Enesetapuga kaasneb ühiskonnas tabusid ja müüte, mis ei hõlbusta nende teemade rääkimist. Kaotuse hetkel on tihtipeale võimatu uskuda, et traagilisest sündmusest tulenevat hingevalu miski kunagi leevendada saaks.

Lahkunu leinamine — teadasaamisega seotud šokk, kaotuse teadvustamine, sellega leppimine ning täisväärtusliku elu edasielamine — on protsess, millel on oma loomulik kulg ning mis võtab aega.

Raskete kaotustega toime tulemiseks ei piisa tavaliselt sisemistest ressurssidest. Oma intensiivsete ja paradoksaalsena näida võivate reaktsioonide, tunnete ja mõtete läbitöötamiseks ja lahtimõtestamiseks on vaja ja võimalik leida abi ja toetust. Individuaalse professionaalse nõustamise kõrval on tunnustust leidnud grupitööd, kus koos käivaid inimesi ühendab sarnane kogemus ja üksteisemõistmine.

Suitsiidi tõttu lähedase kaotanud inimesed on oodatud osalema uute suitsiidiohvrite leinagruppide töös, mille Eesti-Rootsi Vaimse Tervise ja Suitsidoloogia Instituut (ERSI) käivitab projekti “Eesti Depressioonivabaks” raames koos Tallinna Kriisiabi Keskusega.

Võtke julgelt ühendust grupijuhtidega:
* Tallinna grupp (alustab tööd 18. okt): Kaie Palmet (Tallinna Kriisiabi Keskus), tel 6314 300 või 56 567 626, e-mail kaiepalmet@hot.ee
* Tartus: Karmel Saveljev (ERSI), tel 50 57 433, e-mail karmel.saveljev@ut.ee