AUTAN-sarjas on käsimüügipreparaate, mis aitavad sääsed, parmud ja isegi puugid 4 tunni jooksul eemal hoida. Vahendit tuleks panna mitte ainult katmata nahale, vaid ka riiete alla, sest puuk on teatavasti salakaval ronija. AUTAN-aerosool maksab Tõnismäe apteegis 66, määrdepulk 67, spray 54 krooni. Ka päevituskreemi SOLAR ühel keskmise UV-filtriga variandil on sees sääsetõrje komponent.

Putukaid aitavad inimesest eemal hoida ka nelgiõli, sidruniõli, lavendliõli, eukalüptiõli, mida võiks nahale piserdada. Sääsed ei salli ka sidrunmelissi ja salvei lõhna. Nii et nende taimede mahlaga tupsutamine hoiab kostilised eemal.

Kui inimene teab, et ta on tundlik putukate torgete vastu ehk teisisõnu – ei salli, et sääsk teda oma süljega tatistab, võiks ta tunnike enne sellisesse seltskonda sattumist võtta sisse allergiavastase tableti. See ei lase kupladel tulla ja leevendab üsna hästi ka sügelust. Niisugusteks vahenditeks on Claritine, Zyrtec, Kestine, Semprex, mis kõik apteegi käsimüügist saadaval. Häire puhul ei ole tavaliselt tegemist allergiaga, vaid ülitundlikkusega, mille reaktsioonid on põhimõtteliselt samasugused kui allergialgi.

Ei ole allergiatabletti käepärast olnud, võiks sügelust ja turset leevendada sinna teepuuõli määrides. Üsna hästi aitab ka tupsutamine mentoolpiiritusega. Kui kodus juhtub olema Menovasiini, mida tavaliselt kasutatakse valutavate liigeste puhul, parandab seegi putukate tehtud ülekohut. Ka muud eeterlike õlidega valmistatud käsimüügiravimid on jahutava ja seega leevendava toimega, näiteks vietnami palsam või Kuldtäht.

Putuka hammustuse lööbe peale võib panna ka Dermilonpastat või Desitinpastat, need on kaasaegsemad variandid endisest tsinksalvist. Tuntud OFF-sarjas on välja töötatud spetsiaalne OFF-geel (60 krooni) putukate tekitatud lööbe ja kihelemise vastu. Salv sisaldab ka kummelit ja aaloe verat, nii et aitab ärakratsitud nahkagi parandada.

Leevendav toime on kõigil nimetatud käsimüügiravimitel ka mesilase nõelamise korral. Nii sääskede-parmude kui mesilase torke kohale võiks asetada jahutava mähise.On inimene mesilasemürgile ülitundlik, peaks ta enne ohtlikku kohta minekut konsulteerima aga oma perearstiga, kes kirjutab välja juba tugevama toimega preparaadi. Kui mesilane on niisugust inimest pähe nõelanud, võib mürk esile kutsuda kutsuda soki.

Mõnda inimest teevad haigeks kõrvenõgesed, millega samuti suviti rinda tuleb pista. Kõrvetatud kohad ei lase öö otsa magada, valutavad. Mida teha?

Arvan, et kindlasti aitavad selgi puhul eespool nimetatud käsimüügiravimid. Kui juba üks allergilisi häireid kannab nime nõgesetõbi, peaks ju allergiatabletid Zyrtec, Kestine, Claritine ja Semprex parandama ka nõgese enda "hammustust". Semprex (58 krooni) mõjub teistest nimetatud rohtudest pisut kiiremini, teda võetakse 1 kapsel korraga 2–3 korda päevas, teisi tablett korraga 1 kord päevas. Kestinet (75 krooni) võib raskema allergiajuhu puhul siiski samal päeval ka 2 tabletti võtta.

Aino Itra annab laiskadele suvitajatele ja töökale maarahvale veel ühe soovituse: enne sääskede sekka minekut ei maksaks maiustada sokolaadi ja kommide-kookidega. Need tüütud tiivulised nimelt armastavad "magusat verd".