Nagu arvata võib, tekitab selline peremudel eestlaste hulgas lahknevaid arvamusi. On neid, kes noortele igati jõudu-jaksu soovivad ja neid, kes noortele tänaval möödudes viltu vaatavad. “Ilmselt vaadatakse meile — noortele peredele — viltu sest usutakse, et me ei saa hakkama. Hurjutatakse, kuidas oleme noored, elu elamata ja nii edasi. Kahjuks ei taha sellised ütlejad ise uurida ja süveneda, kas tegelikult ka nii on. Oleme enda peal tundnud väga palju just vanemate inimeste halvustavaid pilke. Nende jaoks oleme me justkui “halb eeskuju” ja “igaveseks läbi kukkunud,” kirjeldab Laura. Tuge saavad noored pigem eakaaslastelt, kes nende perekonna aktsepteerimisel probleemi ei näe.

Milliseid soovitusi te jagaks neile, kes on teiega sarnases olukorras? Kust leida tuge ja kuidas hoida pea püsti hoolimata sellest, kui ka lähedased teravaid kommentaare teevad?

Kõige tähtsam on oma laps ellu jätta ja tema kasvatamises kindel olla. Kui sa hakkad endas kahtlema, siis märkavad seda ka ümber olevad inimesed ja saad neid halvustavaid pilke palju rohkem, kui pea püsti käies. Kui omavahel on usaldus ja kindlustunne, on juba palju kergem toime tulla. Loomulikult on väga raske, kui lähedased inimesed ütlevad sõnu, mida kunagi hiljem ehk kahetsevad. Seega peavadki noored vanemad ise kindlasti kokku hoidma ja teineteist toetama.

Kui keeruline on noorel emal ja isal hakkama saada? Milline on argipäev?

Me ei saa rääkida teistest peredest, küll aga enda omast. Meil ei ole raske oma elu ja toimetustega hakkama saada. Meie argipäev on selline, et saadame hommikul pereisa tööle ja seejärel viin mina lapse lasteaeda. Siis tulen koju ja toimetan siin — koristan, pesen pesu jms. Kuna meil on kohe-kohe sündimas teine beebi, siis sel aastal ma kooli ei läinud. Küll aga lähen ma kooli, kui ka meie teine laps lasteaeda läheb.

Abilisi, kes meid igapäevaselt aitaksid, meil ei ole. Teeme kõike ise ja majandame samuti ise.

Kuidas te hakkama saate? Kui suur on summa, mida igakuiselt rahaliselt kulutada saate ja kuidas te sellega toime tulete?

Saame väga hästi hakkama. Kuna oleme planeerijad ja kalkuleerijad, siis ei saa juhtuda olukorda, kus meil majapidamiskulude jaoks raha ei jätku. Meie igakuine sissetulek on umbes 800 eurot ja sellega elame me kenasti ära — maksame arved, ostame söögi ja raha jääb ülegi. Nagu ma mainisin, planeerime me oma eelarvet ja ei tee ühtegi kulutust enne, kui oleme kõik asjad paberil läbi arvutanud. Soovitan kõigile, kellel on oma rahaga raske toime tulla teha endale eelarve. See on väga hea abimees nii algajale iseseisva elu alustajale, kui ka tegelikult juba vanemale inimesele.

Millisena näete oma tulevikku? Viie, kümne ja 15 aasta pärast?

Väga raske on nii palju aastaid ette mõelda, aga ilmselt kasvatame me siis endiselt oma kahte last ja käime mõlemad tööl. Loodetavasti elame me ka siis hästi ja õnnelikult. Loodame, et kõik on nii viie, kümne kui ka 15 aasta pärast veel sama hästi!