Naiste tugikeskused kutsuvad eestimaalasi üles toetama 25. novembril tähistatava ülemaailmse naistevastase vägivalla vastu võitlemise päeval lapsi kodumaal, kes on pidanud kannatama perevägivalla all.

15 aastat tagasi 25. novembril Tartus avatud Naiste tugi- ja teabekeskuse juhataja Pille Tsopp-Pagani sõnul piisab riigi poolt perevägivalla vastu võitlemiseks eraldatud vahenditest vaid esmatasandi teenusteks nagu majutus ning esmane kriisinõustamine.

„Muud tegevused nagu teraapia, juriidiline ja psühholoogiline nõustamine jäävad rahalise abita ja sõltuvad heade inimeste ja ettevõtete toest,“ sõnas ta.

Keskuse juhataja sõnul on vägivalla tunnistajaks olnud lapsed tegelikult ohvrid, kes vajavad väga, et neid selles rollis märgataks ja aidataks.

„Vägivaldsetest peredest pärit lapsed tunnevad end sageli väärtusetutena ja kahjuks näitab kurb statistika, et sellistest peredest pärit lapsed üritavad lausa kuus korda sagedamini teha enesetappu, kui näiteks nende eakaaslased,” ütles Tsopp-Pagan.

Keskuse juhataja sõnul on just turvatunne ja ka erinevad teraapia lahendused, mida tugikeskuste süsteem nendele lastele pakkuda saaks.

„Meie kogemus näitab, et iga laps reageerib vägivalla pealt nägemisele erinevalt, sõltuvalt tema temperamendist, toimetulekuoskustest, arengutasemest ja toetussüsteemist. Väga levinud on ärevustunne, mis võib takistada neid koolis edasijõudmast, nad võivad käituda agressiivselt. Mõned lapsed kardavad magama jääda või üldse koju minna. Võimalus rääkida nendest asjadest professionaaliga on neile suureks abiks,“ tõdes ta.

Täna, keskuse 15. sünnipäeval tõdeb varjupaiga juhataja, et õnneks on meie ühiskond hakanud seda probleemi üha enam teadvustama ja ka erinevad koostööpartnerid on leidnud tee nendeni, ühena nendest McDonald’s restoranid, kus novembri lõpuni kestab heategevuskampaania McHappy Day.

Loe veel:

Kahe lapse ema koduvägivallast: hoop oli nii ränk, et mõtlesin — ma ei ärkagi ellu…