja vähemalt nelja sellist raviprotseduuri. Lisaks tüvirakuravile ja sellega kaasnevatele reisikuludele peab mees jätkama ka ravi ja teraapiaga Eestis, soetama täiendavat treeningvarustust ning toime tulema elementaarsete elamiskuludega. Kahe aastase tüviraku siirdamise, taastusravi ja toimetuleku eelarve läheneb 200 000 eurole.

“Võtame üks samm korraga ja usume, et meie tahtejõu, töö ja pühendumise ning heade inimeste kaasabil jõuame oma seatud eesmärgini — taastada Leino tervis igapäevaseks iseseisevaks toimetulekuks ning tulevikus oma karjääri juurde naasmiseks. Enne õnnetust tegi Leino oma unistuste tööd avamere tuuleparkides ja näeb oma tulevikku endiselt selles valdkonnas. Oleme tänulikud iga annetuse, abi ja hea soovi eest!”

Lootusrikkalt tuleviku poole vaadates märgib Leino, et unistab üle kõige kogu perega matkama minekust. “Nautida nii lihtsat asja nagu vabadus liikuda, võtta oma lastel käest ja nendega lihtsalt jalutada…”

Kuna ravi on aga pikaajaline ja kulukas ning toimub osaliselt välismaal, peab pere paluma heade inimeste abi. Kui soovid toetada Leino ravi, siis saad seda teha annetades Leino kogumiskontole:

Leino Johanson
EE192200221075620618
Swedbank

Või läbi PayPal konto leinojohanson@gmail.com

Leino ja Gerda on loonud ka Facebooki lehekülje „Leino&Gerda“ , kus on vaatamiseks ka 20minutiline videolugu juhtunust ja nende teekonnast paranemisel. Sel lehel hoiavad nad jõudumööda toetajaid ja pöidlahoidjaid oma tegemistega kursis. Tänaseks on heade annetajate abiga kogutud juba 74 500 eurot.

Jaga
Kommentaarid