Kõnnak   võib rääkida tähelepanelikule inimesele mõndagi. Kui tahad luua mulje endast kui väga hõivatud inimesest, olgu su kõnnak kiirustav. On su astumine  vetruv? Siis mõeldakse sinust kindlasti kui optimistlikust ja loomingulisest isiksusest. Enesekindla inimese kõnnakut on lihtne ära tunda — ta astub kindlalt kannalt varvastele.

Istumismaneer.   Töine kohtumine. Sinu ees istub tundmatu inimene, kes on oma paberid laotanud üle kogu laua. See tähendab, et ta tunnetab end väga tähtsa persoonina. Laiali asetsevad jalad kinnitavad seda muljet.

Keha pööramine.   Kui jutuajamisest võtab osa mitu inimest, oleme pööratud selle vestluskaaslase poole, kes meile kõige sümpaatsem on. Või siis austuse märgiks juhataja poole.

Nihkume lähemale. Püüame läheneda nendele, kes tõepoolest meile meeldivad.


Nägu

Tähelepanu näole.  Märkad, et vestluskaaslane kohendab sageli juukseid, lükates neid näo eest eemale. Võimalik, et ta närveerib veidi. Teine variant — ta üritab sinu tähelepanu võita, ta flirdib sinuga.

Huulde hammustamine. On lihtne märgata, kui inimene on stressis. Ta hammustab või limpsib huuli. Nii tahab ta pingeid maandada ja veidi rahuneda.

Suletud silmad.   Kui vestluskaaslane hakkab äkki silmi hõõruma, katab need kätega või langetab laud, siis tähendab see, et ta püüab kaitsta end ebameeldiva või ohtliku info eest, mille äsja sai.

Tõstetud kulmud.    Inimene on siiralt huvitatud sellest, mis toimub. Kui ta kortsutab kulmu, siis on tal hirm või häbi. Liikumatud kulmud näitavad, et tal pole hetkel toimuva vastu huvi.

Siiras naeratus.  Põgus naeratus üksnes huultega — võib arvata, et inimene pole hetkel sinuga siiras. Tõelise naeratuse puhul naeratavad ka silmad. Kui tahad tööl paista asjalikuna, naerata vähem. Liiga palju naeratavad inimesed ei jäta ülemusele just eriti tõsist muljet.

Pea kallutamine.   Kui tahad mõista anda, et vestluskaaslase jutt on sulle huvitav ning sa kuulad teda tähelepanelikult, siis kalluta tema poole veidi pead, näidates, et sa ei taha ühtegi tema sõna kõrvust mööda lasta.

Silmad.  Kui sinu vestluskaaslane pilgutab sagedamini kui 6-8 korda minutis, siis annab see märku, et inimene on antud hetkel väga erutatud.

Nina.  Inimesel, kes valetab, sügeleb tõepoolest nina, sest just sel hetkel suureneb adrenaliini voog, mille tõttu kapillaarid laienevad ja nina hakkabki sügelema.

Pilk.  Pilgu järgi võib selgeks teha, kas su vestluskaaslane valetab või on ta huvitatud mõnest juuresolijast. Kui ta vaatab liiga pingsalt sulle silma, pilku mujale viimata, siis võib see tähendada, et ta petab. Seda teades, püüab ta näida siiras ega vii silmi sinu näolt.

Kiire pilkude vahetus toimub inimeste vahel, kes on teineteisele meeldima hakanud. Kui mees heidab sinu poole kiireid huvitatud pilke ja viib seejärel silmad kohe mujale, siis sa meeldid talle, kuid ta pole kindel, kas sa vastad ta tunnetele. Kiire pilk on üks märk kaitsereaktsioonist — inimene kardab äraütlemist.

Noogutused.  Sa noogutad pead ja mitte üks kord, vaid korduvalt. Sellega näitad vestluskaaslasele oma huvitatust. Kui sa noogutad korduvalt, siis inimese vasturepliik kestab kauem. Seega, kui soovid kiiremini lõpetada tüütut jutuajamist, nooguta vaid korra.

Vaade alt üles.   Inimene, kes kallutab veidi pead ja vaatab vestluskaaslasele alt üles, vajab toetust ja kaitset. Just nii vaatavad sageli väikesed lapsed. On olemas ka suur hulk fotosid, millel on jäädvustatud sellises poosis printsess Diana.

Kokkupigistatud huuled.  Kui jutukaaslase huuled on peeneks triibuks kokku pigistatud, siis pole kahtlust, et ta on üpriski vihane. On vähe neid, kes rahulikus olekus suudavad oma huuli selliselt kokku suruda.

Vaade üles.    Kas tahad teada, mida su vestluskaaslane mõtleb? Siis pööra tähelepanu sellele, kuidas liiguvad ta silmad. Kui ta meenutab midagi, mida ta varem nägi, siis vaatab ta ülespoole, otsekui püüdes endale seda pilti silme ette manada. Kui ta tuletab meelde, mida on kuulnud, siis vaatab ta sinu kõrva poole. Kõige sügavamaid läbielamusi saadab pilk, mis on pööratud otsekui sissepoole ega reageeri ümberringi toimuvale.

Lauba ja kõrvade masseerimine.   Kas su kaaslane puudutab oma laupa või näpib kõrvanibusid? See tähendab, et ta tunneb end haavatava ja kaitsetuna ning püüab maandada pingeid. Selliselt võib reageerida inimene, kui ülemuse pilk liigub mööda alluvaid, üritades otsustada, kellele anda ebameeldiv töö. Puudutades laupa, kõrvanibusid, hõõrudes põlvi, masseerime me närvilõpmeid, see aga aitab alandada vererõhku ja pulssi.


Keha

Jalad on surutud teineteise vastu.   See on kaitsepositsioon. Inimene ei tunne end hästi.

Jalad on õlgade laiuselt harkis.   Taoline poos viitab enesekindlusele ning kalduvusele domineerida. Vaidluse ajal asub sellises asendis inimene kindlalt oma õigust taga nõudma. Kui tahad kinnitada muljet, aseta ka käed puusale — see on traditsiooniline jõudu demonstreeriv poos.

Ristatud käed.    Võib näida, et käed rinnale ristanud inimene on vihane või tahab teiste silmade eest peitu pugeda. Ometi pole vaja hinnangu andmisega kiirustada. See asend võib tõepoolest rääkida sellest, et inimene ei taha kedagi oma mõtete ligi lubada. Seda juhul, kui tal on ka jalad ristatud. Ometi tasub tähelepanu pöörata ümbritsevale olustikule. Kõige sagedamini võtavad inimesed sarnase poosi, kui neil on külm. Paljud leiavad aga, et selline asend on lihtsalt väga mugav.

Keha raskus kandub ühelt jalalt teisele.    See, kuidas sinu keha liigub, vastab sinu mõtetele. Sinu vestluskaaslane tammub sageli ühelt jalalt teisele või siis kõigutab end ette ja taha.  See näitab, et ta on miskipärast tujust ära. Sellised liigutused räägivad selgelt, mis toimub inimese peas: ta liigub ühe ebameeldiva mõtte juurest teise juurde ning ei suuda kuidagi õiget otsust leida.


Käed

Vestluskaaslane peidab käsi, hoiab neid selja taga või topib taskusse. Tähendab, ta varjab midagi sinu eest, ei anna sulle täit infot.

Avatud asend.   Suunates vestluskaaslase poole lahtise peopesa, näitad, et oled avatud uutele ideedele. Kui sõrmed on ühte põimunud, on sul omad arvamused.

Žestikuleerimine.    Enesekindlalt žestikuleerijad tekitavad energilise inimese mulje. Loogikute käed ei võta vestlusest osa.

Inimene, kes vestluse käigus näpib oma küüsi   (ja mis veelgi hullem — närib neid), tekitab mulje ebakindlast ja kergesti haavatavast persoonist. Parem on juba ristatud sõrmed, et näida rahuliku ja tasakaalukana.


Jalad

Rahutud žestid.  Inimene kord võtab laua all kingad jalast, kord paneb jälle jalga, kõpsutab rütmiliselt jalgu või asetab ühe jala teisele.  Sellised žestid aitavad rahuneda. Samuti viitavad sellele, et olukord on ebameeldiv.

Pöiad on suunatud ukse poole.   On väga lihtne teada saada, kui huvitatud sinu vestluskaaslane jutuajamisest on. Kui sa räägid inimesega, kelle pöiad on suunatud ukse poole, on see märk, et ta tahab kiiremini jutu lõpetada ning otsib taganemisteed.

Pöiad on sissepoole.  Sul ei õnnestu oma ebakindlust varjata, ega ka mitte soovi endasse sulguda, kui hoiad oma pöiad sissepoole.

Üks jalg tõstetud teisele.    Vaata, kuhu on suunatud peal asetseva jala pöid. See on suunatud kõige meeldivama vestluskaaslase poole.