Kui seisad silmitsi mõne probleemiga, olgu see siis seotud su kallima, sõbra või tööga, püüad ilmselt instinktiivselt endale kindlaks jääda ja asjast jagu saada. Leidub aga teinegi taktika, mis pole sul ilmselt peast läbi käinudki või kui ongi, siis tundub see omane vaid argpüksile — lihtsalt püsti tõusta ja minema jalutada. Tõsiselt.

“Ilmselt paljusid on õpetatud mitte alla andma ja probleemiga tegelema, kuni lahendus on leitud,” räägib raamatu “Mind Over Mood” kaasautor Christine Padesky. “Ometi võib just allaandmine, ükskõik kui ebaloomulikult see ka ei kõlaks, olla eduka lahenduse võti.” Muidugi otsustame ise, millal ja kuidas lahinguväljalt lahkume.

Miks “põgenemine” töötab?

Esiteks, mõned raskused muutuvad üha allumatumateks, mida rohkem me nendest püüame jagu saada. “Kui oled korduvalt punnitanud mingit probleemi lahendada ja miski ei aita, siis lepi sellega ja liigu oma eluga edasi,” soovitab Padesky. Oletame näiteks, et panustad juba aastaid tohutult oma töösse, kuid ülemus on sinu pingutuste suhtes pime. Mida rohkem sa oma töösse investeerid, seda enam häirib sind tema tunnustuse mittesaamine. Korduvad katsed ennast märgatavaks teha viivad sind ainult meeleheitele, nii et hakka parem CV-sid laiali saatma.

Teine moment, mil peaks kaotusega leppima ja minema jalutama, on Padesky sõnul siis, kui tekivad probleemid asjadega, mis tavaliselt hästi sujuvad. Kui sinu peikade ajalugu on häid meenutusi väärt, kuid sa kaebad tihti oma praeguse kallima üle, avastades, et küsid sõpradelt rohkem nõu kui tavaliselt, on see märk sellest, et miski teie suhtes ei tööta. Uue tee valimine võib olla väga arukas valik, sest koht, kus elad, täiuslikuna näiv töö või mees, kes tundus nii õige aasta tagasi, ei pruugi sobida nüüd. “Sa pead oma elu pidevalt korrigeerima, kui soovid liikuda oma unistuste suunas,” seletab raamatu “The Emotional Toolkit” autor Darlene Mininni. Võib-olla kolisid sa pärast kooli lõppu suurlinna, sest olid valmis suure pauguga oma elus uues keskkonnas uut lehekülge pöörama. Mõne aasta pärast, kui sul on omandatud suur hulk kogemusi, tunned aga, et see kõik ei ole enam õige ja igatsed hoopis millegi rahulikuma ja stabiilsema järele, näiteks soovid elada väikelinnas.

Tee oma otsused targalt

Me ei ütle sulle kunagi, et peaksid oma kapriisidest loobuma — ainult siis, kui oled kindlaks teinud, et probleeme ei saa lahendada mingil muul viisil. Sellest arusaamiseks vaata oma minevikku. Pea meeles, et enamik uusi kogemusi on algul väga erutavad, kuid siis kaob esialgne põnevus lihtsalt ära. Seega, ära loobu millestki rutakalt vaid sellepärast, et see ei paku enam samasugust huvi nagu alguses. 

Loe Cosmo augustinumbrist:
• Intervjuu: Lolitalik Mena Suvari.

• Seksiteema, mida isegi meil ei sobi kaanele panna.

• Miks meestele meeldivad “odavad” naised?

• Näppa oskusi neilt, kes sulle närvidele käivad.

• Seksikate suvekiharate saladused.

“Kõigepealt mõtle hoolega järele, kuidas endas seda vana kirge asja vastu taas üles äratada,” ütleb Padesky. Näiteks, kui oled oma peikaga viimasel ajal tobedate pisiasjade pärast tülitsenud, muutke oma kohtingud loomingulisemaks, et suhtele boost’i lisada ning taas lähedaseks saada. Rääkige teineteisega ausalt ja mõelge, kuidas oma vahekorda paremaks muuta. Kui see ei õnnestu, tead vähemalt, et pingutasid teie õnne nimel. Kui oled otsustanud oma ellu muutusi tuua, ei ole sa algul ilmselt päris kindel, mis suunas liikuma hakata. Siin sulle mõned juhised: tee kindlaks millist muutust sa vajad. Mõnikord ongi ainuõige otsus sõna otseses mõttes oma asjad pakkida ja mujale elama minna, kuid ka töölt lahkumine, uute sõprade või parema kavaleri leidmine võib sind taas õigele rajale aidata.

Seejärel sea sammud millegi uue poole, mis on su eesmärkidega kooskõlas. “Nii ei taba sind järjekordselt samad probleemid,” teab psühholoog Yvonne Thomas. Kui oled rahulolematu oma tööga, sest sinu ülemus jälgib sind liiga pingsalt, otsi omale amet, mis pakub sulle rohkem iseseisvust või hakka võimalusel hoopis vabakutseliseks.

Määra endale 3–6kuuline tähtaeg, mis ajaks tuleb otsus vastu võtta — nii ei lükka sa oma probleeme lõputult edasi ega hakka lahendamatute asjadega vanast harjumusest jälle tegelema. Kui aga lahkud, siis tee seda väärikalt, sest kunagi ei või teada, mis tulevik toob. “Ära tee impulsiivseid otsuseid,” hoiatab Mininni. “Muidu hakkad mõtlema, kas sa äkki ei pahvatanud oma otsust liiga vara välja, lisaks võid öelda midagi, mida hiljem kahetsed.” Nii et kui oled maruvihane, et su mees ei ilmunud kuskile õigeks ajaks kohale (jälle!), ei ole see kohane hetk teda põrgusse saata. Võta endale aega, et asjad korralikult sujuksid — organiseeri endale mõned töövestlused, leia uus korter… “Kui tead, et sul on palju uusi tegevusi tulekul, oled põnevil järgmiste sammude pärast, leevendades sellega võimalikku ärevust,” segitab Mininni. “Asjad laabuvad siis palju sujuvamalt.”

Kui hakkad endas kahtlema

Alati ei pruugi see küll nii minna, kuid võib juhtuda, et kohe pärast seda, kui oma lahkumisest teada annad, hakkavad inimesed sinuga ülihästi käituma ja pakuvad sulle just seda, millest seni puudust tundsid — ülemus lubab ametikõrgendust, peika üllatab sind sõrmusega ning “noa selga löönud” sõber ilmub su ukse taha uhke lillekimbuga. Kas pole irooniline? “Inimesed ei pruugi enne faktiga silmitsi seismist taibata, kui valus sinu kaotus neile tegelikult on,” ütleb Mininni. “Lihtsalt usalda oma sisetunnet. Selles pole midagi halba, kui annad asjade käigule uue võimaluse — seda muidugi vaid seni, kuni oled kindel, et see on see, mida SINA tahad.” Ning ole valvel hoiatavate märkide eest, et sama vana probleem sind taas enda alla ei mataks.

Arvesta ka sellega, et mida lähemale jõuad muutuse tegemisele, seda rohkem hakkad närveerima. “Ära hakka endas kahtlema,” ütleb Padesky. “Pea meeles, miks sa üldse tahtsid lahkuda.” Kontrolli ka oma ootused uuesti üle. “Kõige uuega kohanemine võtab aega ja kui sa naiivselt usud, et kõik saab hoobilt olema täiuslik, võib sind tabada suur pettumus,” selgitab Padesky. “Keskendu kõigele positiivsele, mida sinu uus elu sulle pakub.” Oleme täitsa kindlad, et oled õnnelik oma tehtud muutuse üle, kuid mis iganes ka juhtuma peaks, mõjub jalgalaskmine hästi ka sinu enesekindlusele. “Oma saatuse üle kontrolli omamine on tohutult vabastav,” räägib Thomas. Sa ei lase probleemil enda elutegevust halvata, vaid muudad selle uueks seikluseks.