Soomes ei ole Eestiga sarnast ID-kaarti, kogu asjaajamine käib pigem näost näkku kohtumisel. Telefoni teel võid saada infot, kuid kindlasti ei saa andmetekaitsele viidates vastuseid Sind ja Sinu isikut puudutavatele küsimustele. E-kirja saatmisest ei ole palju kasu. Ma ei ole veel siiani aru saanud, kas ja kes neid üldse loeb.

Kõik otsused tulevad postiga koju

Hoia alles kõik Sinu nimele tulevad dokumendid, tõendid, otsused ja maksuarved. Neid läheb kindlasti vaja. Esimese poole aasta jooksul peavad Sul kõik, ma rõhutan — kõik paberid kogu aeg kaasas olema. Eluliselt olulised on pass (pigem pass kui Eesti ID-kaart), politseist saadud Euroopa Liidu elaniku registreerimistunnistus, tööleping, üürileping, KELA-kaart (Eesti mõistes haigekassakaart), autojuhiluba.

Iga päev kingib üllatuse

Pane vaim valmis selleks, et alustad kõigega nullist. Su varasem elu on nagu tühi paberileht ja samasugune on Su uus elu Soomes. Sa oled teises riigis, kus on teistsugused arusaamad ja põhimõtted. Esimeste kuude jooksul avastad, et iga päev kingib Sulle üllatuse. Näiteks selle, et ootad peatuses bussi, aga ta sõidab Sinust lihtsalt mööda. Jah, ta sõidab Sinust lihtsalt mööda. Sa ei tõstnud kätt ja bussijuht ei peata, kui keegi ei ole käega viibanud bussi peatamiseks. Järgmisel päeval üllatud, kui näed, mismoodi lapsed on tugeva vihmasaju korral kummiriietesse peidetud ja mängivad paljakäsi lasteaias vihmaveetorust tuleva veega. See on teine riik ja siin on teistsugused kombed.

Elumuutus ei ole kerge

Mõtle, kes Sa oled, ja miks Sa Soome tulid. Mismoodi käitud ja suhtled, kui Sinu uueks töökaaslaseks oleks välismaalane või hoopis teise nahavärviga inimene? Nüüd oled Sina sissesõitja. Immigrant. Väliseestlane.

Oled Sa valmis unustama oma senised saavutused ja alustama algusest? Oled Sa valmis oma Eesti tuttavatele rääkima, kui elad kellegi juures allüürnikuna ja teed näiteks koristajatööd? Või tahad Sa olla edukas Soome läinud, väliselt justkui üliõnnelik suure raha teenija? Kõige lihtsam on jääda iseendaks. Lubada elul kulgeda ja vaadata, mismoodi see Sinu elufilm edasi läheb. Inimesed on inimesed. Ja nad on Soomes sama sarnased ja sama erinevad nagu Eestis, Austraalias või Ameerikas.

Kohanema peab kõige uuega — Sul on uus elukoht, uus töökoht, uued naabrid, teistsugune mööbel ja teistsugune elukorraldus. Mõtle läbi, kellega ja mismoodi esimestel nädalatel sidet hoiad. Kas Su Eesti telefon lubab teha välismaakõnesid? Kas Sul on Skype ning meilide lugemiseks arvuti ja internetiühendus? Kelle poole pöördud, kui midagi juhtub? On Sul mõne Soomes elava eestlase telefon ja aadress? Kellelt saad tuge ja abi, kui tundub, et on väga-väga raske?

On Sul olemas tagavaraplaan juhuks, kui tundub, et Soome kolimine ei olnud ikkagi õige otsus? Ka see on väga hea, kui Sa saad teada, et see muutus ei ole Sinu jaoks ja Sa oled kuskil mujal oma eluga palju rohkem rahul. Inimene peab olema õnnelik.

“Tahan Soome elama!” on 92-leheküljeline värvitrükis teejuht, kus on konkreetsed näpunäited ja tõsielulood. Seal on kirjas autori ja teiste kogemused sellest, kuidas peaks hakkama Soome minekuks asju ajama ja mismoodi on teiselpool lahte kõige lihtsam uut elu alustada.