Möödunud reede pärastlõunal avaldas ka Prantsuse ajakirjanik Sandra Muller oma Twitteri kontol loo piinlikusttekitavast ja kohatust seksistlikust külgelöömiskatsest kasutades selleks prantsuse keelset versiooni hashtagist #MeToo - #BalanceTonPorc ehk “Paljasta oma siga”, vahendab The New York Times.

“Sul on suured rinnad. Sa oled täpselt minu maitse järgi naine. Ma aitan sul terve öö jooksul orgasme kogeda,” tsiteeris ta oma ahistajat. Teisipäevaks olid juba tuhanded prantslannad Mulleri üleskutsega liitunud, avaldades murettekitavaid lugusid seksuaalsest ahistamisest ja ärakasutamisest.

Prantsusmaal, kus šovinistlik kultuur on juba pikka aega võimaldanud meestel karistamatult inetult käituda, ei aidanud sotsiaalmeedias üles tõstatatud probleem mitte ainult tuua muutusi kultuuris, aga ka seaduses. Prantsuse soolise võrdõiguslikkuse minister, feminist ja kirjanik Marlène Schiappa algatatud eelnõu võimaldab politseil trahvida tänaval mehi, kes tänaval naistele sobimatuid kommentaare teevad või avalikus kohas kiimaliselt käituvad, sooviga tõkestada meeste seksistlikku käitumist. Ka Prantsusmaa president Emmanuel Macron on oma toetusavalduse andnud.

“Me teame väga hästi, mis hetkest alates tunneme end ebamugavalt, ebaturvaliselt ja ahistatuna,” ütles Schiappa tuues ka näite, kuidas mees võib naisterahva personaalsesse tsooni tungida. “Näiteks rääkides sinuga seistes 10-20 sentimeetri kaugusel su näost.” Või jälitades sind mitmeid tänavavahesid mööda või küsides sinu telefoninumbrit 17 korda.

Seda, kuidas määrata kindlaks, mida üldse tänavaahistamiseks pidada ja millised võiksid olla trahvimäärad, arutab Prantsuse valitsus väga pingsalt võttes arvesse ka ekspertide ja rahva enda nõu.

Lugeja, avalda arvamust, kas samasugune seadus võiks ka Eestis kehtida?