1. Higised käed

Higistamine näitab, et inimene on närvis ega tunne end kindlalt. Kui kipud pabistama ja higistama,  pühi käed enne tervitamist kuivaks, vastasel juhul on esmamulje täielikult rikutud!

2. Surnud kala

Kui sulle pistetakse pihku lõtv käsi, kus justkui ei olekski luid, võid kindel olla, et tegu on väga passiivse ja kinnise inimesega. Ainus emotsioon, mis sellisest tervitusest ja inimesest jääb, on suvaline ja halvemal juhul vastik. Ebameeldivustabelis saab selline kätlemine kindla teise koha.

3. Kähkukas

Kiire käepigistus, mis kestab vähem kui sajandiksekund ja lõpeb enne kui sa arugi saad, jätab mulje, et su käsi justkui visati kõrvale. Taolisel käepigistusel on selge sõnum: “Mina olen oluline, sina mitte!”

4. Kontrollifriik

Tema võtab su käest kinni ja tirib sind jõuga enda poole või suunab näiteks toolile istuma. Sellisel inimesel on väga suur kontrollivajadus ning tõenäoliselt ei ole ta väga huvitatud sellest, mida sul öelda on, küll aga tahab ta, et sina teda kuulaksid ja tema sõnade järgi talitaksid. 

5. Poliitik

Poliitik tervitab sind julge ja tugeva käepigistusega, kuid asetab siis oma teise käe sinu oma peale. Võrdselt tähtsatel positsioonidel olevad mehed patsutavad teineteist õlale või käsivarrele. Kui tegu ei ole just kahe väga hea sõbraga, näitab selline tervitusviis ebasiirust ning patsutaja. Sel moel tervitaja tahab näidata, et teil on omavahel paremad suhted kui need tegelikult on. Nende inimeste juttu ei maksa uskuda!

6. Näpukas

Kui inimene haarab tervitades pihku ainult su näpud, mitte terve labakäe, soovib ta teie vahel distantsi hoida, sest ta ei tunne ennast kindlalt. Näppude tugevasti pigistamisega annab ta märku sellest, et ta tahab olla ülem ning soovitab eemale hoida.

7. Kondipurustaja

Ta haarab su käe ja pigistab nii kõvasti, et sul purskuvad silmist pisarad. Märk on selge — ta soovib sind hirmutada. Isegi siis, kui sina oled kleenuke naine ja su tervitaja on suur mees, kes ei pruugi arugi saada, kui haiget ta sulle teeb, on ta alateadlik sõnum sulle: mina olen boss! See aga ei tähenda, et sina peaksid end nõrga ja väetina esitlema, hoopis vastupidi! “Kondipurustajatele” võivad tugevad ja võimukad vastased hoopis meeldida! Käesurumisvõistluseni ei peaks asi muidugi minema ja selle kaotaksid sina nagunii.

8. Kinnas

Ta võtab su käe vastu ja siis “neelab selle alla”, st su labakäsi kaob tema käe sisse ära. Ta sõrmed ja pöial puudutavad ka su käeselga. Kui sul endal just pole eriti pisikesed ja su kaaslasel hiigelsuured käed, mis puhul selline võte oleks mõistetav, tähendab selline kindahaare tema puhul seda, et tegu on inimesega, kes pelgab lähedust ning tal on probleeme suhete loomise ja hoidmisega. 

9. Maadleja

Võtab käe, surub ning väänab siis endale sobivas suunas. Seda tehakse tavaliselt agressiivselt ja taoline võte teeb haiget. Ja nagu teisedki jõuvõtted, tähendab ka väänamine seda, et inimene tahab olla kõige tähtsam ja kellegi teise arvamus talle korda ei lähe.

10. Teetass

Käepigistus tundub justkui normaalne, kuid tegelikult ei puutu teie peopesad kokku, sest tema käsi on kaardus. See tähendab, et ta varjab midagi sinu eest! Sellise inimesega koostööd tehes pead tema jutu alati teistest allikatest üle kontrollima, sest ta jätab paljugi rääkimata!

11. Räpakoll

Inimene, kes ei viitsi oma käte eest hoolitseda, ei viitsi ka muude asjadega eriti palju vaeva näha ega ole väga tõsiseltvõetav. Mitte keegi ei taha kätt anda inimesele, kellel on küünealused räpased, küüned lõikamata, käed karedad ja/või katkised ning pesemata. Jäledaim asi, mida keegi saab teha, on oma pihku aevastada ning seejärel sellesama käe tervituseks ulatada. Kahjuks on selliseid asju juhtunud.

12. Normaalne käepigistus

Viisaka ja usaldusväärse inimese käsi on soe ja kuiv, liigsete sõrmusteta, terve ja hoolitsetud. Tervitus on lühiajaline, kuid mõjus — piisavalt tugev ja kindel, liigse raputamise ja väänamiseta ning jätab mõlemale osapoolele väärika mulje.

Allikad: Guardian, Business Etiquette