Korraldatud reise ostvat inimest võib täie austusega nimetada turistiks. Turist on inimene, kellele reisimine on rahakulutamise vahendiks. Kuid peale turistide on olemas ka ise reisi marsruute ja vahendeid planeerivad matkajad. Need on inimesed, kellele reisimine on silmaringi avardamise ja uute kogemuste ning oskuse omandamise vahend.

Matkajale on info hankimisel kõige esmaseks abimeheks internet. Reisisihtide seadmiseks võib soovitada www.trip.ee keskkonda. See on eestikeelne reisiinfot vahendav sait, mis põhineb vabatahtlikul postitamisel. Tripist võid leida häid reisisoovitusi, klappida transporti, leida reisikaaslase või lugeda kirjeldusi ja vaadata fotosid käidud teedelt. Samas võid ka ise oma reisi fotosid, kogemusi ja soovitusi jagada. Ei puudu ka reisifirmade odavpakkumised ning foorum.

Kui reisisiht valitud, tasub mõelda liiklemisviisile. Loodussõbralikum on kasutada transporti, mis on juba liikumas. Turvaliselt ja etteplaneeritud hääletada saad www.kyydiga.ee lehte kasutades. See Tartu Ülikooli üliõpilasedustuse toetatav veebilehekülg üritab viia kokku transporti pakkuvaid ja sõita soovivaid inimesi. Kuulutust üles panna saavad vaid registreerunud kasutajad, sõidusoovimiseks peab aga kasutama telefoni abi. Inimeste eelnev suhtlemine tagab turvalisuse.

Üldiselt on lehekülg toimiv, kuid paraku kipuvad pakutavad sõidusihid piirduma Tartu-Tallinna vahelise liiklemisega. Sellisel hääletamise viisil oleks Eestis veel arengut, mulle endale tundub, et põhjuseks on kyydiga.ee vähene tuntus autojuhtide seas. On ju palju roolikeerajaid, kes liiguvad igapäevaselt mööda kindlat marsruuti ja on oma rutiinse igavuse peletamiseks vägagi nõus hääletajaid peale võtma.

Hotellis ööbides ja turistidele mõeldud bussireise kasutades jääb matkaja ilma kohalikust koloriidist. Hotellid on üle kogu maailma väga sarnased ja igavad. Ja giidide jutt on pahatihti rohketest aastaarvudest kubisev masinlikult ettekantud vuristamine, millest miskit meelde ei jää. Märksa huvitavam on võimalus ööbida kohapeal elavate inimeste kodudes ning kuulata nende endi arvamusi kodulinnast ja ilmaelust. Sellist külastamist soovivate ja majutust pakkuvate inimeste vahendamisega tegeleb www.hospitalityclub.org.

Hospitality Clubi eesmärk on kokku viia rahvusvahelist tasuta ja vabatahtlikkusel põhinevat majutusteenust soovivaid ja pakkuvaid inimesi. Clubi kuulub ligi 650 000 liiget 228 erinevast riigist üle maailma. Väidetavalt on esindatud isegi Anktarktika ja Gröönimaa. Enim kasutajaid on siiski tegutsemas Prantsusmaal ja Saksamaal, Eesti registreeritud kasutajaid on ligi 6000.

Tavaliselt pakutakse oma kodus külastust kuni nädalaks, toidu ja teiste lisamugavuste pakkumine lepitakse eelnevalt kokku. Turvalisust tagab süsteem, kus külastaja saadab majutajale oma passi või ID-kaardi andmed. Külla saabudes võib majutaja külastaja dokumente kontrollida. Igal vilunumal kasutajal tekib kasutajate hinnangute läbi oma taust. Mida enam kommentaare on kasutajal, seda rohkem võib teda usaldada.