Ennast armastada polegi nii lihtne, kui paistab. Norime enda kallal pidevalt. Kord pole vööümbermõõt see, mis peaks, kord ei rahulda ülikoolist saadud diplom, kord pole karjäär eriti edukas, kord pole lapsed küllalt viisakad ning ka mees ei kõlba enam kuhugi. On hea, kui rahulolematus oma eluga muutub stiimuliks ning innustab uutele tegudele. Ent palju sagedamini toob see kaasa kurbuse, depressiooni ning soovi süüa korraga ära kilo šokolaadi. On tulnud aeg kuulutada sõda harjumusele olla pidevalt sõjajalas iseendaga.

Välimus

Keskeakriis algab naistel 30-40 vahel. Selles eas tekivad välimuses esimesed ealised muutused. Laubale ilmuvad kortsukesed, taljele mõned liigsed kilod. Juuksed pole enam nii kohevad ja läikivad. Kaasaegne ühiskond vaid tugevdab naiste hirme ja komplekse oma välimuse suhtes. Ajakirjade lehekülgedel ilutsevad vaid noored moekad kaunitarid ja ega filmideski kohta just eriti üle 35aastaseid peaosatäitjaid. Ometi pole põhjust alluda igavese nooruse üleüldisele hüsteeriale. Kaduvat noorust taga ajades hakkavad mõned naised meigiga üle pingutama. Ära sina seda viga tee! Külasta spetsialisti ning valige koos välja meik, mis just sinu näotüübile ja eale ideaalselt sobib. Vaata filme, kus mängivad Meryl Streep ja Helen Mirren. Nemad on kaunid nii 40aastaselt kui ka 50aastaselt. Kui naine särab elurõõmust ja optimismist, siis on tema ilu igavene. Naerata sagedamini ning kõik märkavad siis sinu säravaid silmi, mitte kortsukesi nende ümber.

Karjäär

Kui noored koolide ja ülikoolide lõpetajad saavad diplomid, on nad täidetud rõõmsa ootusega. Neile näib, et lähema 10- 15 aastaga jõuavad nad kõike teha — soetada endale pere ja lapsed, tõusta kõrgele karjääriredelil ning saada jõukaks ärinaiseks. Reaalsuses ärkavad nii mõnedki ühel ilusal hommikul ning mõistavad, et nad on juba 30, ometi töötavad ikka veel ilma oluliste perspektiivideta. Igati seletatav põhjus masendusse langemiseks. Kui oldi alles karjääritee alguses, ei hoiatanud mitte keegi, et pere ja lapsed võtavad nii palju aega ning karjääriredelil tõusmine lükkub tahaplaanile.

Rahulolematus iseendaga taandub, kui hakkad tegutsema. Sest just see vanus sinu elus võib saada perioodiks, kus tõused tõeliselt karjääriredelil. Tööandjad mõistavad üha enam, et üle 30aastased naised on suurepärased töötajad. Lapsed on kasvanud ja vajavad vähem hoolt. Naisel on nüüdseks kogemusi inimestega suhtlemiseks ning ebastandardsete otsuste tegemiseks nii elus kui töös.

Võta kätte pliiats ja paber ning koosta karjääriplaan lähiaastate jaoks. Vasta mõningatele küsimustele. Kas tahad ka edaspidi töötada oma erialal? Kui unistad selle muutmisest, mis siis sulle huvi pakuks? Millist väljaõpet sa vajaksid, et järgmisele karjääriredeli pulgale astuda? Sõltuvalt sinu vastustest käi vestlustel või hakka õppima või siis asu oma praegusel töökohal endisest aktiivsemat osa etendama.

Perekond

Selles eas abielunaised hakkavad sageli aru saama, et nende abielu on ideaalsest kaugel. Rahulolematus oma eluga tekib sellest, et unistused erinevad reaalsusest. Lapsed polegi nii sõnakuulelikud inglikesed ega hiilgavad õppijad, nagu kunagi sai unistatud. Mees pole enam nii kirglik armastaja ja hoolitseja kui romaani alguses.

Kõigepealt tee endale selgeks, et ideaalne abielu on müüt. Erimeelsused, arusaamatused, tülid ja kriisid on kindlad saatjad reaalses elus. Küsimus seisneb vaid selles, kuidas te nendest jagu saate. Võimalik, et just nüüd tasuks läbi lugeda mõni psühholoogiaalane raamat suhete kohta. Ürita siiski lugeda selliseid raamatuid, mis on kirjutatud professionaalide, mitte isehakanute poolt. Kui suhted mehega on jahenenud, tähendab on tulnud aeg muudatusteks. Ühised sõidud, uued hobid, soeng, uusi tuuli seksiellu — kõik see aitab suhteid värskendada. Ning sul ei ole enam mingit põhjust olla rahulolematu iseendaga.

Allikas Darja, jaanuar 2017