1. Rohkem valgust

Ilmselt teab iga eestlane, millist masendust pikad ja pimedad päevad tekitavad. Selleks, et tuju tõsta, tuleks võimalikult palju päevavalgust püüda. Veeda aega akende ääres, mine valgemal ajal õue jalutama. Usu, see aitab!

2. Vaheta oma kole äratushelin välja

Selle asemel, et hommikul ehmatusega koleda ja karjuva helina peale üles võpatada, võiksid sa hoopis mõne rahulikuma tooni saatel endal ärgata lasta. Äratushelin võiks olla midagi sellist, mis sul meeldivalt tõusta laseb. Näiteks mõni rahulikum lemmiklaul.

3. Kuula kurbasid laule

Tokyo ülikooli teadlased on veendunud, et halva tuju korral tuleks rõõmus muusika sootuks ära unustada. Vali hoopis midagi melanhoolset — see aitab sul kurbuse endast välja saada ning muudab rahulikumaks.

4. Tee üks teepaus

Tõuse vahepeal laua tagant püsti, pane vesi tulele ja võta endale 10 minutit tee joomiseks. Ega inglased ilma põhjuseta nii rahulikud ja viisakad ole — nende kella viie teel on oma põhjus.

5. Seisa pea peal

Pea peal seistes suureneb su aju verevarustus, mis annab juurde energiat ja aitab paremini keskenduda. Võta sein või sõber abiks ja tuleta kooliaegsed võimlemistunnid meelde!

6. Pane kummipael ümber käe

Kui tuju halvaks muutuma hakkab, siis võta kummipaelast kinni, venita seda ja lase siis see endale vastu kätt. Nii hakkad sa oma halba tuju pikapeale valutundega seostama ja näed ka rohkem vaeva, et muremõtteid endale mitte ligi lasta.

7. Sammulugeja

Trenn võib olla sama efektiivne tujutõstja kui antidepressandid. Seega, mine välja või jooksulindi peale ja tee oma päevased 10 000 sammu täis. Kohe parem olla!

8. Seisa püsti

Istumine ei ole just kõige tervislikum tegevus. See suurendab nii diabeedi, südamehaiguste, ülekaalulise ja varajase surma ohtu. Rääkimata siis seljavaludest. Kui saad oma töölaua kõrgust muuta, siis tõsta seda ülespoole — nii et sa seal taga seisaksid. Paraneb nii tuju kui rüht.

9. Tooršokolaad

Söö šokolaadi, mis ei sisalda ei piima, suhkrut ega muid lisandeid ning on tehtud puhastest kakaoubadest. See on rikas nii antioksüdantide, magneesiumi, raua, tsingi, vase kui C-vitamiini poolest. Igati kasulik!

10. Minutine trenn

Kas ka sinul on jõusaaliga leping, aga ometi ei jõua sa sinna kunagi? Alusta pisikestest eesmärkidest — näiteks tee minut aega trenni. Jaluta kiiremal sammul või sörgi. Nii saad oma eesmärke aina tõstma hakata ja läbi treeningu paraneb ka füüsiline toonus ning tuju.

11. Hinga!

Üks asi, mis aitab kindlasti su tuju tõsta, on meditatsioon. Õpi sügavalt ja keskendunult hingama. Naudi vaikust. Keskendu iseendale!

12. Kirjuta kellelegi tänukiri

Olgu selleks kolleeg, ema või vana tuttav. Täna teda selle eest, et ta su elus olemas on. Esiteks tõstad sa nii tema tuju, teiseks parandad sa ka enda meeleolu.

Allikas: Daily Mail