Tegelikult olen ma täiesti tavaline tüdruk. Või peaks ma ütlema naine? 25 aastat ilmavalgust näinud — vist ikka naine. Mu elu pole väga eriline ja ma ei paista kunagi väga silma. Eelistangi niimoodi. Parem hoida madalat profiili ja avada oma suu, kui selleks vajadus ja sobiv hetk.

Pärit olen armsast Eestist. Tollest väiksest riigist, mis enne kuulus Nõukogude Liitu mida enamik teabki, kui teab, selle järgi, et asume Venemaa külje all.

Poolteist aastat tagasi kolisin kodumaalt ära ja maandusin brittide pealinnas Londonis. Tõsi küll, elan pigem äärelinnas, mis meenutab Pärnut või muud väiksemat Eesti linna. Aga ööd pole siin sugugi nii rahulikud ja turvalised kui Pärnus.

Mäletan, kui olin veel Eestis, siis ihkas mu hing alati kuhugi mujale. Olen päris palju ringi rännanud, näinud erinevaid kultuure ja inimesi. Alati, kui olin parajasti kuskil mujal, Eestist eemal, tundsin, et tahaks jälle koju. Nüüdki tunnen sama. Kuigi kujutan ette, et kui oleksin Eestis, siis mingi aja pärast tahan kindlasti jälle ära. Ideaalis hoopis kuhugi päikese alla.

Londonis pole ma veel sisse suutnud elada ega selle eluga harjuda. Tegelikult on mul raske siinset elu lõpuni omaks võtta. Inimesed on üsna teistsugused ja mul pole nendega palju ühist.

Kel ehk plaanis Inglismaad turistina külastada või hoopis ise siia elama asuda, sel võib minu kirjatükkidest kasugi olla.

“Tere!”
“Kuidas sul läheb?”

Saabudes Ühendkunigriiki, nagu Inglismaale, Šotimaale, Wales`i, siis kuuled tihti küsimust How are you? Eesti keeles tähendab see “Kuidas sul läheb?”

Meie mõistes oleks viisakas vastata: ”Tänan küsimast, hästi.” Või “Tänan küsimast, mitte nii hästi.” Ja selliseid küsimusi küsime siiski pigem neilt, keda teame-tunneme. Siin aga ei oodatagi sellele küsimusele vastust. On muidugi inimesi, kes ka tõsiselt su käekäigu kohta huvi tunnevad.

Üldiselt on aga nii, et see on üks põhiviisakusi ja on viisakas küsida, kuidas kellelgi läheb. Et ise ka viisakaks jääda, küsi sama vastu ning lisa lühidalt ja kiirelt, et hästi. Kas sinu olemine ka tegelikult teist huvitab või ei, see ei ole tähtis. Kui sul läheb halvasti, siis parem ära seda maini. Kes seda jaksab kuulata?

Inglismaal ära imesta, kui suvaline inimene tänaval sinult sinu käekäigu kohta küsib. Võib-olla teeb ta seda seepärast, et su näoilme reedab stressi, viha või nukrust. Võib-olla tunneb ta lihtsalt vajadust seda suvalistelt inimestelt küsida. Ja hoolimata sinu nukrameelsusest pikka vastust ei oodata.

Pahempidi maailm

Inglismaa on muuhulgas kindlasti tuntud parempoolse liikluse pärast. Usu, see on alles algus reale muudele veidrustele, mis on inglastel teistmoodi kui mujal maailmas. Vähe sellest, et nad sõidavad vasakul teepoolel ja rool asub autos paremal pool, on neil ka teistsugune elektrisüsteem. Kui on plaan siia kolida või reisile tulla, siis muretse endale vahepistik, mille olemasoluta jäävad juuksed föönitamata ja jalad depileerimata.

Samuti ei pühitse inglased emadepäeva maikuus, vaid hoopis märtsis. Sama lugu on isadepäevaga — ei pea nad seda novembris, vaid südasuvel.

Lisaks on siin kahekorruselised bussid, mida mujal maailmaski, sealhulgas Eestis, näha saab. Eestis on küll see turistide meelitamiseks kohale toodud.

Kellaajast. Kui meil on kell pool neli, siis Inglismaal tähendab otsetõlkes pool neli tegelikult pool viis. Alguses tekitab see kindlasti segadust, hiljem aga saate aru, mis kell täpselt on. Niisiis, “half four” ehk “pool neli” tähendab tegelikult 16.30, mis meie jaoks on pool viis. Ja nii on iga pooltunniga. “Half twelve” ehk “pool kaksteist” tähendab tegelikult pool üks jne.

Inglismaal on ka Opel teise nimetusega. Alguses ei saanud ma päris täpselt aru, mis autoga tegu — siin kannab see nimetust Vauxhall. Samuti on sõidukil Inglise logo.

Vanemad tualetipotid on siin lingiga. Kui tahad vett peale lasta, siis vajuta aga link alla nii kuis jaksad. Ja käsi pesema hakates ära kraanist sooja vett oota. On kaks eraldi kraani: ühest tuleb külm, teisest tuline vesi. Enne pesu tuleb vesi mõlemast kraanist parajaks reguleerida. Seega, mõnusat sooja kätepesuks sobival temperatuuril olevat vett saad ainult moodsates ja uutes kohtades.

Milleks teistega sarnaneda, kui saab olla erinev ja omamoodi?

Elust-olust-inimestest Inglismaal loe taas järgmisel neljapäeva!