On äärmiselt oluline leida enda jaoks peale perekonna, töö ja argipäevase rutiini ka midagi muud. Kuidas seda aga teha? Hobi on üks lihtne ja efektiivne viis oma „mina“ säilitamiseks.

Millist kasu võib see sulle siis tuua?

  • Aitab stressi maandada. Seda võib nimetada üheks kunstiteraapia osaks. Negatiivseid emotsioone saame iga päev ning parem on neid mitte koguda. Kui luua midagi kaunist, on võimalik eemalduda oma negatiivsetest tunnetest.
  • Annab võimaluse arendada oma võimeid ning realiseerida neid mingites uutes olukordades. See tähendab aga silmaringi laiendamist ning huvitavamaks ja mitmekülgsemaks muutumist.
  • Hobi tõstab ka enesehinnangut. Tehes seda, mida teised ei suuda, ning nähes töö tulemust, kompenseerime lööke oma enesehinnangu pihta, mida aeg-ajalt tööl või isiklikus elus saame.
  • Aitab hoida aju „toonuses“.

Meenuta unustatud oskusi

Kuidas siis avastada oma loomingulisi võimeid ning leida meelelahutus, mis oleks hingelähedane?
Võid mõtteis pöörduda tagasi lapsepõlve ja meenutada, millised tegevused sulle tol ajal meeldisid. Ja pole üldsegi oluline, kui uhke oli tulemus — kas mängisid orkestris esimest viiulit või lõid viimase akordi ajal taldrikuid kokku. Unusta vaidlused ema ja vanaemaga selle üle, kas sul on muusikaline kuulmine või hoopis eeldused sportimiseks. Sa ju ei pretendeeri auhindadele. Pealegi, paljud inimesed, kes meid lapsepõlves hindasid, ei olnudki eksperdid.

Arenda uusi andeid

Olukorrale võib ka teisest küljest läheneda ning küsida endalt, millisest emotsioonist sul puudu jääb. Kui energiast, vali sport ja turism. Kui tahad vaikust ja rahu — tee proovi maalimise või tikkimisega. Samas võid asuda eksperimenteerima, et tõestada enda peal „10 tuhande tunni teooria“ paikapidavust. Vastavalt sellele on iga inimene võimeline saavutama muljetavaldavaid tulemusi igal alal tingimusel, et ta pühendab oma tegevusele vähemalt 10 tuhat tundi. Põnevaid ideid oma hobide jaoks saab imelihtsalt internetist leida.

Hinda protsessi ja ka tulemust

Erinevalt tööst ja rutiinsetest toimetustest, on hobiga tegelemisel tähtsaim veedetud aja kvaliteet, mitte aga õmmeldud ja kootud esemete hulk. Võimalik, et sul ei õnnestu kohe kõik. Ometi pole sa ju kellelegi võlgu. Pole viga, kui sul kulus tehtud töö peale liiga palju aega. Ära heida meelt. Palju olulisem on energia juurdevool ning mõtete selgus, mis tekivad pärast hobiga tegelemist. Tuleta seda endale sagedamini meelde.

Äkki üritaks koos?

Lähedased ei mõista alati sinu „liigseid“ harrastusi. Ole valmis seisma oma õiguse eest tegeleda sellega, mis sulle meeldib. Samas on olemas ka parem variant. Leidub palju näiteid selle kohta, et oma harrastusega tegelev inimene on kaasanud ka oma pereliikmeid. Ära häbene kodustega või sõbrataridega oma ideid jagamast. Ühised harrastused mõjuvad suurepäraselt suhetele — ühendavad, lasevad üksteist paremini tundma õppida ning avastada ootamatuid külgi inimeses, keda sa pidasid „läbiloetud raamatuks“. Ent kõige andunumad liitlased on kindlasti lapsed, kes ühinevad rõõmsalt oma vanemate harrastustega.

Loe kokku eelised

Meie ajal on harrastuste valikul oluline ka materiaalne külg. Paljud hobid võimaldavad kokku hoida. Näiteks, kui on tarvis kingitust sõpradele või lähedastele. Ning mõtle, kui palju maksab tellitud sünnipäevatort! Ka siis, kui kood endale ise mütsi, on see kauplusest ostetust odavam ja ka kvaliteedilt võib palju parem olla. Ning täpselt sellist mütsi ei kanna peale sinu mitte keegi.

Minitest. Milline tegevus sobib just sinule?

Märgi ära väited, millega nõus oled. Kui neid on rohkem kui viis, proovi aktiivseid harrastusi (sport, tants …). Kui on vähem, siis vali rahulikumad tegevusalad (foto, käsitöö …).

  • Sa ei karda riskida
  • Riietuses meeldivad sulle julged ideed
  • Otsuste vastuvõtmisel kuulad sa sagedamini intuitsiooni, mitte loogikat
  • Oled enda puhul sageli irooniline
  • Kui sul on probleeme, eelistad olukorrast lihtsalt „vabaneda“
  • Raamatuid lugedes ja filme vaadates nutad sageli
  • Sul on suur unistus
  • Sulle meeldib väga lastega mängida
  • Kuulad harva võõraid nõuandeid

Allikas: Liza, november 2016