Oled koos oma kolme parima sõbrannaga ning võtmas viimast ampsu eriti maitsvast koogitükist — üks magustoit nelja peale –, kuid siis juhtub see jälle: “Jeerum, ma ei suuda uskuda, et ma nii palju sõin. Tunnen end jube paksuna.” Vahet pole, kes seda esimesena ütleb või kui lõbus teil siiani oli, sest on peaaegu paratamatu, et keegi teine ühineb: “Ma pole juba nädal aega trennis käinud! Mu kintsud hõõruvad teineteise vastu.” Kõik oigavad kaastundlikult ja järsku oledki jutusoonel, loetledes üles oma dieedipattusid ja ennast halvustavaid lugusid, üks hullem kui teine, kuni kogu õhtu võlu hakkab vaikselt hääbuma (hoolimata sellest vapustavast šokolaadikoogist). Koju jõudes tunnete kõik, et teie tüdrukuteõhtu oli kergelt muserdav.

Loe ja vaata Cosmo jaanuarinumbrist:
• Cosmo kaanestaar: Rita Ora elab täiel rinnal

• Kuidas hakkama saada ärevushäirega?

• Kaugsuhte saladused

• Mida tasub teada karmist seksist

• Juristiameti väljakutsed

• Palju põnevat moodi
Miks see alati nii läheb? Aga osaliselt seetõttu, et meie kultuuris õpetatakse naistele, et peame pigem nägema oma puudujääke kui kelkima saavutustega. Ühtlasi otsib naise aju alati kontakti teiste inimestega. Kui tunneme ebamugavust või valu, tahame seda teistega jagada, et me ei tunneks end nii üksikuna. Probleem on aga selles, et sõpradele oma nõrkuste loetlemine võib viia mõtted süngetele radadele.
Mida teha, kui õhtu hakkab tüürima negatiivsuse suunas? Ilmselt pole mõtet öelda: “Tüdrukud, räägime parem millestki muust,” sest see võib sinu sõbrannades tekitada tunde, et nad on midagi valesti teinud, ning üksteise suhtes halbu emotsioone esile kutsuda. Katseta neid väikseid nippe, et vestluse fookust veidi peenetundlikumal viisil muuta.

Oota!

Kui sul tekib kiusatus virisemisega kaasa minna, siis peatu hetkeks ja mõtle: “Miks ma seda räägin?” Tee paus ja mõtle, millist kontakti sa otsid ning mis sorti halba emotsiooni proovid rääkimisega leevendada. Siis lihtsalt lase neil tunnetel end vallata, hingates samal ajal rahulikult poolteist minutit. Kui mõistad, milles on asi, lähevad negatiivsed mõtted tavaliselt ise ära.

Juhi!

Mõtle endast kui vestluse tervendajast. Proovi grupi energiataset langemise asemel tõsta. Tee mõni kompliment, mis ei ole välimusega seotud (“Sinu uus töökoht tundub väga huvitav!”) või jaga häid uudiseid (“Plaanin puhkust soojale maale. Kas kellelgi on häid ideid?”). Suuna oma sõnadevool helgematele radadele.

Salvesta!

Iga kord, kui näed mõnd mõttetera või pilti, mis tekitab sinus hea enesetunde, tee sellest foto ja salvesta oma telefonis eraldi kausta. Kui vestlusteemad hakkavad rappa tüürima, näita mõnda neist sõbrannadele — armsad pildid kassipoegadest sobivad meeleolu tõstmiseks alati.

Ainult rahu!

Suru oma nimetissõrme ots vastu pöidlaotsa, seejärel tee sama järgmiste näppudega, kuni väikese sõrmeni välja, öeldes mõttes iga kord, kui sõrm puudutab pöialt: “Rahu. Algab. Minust. Endast.” See on kombinatsioon mantrast ja mudra’st (budistlik nimetus sümbolistlikule käepoosile), mida võid kasutada igal ajal. Fraas muudab su meeleolu rahulikumaks, mudra aga saadab sõnumeid ajule justkui punktimassaaž. Nimetissõrm vabastab arukust, keskmine sõrm kannatlikkust (seda tasub meeles pidada, kui tekib tahtmine kellelegi keskmist sõrme näidata!), sõrmusesõrm teadmisi ning väike sõrm ettenägelikkust ja inspiratsiooni.