Kuuldavasti on see suudlema kutsuv lause iirlaste jaoks tegelikult üsna uus ja võõras nähtus, sest tekkis mõttena ilmselt hoopis Ameerikas, ühe nutika kaupmehe peas. Oli sel kaupmehel ju turistidele mõeldud särgi-mütsipoes igasugust träni, millel veidrad sildid peal. Kuid ei olnud midagi sellist, mida rahvas tahtnuks osta just 17. märtsil, nii populaarsel püha-pätriku-päeval. Mees trükkis esimest korda särgile väljendi: Kiss me I’m Irish
Nüüd teevad selle väljendiga äri kõik, kel midagi müüa — pagaritest lemmikloomade kaelarihmatootjateni välja.

Iirimaa linnulennul

17. märts on Iirimaa kaitsepühakuks saanud preester Patricku mälestuspäev.

Püha Patricku (iirlastele tuntud kui Naomh Pádraig ja inglastele Saint Patrick) sünnidaatum on täpsustamata. Arhiivi andmeil on mees sündinud 385-390 aasta paiku. Kuid ta suri 17. märtsil 461. aastal.
Pühamehe ristinimi on usutavasti kas Maewyn Succat või Magonus Sucatus ja ehkki ta sündis preestri perre, ei olnud usk tema jaoks kaua aastaid üldse oluline. Ometigi sai temast pühak just tänu usule: 5. sajandi Iirimaa pööras end ristiusku tema tubli kihutustöö tulemusena.
Muide, Püha Patrick on ka Nigeeria kaitsepühak ning inseneride ja pagendatute kaitseingel.

Mehe mälestusepäeval tähistavad Iirimaa rahvuspüha üle maailma kõik need, kellele Iirimaa, muusika ja kultuur on aegade jooksul korda läinud ja armsaks saanud. Traditsioonilisi paraade korraldatakse nii Dublinis kui ka New Yorgis.

PILDIKESI Iirimaa värvilisest eluolust

Iirlaste püha mees on usutavasti pärit Šotimaalt Kilpatrickist, kuid kindel see pole, kuna mõnede andmete kohaselt on mees sündinud hoopis suure saare läänerannikul või koguni Prantsusmaa põhjakaldal. Legendi kohaselt sattus mees lapsena röövlite ohvriks ning ta viidi Iirimaale orjaks. Just orjus tegi temast vaga kristlase, kes usust jõudu saades lõpuks pagendusest põges ning ühes Prantsuse kloostris usinalt jumalasõna juurde õppis. Seejärel läks mees vabatahtlikult ja vaba mehena Iirimaale tagasi ning tõi rahvale usku ja valgust.

Nii on päeva sümboliks saanud kolmeleheline ristikhein, mida preester Patrick kasutas Isa, Poja ja Püha Vaimu märgina: ühe varre otsas on kolm eraldi kasvanud (ja samas siiski seotud) elementi, südant ja suunda.

MUUSIKANÄIDE, soovitame kuulata lõpuni

Veel üks killuke pühaku-legendist
Patricku nime võttis mees enesele Prantsusmaal ühes kloostris jumalat teenides ja õpetatusi saades. Kuni lõpuks oli aeg küps ja mees naases Iirimaale.
<em>Foto: MorgueFile</em>
Kuid elus on ikka raskused rõõmuga segi, nii sai Patrick Iirimaal endale vastaseks saare kõige võimsama mehe — Laoghaire, Tara kuningriigi valitseja ning tema teinuks meelsasti saareriigist katoliikliku maa. Kuid Patrickul olid ju teised plaanid.
Legend räägib, et kohe pärast Iirimaale jõudmist süütasid Patricku pooldajad suure lõkke: kevade alguse märgiks ja saarerahva tähelepanu saamiseks. Ent tule süütamine enne kuninga märguannet oli tollel ajal rangelt keelatud.
Kuid Patrick oli osav ning tänu kavalusele ja mõõdutundele suutis mees kuninga lõpuks ära rääkida. Oma rolli selles loos mängis ka kolmeleheline ristikhein.

Druididest ja teistest paganatest hoolimata ajas Püha Patrick saarel oma liini enam kui 30 aastat. Iirimaale püstitati kirikuid, kerkisid kloostrid ja koolid.
Ta suri 76-aastasena ning tema haud asub Downpatricki linnas, P6hja-Iirimaal.

Patrickist jäi alles ka kirjasõna: näiteks Confessio, kristlik autobiograafia ja Kiri Coroticuksele, milles mõistab Iiri kristlaste kohtlemise eest hukka waleslased.

Maailmakuulus kooseis nimega RiverDance

Rahvasuu räägib, et:

  • Püha Patrick hävitas Iirmaalt kõik ussid ära. Nii mõnes mõttes olnudki, sest mees tõi enesega ju ristiusu ja ajas ära kurjad paganad ja nõiad.
  • Patrick toonud enesega kaasa toona tundmatu ja mujalgi maailmas ainulaadse joogi — viski. NB! Alkoholi destilleerimisoskust toona veel ei tuntud.
  • endine Westpotis asuv mägi Eagle Mountain nimetati ymber Croagh Patrickuks, sest Patrick pidas sel mäel paastudes ja jumalat paludes vastu 40 päeva ja 40 ööd. Saaga järgi saanud Patrickule lõpuks ilmutuse jumalalt: iirlased ei pea kunagi kogema viimset kohtupäeva, sest seitse aastat enne seda vajub Iirimaa vee alla.
  • igal aastal ronivad sajad tuhanded palverändurid koidikul ja palja jalu mäe otsa ning kõnnivad 7 korda ümber Püha Patricku kuju, uskudes, et see päästab neid jumala vihast ja toob õnnistuse.
  • Püha Patrick ehitas ühe katedraali oma kätega — aasta oli 445 ja Armaghi linnas Põhja-Iirimaal üks selline St.Patricku nimeline tõesti ka on. Katedraali on hävitatud 17 korda.