“Käsi pestes, duši all käies või isegi sellele mõeldes saavad inimesed end “puhastada” ka halbadest mälestustest ja tunnetest või kahtlustest,” kinnitab uurija Spike Lee Michigani ülikoolist.

Kuid Lee hoiatab, et pesemise efekt ei pruugi alati olla positiivne. Käte pesemine võib vähendada ka positiivseid mälestusi ja emotsioone.

Uurijad palusid vabatahtlike grupil hinnata nii enda kui teiste moraalsust. Osalejad pidid mõtlema ühele ebasündsale teole minevikust ning samal ajal hinnati psühholoogiliste testide abil, kui rängalt nad end selles süüdi tunnevad.

Osa grupist oli testimise ajal puhtas ja korralikus ruumis, teine osa aga räpases keskkonnas ning ühele osalejategrupile anti antiseptiline kätepuhastusvahend ning võimalus testi lõpus midagi head teha.

Selgus, et räpases toas olijad hindasid kaaslasi amoraalsemateks kui need, kes said otsuse langetada puhtas toas. Kätepesuvahendi kasutajad tundsid oma halbade tegude tõttu vähem süüd kui need, kel kätepesuvõimalus puudus. Need katsealused, kes pesid käsi ja tundsid end vähem halvasti, olid rohkem valmis osalema heategevuses.

Need “halvad teod,” mida uurijad palusid hinnata, olid masturbeerimine ja abort.

Selgus veel, et kuigi inimesed tunnevad end pärast pesemist nii vaimselt kui füüsiliselt paremini, ei olnud nad pärast seda tingimata õnnelikumad.

Allikas: DailyMail

Loe veel: Kiire lõõgastus: kodune spaa sinu vannitoas" href="http://naistekas.delfi.ee/ilumood/ilusnaine/kiire-loogastus-kodune-spaa-sinu-vannitoas.d?id=57040186">Kiire lõõgastus: kodune spa sinu vannitoas